Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

Η παλαιοντολογία ρίχνει φως στο χαμένο παρελθόν της Βόρειας Ελλάδας


ΜΕ ΟΔΗΓΟ ΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΛΑΤΑΝΙΑ ΔΡΑΜΑΣ

Ρεπορτάζ Δήμος Μπακιρτζάκης

Η Ευαγγελία Τσουκαλά καθηγήτρια γεωλογίας βιολογίας και δρ. παλαιοντολογίας αποκαλύπτει
στο «Χ» τη σημασία των απολιθωμένων οστών προϊστορικών ζώων, ηλικίας 7-9 εκατομμυρίων ετών

Τα ευρήματα αποκαλύπτουν ότι διαχρονικά σημειώθηκαν μεγάλες αλλαγές στο παλαιοπεριβάλλον της Βόρειας Ελλάδας. «Πριν 30 εκατομμύρια χρόνια είχαμε θάλασσα κοντά στην Πίνδο, στα Γρεβενά. Αυτό το αποδεικνύει η παρουσία δοντιών από καρχαρία, από αχινούς, κοράλλια κ.τ.λ.»

Ρινόκεροι, καμηλοπαρδάλεις, γαζέλες, ιππάρια και αντιλόπες μας φέρνουν στο μυαλό εικόνες από την Αφρική.
Και όμως πριν από 7 εκατομμύρια χρόνια όλη αυτή η πανίδα υπήρχε και στην Δράμα. Αυτό αποκαλύπτουν τα απολιθώματα που εντοπίστηκαν στην Πλατανιά Δράμας, οι ανασκαφές που διενεργούνται φέρνουν στο φως πολύ σημαντικά για την ιστορία και την γεωλογία ευρήματα.

Μετά από αυτοψία στην περιοχή της Πλατανίας Δράμας και στον χώρο που κατέδειξαν ο δήμαρχος Παρανεστίου Νικόλαος Καγιάογλου, άλλα και κάτοικοι της περιοχής, επιστήμονες του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με συντονισμό της καθηγήτριας Γεωλογίας – Βιολογίας και Δρ. Παλαιοντολογίας Ευαγγελίας Τσουκαλά, διαπιστώθηκε η παρουσία απολιθωμένων οστών προϊστορικών ζώων, ηλικίας 7-9 εκατομμυρίων ετών.

Τα ευρήματα βρίσκονται σε καλή κατάσταση μέσα σε αργιλο-ασβεστικά ιζήματα. «Όσο κακά πάνε τα πράγματα στη χώρα μας τόσο η παλαιοντολογία μας δίνει συνέχεια ανακαλύψεις, συνέχεια νέα ενδιαφέροντα και έτσι μπορούμε να ελπίζουμε ότι μπορεί να έχουμε και κάτι το ευχάριστο αυτές τις μαύρες εποχές», σχολίασε μιλώντας στο «Χ» η κ. Τσουκαλά.



ΘΑΛΑΣΣΑ ΣΤΗΝ ΠΙΝΔΟ ΚΑΙ ΤΑ ΓΡΕΒΕΝΑ

Τα ευρήματα αποκαλύπτουν ότι διαχρονικά σημειώθηκαν μεγάλες αλλαγές στο παλαιοπεριβάλλον της Βόρειας Ελλάδας. «Πριν 30 εκατομμύρια χρόνια είχαμε θάλασσα κοντά στην Πίνδο, στα Γρεβενά. Αυτό το αποδεικνύει η παρουσία δοντιών από καρχαρία, από αχινούς, κοράλλια κ.τ.λ.. Μετά όταν σιγά σιγά άρχισε να χερσεύει κατοικήθηκε από προϊστορικά ζώα. Έτσι έχουμε μια μεγάλη εξέλιξη τα τελευταία 10 εκατομμύρια χρόνια».


ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΑΝΑΚΑΛΥΨΑΝ ΤΑ ΑΠΟΛΙΘΩΜΑΤΑ

Η περιοχή Πλατανιάς του δήμου Παρανεστίου Δράμας έδωσε ανέλπιστα ένα πολύ μεγάλο αριθμό απολιθωμάτων. Σύμφωνα με αυτά, όπως είπε η κ. Τσουκαλά «μπορούμε να ανασυνθέσουμε την προϊστορία και τη διαχρονικότητα στη Δράμα. Με βάση την παρουσία αυτών των απολιθωμάτων που είναι οι αποδείξεις για την παρουσία συγκεκριμένων ζώων μπορούμε να πούμε ότι μπορούμε να ανασυνθέσουμε το παλαιοπεριβάλλον, το παρελθόν μας δηλαδή. Είναι μια διαχρονική κατάσταση».

Ακόμα και ο τρόπος ανακάλυψης των ευρημάτων αυτών παρουσιάζει ένα ξεχωριστό ενδιαφέρον: «Οι κάτοικοι της Πλατανιάς ήθελαν να πάρουν την άργιλο, το χώμα δηλαδή μέσα στο οποίο βρέθηκαν αυτά τα απολιθώματα για να κάνουν φούρνους στο χωριό τους και στη γύρω περιοχή. Εντόπισαν αυτά τα μαύρα απολιθώματα μέσα και κάποιος ο οποίος ήταν πιο υποψιασμένος μίλησε γι’ αυτά στην αρχαιολόγο της περιοχής εκείνης που είναι η Βασιλική Πουλιούδη.

Έτσι, με βάση αυτή τη μαρτυρία η κ. Πουλιούδη με ειδοποίησε και πήγαμε εκεί πέρα για να κάνουμε αυτή την ανακάλυψη. Κάναμε μια αυτοψία στην περιοχή και κάναμε μια συστηματική ανασκαφή, η οποία είναι πάρα πολύ υποσχόμενη. Τα απολιθώματα είναι σε μεγάλη έκταση. Ένα μέρος αυτών είναι αυτά που βγάλαμε φέτος».


ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ ΕΠΙΦΥΛΑΣΕΙ Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ

Η ανακάλυψη είναι εκπληκτική αν αναλογιστεί κανείς ότι το παλαιότερο χρονικά εύρημα μέχρι σήμερα στην περιοχή της Δράμας ήταν ένας μαστόδοντας 2 έως 5 εκατ. ετών. Ερωτηθείσα αν τα συγκεκριμένα απολιθώματα είναι τα παλαιότερα σ’ όλη την Ελλάδα, η κ. Τσουκαλά σημειώνει: «Είναι γνωστό ότι υπήρχαν ευρήματα και σε άλλες θέσεις, όπως τη Σάμο, τον Αξιό, το Πικέρμι, τα οποία έχουν δώσει απολιθώματα αυτής της ηλικίας και ότι η Ελλάδα ήταν πολύ διαφορετική απ’ αυτή που γνωρίζουμε σήμερα. Αξίζει να αναφέρουμε ότι στη Λέσβο έχει χρονολογηθεί εύρημα στα 10 εκατομμύρια χρόνια.

Ωστόσο, εξετάζοντας την περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και ειδικότερα της Δράμας αυτό είναι κάτι το πρωτοφανές, αφού το παλαιότερο χρονικά εύρημα που είχε βρεθεί μέχρι σήμερα ήταν ένας μαστόδοντας στην Καλλίφυτο που χρονολογείται στα 2 - 5 εκατ. χρόνια, ενώ στο σπήλαιο του Μααρά υπάρχουν απολιθώματα 100.000 χρόνων. Έχουμε μια μεγάλη διαχρονικότητα στο παλαιοπεριβάλλον της περιοχής». Πάντως πρώτη έρευνα στην περιοχή Πλατανιά μετράει μόλις λίγες ημέρες και αν συνεχιστεί «περιμένουμε και άλλες κατηγορίες ευρημάτων που δεν τις έχουμε εντοπίσει μέχρι τώρα, όπως είναι τα σαρκοφάγα. Δε βρήκαμε δηλαδή τους μαχαιρόδοντες και άλλα σαρκοφάγα, τις ίαινες της εποχής εκείνης».

Με τα ευρήματα αυτά «θα γίνει μία έκθεση για να μπορεί ο κόσμος να γνωρίσει τη σημασία τους. Βεβαίως, πρώτα πρέπει να συντηρηθούν, να καθαριστούν, να καταλογογραφηθούν και να μελετηθούν. Όταν θα ολοκληρωθεί όλη αυτή η διαδικασία σε ένα- ενάμιση χρόνο, μπορούμε να τα εκθέσουμε».

Οι ανασκαφές διενεργούνται τους τελευταίους επτά μήνες από ερευνητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με επικεφαλής τη δρ Παλαιοντολογίας του Πανεπιστημίου Ευαγγελία Τσουκαλά.

Πηγή: Χρόνος

Δεν υπάρχουν σχόλια: