Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013

H επικαιρότητα του έργου του Αριστοτέλη

Μπορεί το έργο του Αριστοτέλη να επηρέασε την εξέλιξη του συνόλου του πολιτισμού, αλλά πόσο μπορεί να ενδιαφέρει τον σημερινό άνθρωπο; Απαντήσεις αναμένονται να δοθούν στη σειρά διαλέξεων που έχει προγραμματίσει το «Διεπιστημονικό Κέντρο Αριστοτελικών Μελετών», οι οποίες ξεκίνησαν τον Δεκέμβριο του 2012 και θα ολοκληρωθούν τον Ιούνιο του 2013.

Από το Κέντρο προσκλήθηκαν επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων και από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίοι θα προσεγγίσουν τις απόψεις που εκφράζει ο Αριστοτέλης στο έργο που παραδόθηκε στις επόμενες γενεές. Έτσι, θα αναφερθούν σε θέματα Ηθικής, Θεολογίας, Φυσικής, Ψυχολογίας και όχι μόνο.

Μεθαύριο Τετάρτη 9 Ιανουαρίου, θα δοθεί η δεύτερη διάλεξη της σειράς με ομιλήτρια την Τερέζα Πεντζοπούλου-Βαλαλά, καθηγήτρια φιλοσοφίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Θέμα της ομιλίας «Η Θεολογία του Αριστοτέλη». Μετά την ομιλία θα ακολουθήσει τελετή αναγόρευσης της κ. Πεντζοπούλου σε επίτιμο μέλος του «Διεπιστημονικού Κέντρου Αριστοτελικών Μελετών». Για το έργο της θα μιλήσει η πρόεδρος του Κέντρου καθηγήτρια Δήμητρα Σφενδόνη-Μέντζου. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο 1 του Κέντρου Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων στην οδό 3ης Σεπτεμβρίου, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό και ώρα έναρξης 7μ.μ.

Το πρόγραμμα των ομιλιών

Θα ακολουθήσουν στις 13 Φεβρουαρίου η ομιλία του Λάμπρου Κουλουμπαρίτση, που εργάζεται στο Βέλγιο, με θέμα «Από τη Φυσική στη Μεταφυσική στον Αριστοτέλη», ενώ στις 27 Φεβρουαρίου η διάλεξη του Ολλανδού Abraham Bos θα έχει θέμα «Pneuma as the Core of Aristotle’s Philosophy». O Δημήτρης Λυπουρλής θα είναι ο ομιλητής στις 13 Μαρτίου. «Ποικίλα Αριστοτελικά» είναι το θέμα της ομιλίας του και θα ακολουθήσει στις 20 Μαρτίου ο Αμερικανός Richard McKirahan με τίτλο της διάλεξής του «Nous in Aristotle». Στα αγγλικά θα είναι και η διάλεξη της Βούλας Τσούνα, η οποία θα μιλήσει στις 17 Απριλίου και θα έχει θέμα «Plato and Aristotle on Reflexivity in Perception and Thought» ενώ στις 24 Απριλίου ο Γερμανός Gottfried Heinemann θα μιλήσει με θέμα «Adaption and Environment in Aristotle’s Biology».

«Οικονομικές θεωρήσεις κατά τον Αριστοτέλη» είναι το θέμα που θα αναλύσει ο Ευάγγελος Μουτσόπουλος στις 22 Μαΐου, «Aristotle’s Method on Respiration: the Origins of Functional Anatomy» το θέμα που θα αναλύσει ο Αμερικανός James Lennox. Στις 30 Μαΐου, η καθηγήτρια βιολογίας Στυλιανή Κοκκίνη θα μιλήσει με θέμα «Βοτανική περιήγηση στα Αρχαία Στάγιρα», και τέλος τον Ιούνιο στις 12 ομιλήτρια θα είναι η Μυρτώ Δραγώνα-Μονάχου και στις 26 ο Δώρης Σκαλτσάς. Τίτλος της ομιλίας της πρώτης «Η ιατρική και ο γιατρός στις ηθικές πραγματείες του Αριστοτέλη» και του δεύτερου «Η επιστήμη κατά τον Αριστοτέλη».

Η αναφορά των θεμάτων που θα εξετάσουν οι ομιλητές αποδεικνύει, για άλλη μια φορά, το εύρος της σκέψης του Αριστοτέλη, αλλά και τη διαρκή επικαιρότητα της.

Οι ομιλίες αρχίζουν στις 7 το απόγευμα και σε όλες η είσοδος είναι ελεύθερη. Για όσους ενδιαφέρονται θα δοθεί πιστοποίηση παρακολούθησης και για λεπτομέρειες για τους όρους και τις προϋποθέσεις μπορούν να ανατρέξουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.dikam.auth.gr.

Πηγή: Μακεδονία

Δεν υπάρχουν σχόλια: