«ΔΕΝ ΔΙΑΒΑΣΑ, ΔΕΝ ΑΛΛΟΙΩΣΑ, ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΑ»
«Είναι πολύ βολικό να χρεωθεί όλη η ευθύνη σε μένα» τόνισε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, και επανέλαβε ότι δεν έκανε αυτός την αλλοίωση στη λίστα Λαγκάρντ, σε συνέντευξή του στην εκπομπή NETWEEK της ΝΕΤ.
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι έχει ορισμένες σκέψεις αναφορικά για το ποιος «πείραξε» το αρχείο. Τόνισε ότι δεν γνώριζε για την ύπαρξη συγγενικών του προσώπων στη λίστα, λέγοντας παράλληλα ότι δεν έχει καμία επαγγελματική ή οικονομική σχέση με τις ξαδέρφες του.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου επανέλαβε ότι επανέλαβε ότι «πρέπει να διερρευνηθούν όλες οι ευθύνες, όλων των προσώπων», ενώ υποστήριξε ότι «είναι πολύ βολικό να χρεωθεί όλη η ευθύνη σε μένα.
Δεν θα πάω εγώ φυλακή για να σωθεί η κυβέρνηση. Δεν θα γίνω εγώ η κάθαρση του πολιτικού συστήματος της χώρας».«Είναι πολύ βολικό να χρεωθεί όλη η ευθύνη σε μένα» τόνισε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, και επανέλαβε ότι δεν έκανε αυτός την αλλοίωση στη λίστα Λαγκάρντ, σε συνέντευξή του στην εκπομπή NETWEEK της ΝΕΤ.
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι έχει ορισμένες σκέψεις αναφορικά για το ποιος «πείραξε» το αρχείο. Τόνισε ότι δεν γνώριζε για την ύπαρξη συγγενικών του προσώπων στη λίστα, λέγοντας παράλληλα ότι δεν έχει καμία επαγγελματική ή οικονομική σχέση με τις ξαδέρφες του.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου επανέλαβε ότι επανέλαβε ότι «πρέπει να διερρευνηθούν όλες οι ευθύνες, όλων των προσώπων», ενώ υποστήριξε ότι «είναι πολύ βολικό να χρεωθεί όλη η ευθύνη σε μένα.
Πάντως, τάχθηκε υπέρ της σύστασης προανακριτικής εξέτασης, χωρίς ονόματα, προκειμένου να διερευνηθούν τα γεγονότα.
«Παρέλαβα τη λίστα στις αρχές Οκτωβρίου του 2010»
Περιγράφοντας το ιστορικό της υπόθεσης, ο κ. Παπακωνσταντίνου υποστήριξε ότι, η λίστα έφτασε στην Ελλάδα μέσω του έλληνα πρέσβη στη Γαλλία, τον Οκτώβριο του 2010, ενώ υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση παρέλαβε το αρχείο με δική του πρωτοβουλία.
Παραδέχθηκε ότι δεν πρωτοκόλλησε το αρχείο που παρέλαβε γιατί δεν αποτελούσε ακόμα επίσημο στοιχείο του ελληνικού κράτους. Αντ' αυτού το έδωσε, όπως είπε, σε ένα συνεργάτη ζητώντας από αυτόν να του δώσει μια αίσθηση του συνολικού ποσού καταθέσεων που περιλαμβάνονται στη λίστα, δίνοντας κατά προσέγγιση το ποσό των 2 δισ. δολαρίων. «Αν είχε πρωτοκολληθεί, πάλι μπορεί να μην είχε προχωρήσει η διαδικασία», πρόσθεσε.
«Η λίστα δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως βάση φορολόγησης»
Ο κ. Παπακωνσταντίνου ξεκαθάρισε ότι δεν είδε τα ονόματα της λίστας κάνοντας λόγο για έναν τρόπο αυτοπροστασίας ενώ επεσήμανε πως δεν είναι δουλειά του υπουργού να ανοίγει και να ελέγχει τα αρχεία.
Παράλληλα, όπως είπε, ένα αρχείο σαν τη λίστα Λαγκάρντ δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βάση φορολόγησης ούτε μπορεί να υπάρξει δικαστική παρέμβαση ωστόσο σημείωσε ότι αυτό που μπορεί να γίνει και το ζήτησε είναι να γίνει έρευνα για συγκεκριμένους ανθρώπους.
Απαντώντας στο ερώτημα γιατί δεν διαπραγματεύτηκε διακρατικές συμφωνίες με την Ελβετία ανταλλαγή φορολογικών στοιχείων, υπογράμμισε ότι κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό, γιατί επρόκειται για μία λίστα που αποσπάστηκε παράνομα.
«Οι χειρισμοί δεν ήταν οι καλύτεροι δυνατοί»
Στη συνέχεια έδωσε, όπως είπε, στον κ. Καπελέρη τα πρώτα 20 ονόματα της λίστας με τα μεγαλύτερα χρηματικά ποσά και του ζήτησε να κάνει έναν έλεγχο. Σε ερώτηση γιατί δεν έδωσε ολόκληρη τη λίστα και έδωσε μεμονομένα ονόματα, ο κ. Παπακωνσταντίνου απάντησε ότι «όταν δώσεις σε κάποιον 20 ονόματα θα τα ελέγξει, όταν του δώσεις 2.000 ονόματα θα τα δώσει σε άλλον».
Διευκρίνησε εξάλλου ότι έφτιαξε αντίγραφο της λίστας για λόγους ασφαλείας, το οποίο το αποθήκευσε σε μορφή usb, ενώ το αρχικό CD που παρέλαβε το έδωσε για φύλαξη στο γραφείο του.
Παραδέχθηκε εξάλλου οτι οι χειρισμοί αναφορικά με τη λίστα δεν ήταν οι καλύτεροι δυνατοί, ενώ τόνισε ότι με τον τότε πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου δεν μίλησε για συγκεκριμένα ονόματα, παρότι τον είχε ενημερώσει για την παραλαβή του αρχείου.
Επιπλέον, άφησε αιχμές εναντίον του τότε Γραμματέα του ΣΔΟΕ, του νομικού του συμβούλου και άλλων λέγοντας: «Δεν το αποφάσισα μόνος μου να κινηθώ έτσι. Έκανα συσκέψεις για το πώς θα το χειριστώ».
Συνεχίζοντας, ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι σύμφωνα με την πρώτη πληροφόρηση από τον κ. Καπελέρη προέκυψε κενό στη δικαιολόγηση των κενών και για αυτο ζήτησε από το ΣΔΟΕ να συνεχίσει τον έλεγχο. Όταν ο κ. Καπελέρης αντικαταστάθηκε από τον κ. Διώτη, ο πρώην υπουργός παρέδωσε, όπως είπε, το usb με τα στοιχεία της λίστας στον τελευταίο.
Ωστόσο, είπε ότι δεν ενημέρωσε τον κ. Βενιζέλο, όταν εκείνος ανέλανε το υπουργείο Οικονομικών καθώς, τόνισε, αυτό ήταν υπηρεσιακό ζήτημα και τον ενημέρωσε ο κ. Διώτης.
Διαμήνυσε παράλληλα, ότι οι συνεργάτες του δεν έχουν καμία ευθύνη. «Εκαναν ότι τους ζήτησα εγώ» τόνισε χαρακτηριστικά για να προσθέσει ότι ζήτησε από τους συνεργάτες του να εξετάσουν την λίστα και να τον ενημερώσουν για τα μεγαλύτερα ποσά.
Πηγή: NewPost
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου