Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

Αντώνης Σαμαράς: «Θα σώσουμε την Ελλάδα, όσοι το τολμήσουμε». Αντιδράσεις κομμάτων

Αποφασισμένος να προχωρήσει στην ψήφιση των μέτρων που ζητάει η τρόικα, μετά από διαπραγματεύσεις για να παρθεί η δόση των 31,5 δισ. εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου και της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη.

Προηγήθηκαν σκληρές δηλώσεις του Φώτη Κουβέλη ο οποίος είπε, ότι ούτε αυτός, ούτε οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ θα ψηφίσουν τα εργασιακά μέτρα που ζητά η τρόικα, ενώ και ο Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε ότι η Ελλάδα δεν είναι προτεκτοράτο, δείχνοντας πως μετά την άρνηση του κ. Κουβέλη, ούτε και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ είναι δεδομένοι για τη ψήφιση των εργασιακών και όχι μόνο μέτρων.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ανέφερε ότι η συζήτηση με την τρόικα είναι σε προχωρημένο στάδιο και πως θα το φέρει στη βουλή και εάν θέλει ο κ. Κουβέλης, ας μην τα ψηφίσει. Φαίνεται δηλαδή, πως υπάρχει εμπλοκή και πως ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και η κυβέρνηση της ΝΔ θα φέρουν τα μέτρα στη Βουλή, και από την άλλη πλευρά η ΔΗΜΑΡ και ίσως το ΠΑΣΟΚ θα βρεθούν στη βουλή προ των ευθυνών τους, να ψηψίσουν ή να καταψηφίσουν τα μέτρα, με ότι αυτό συνεπάγεται για την κυβέρνηση και την εκταμίευση της δόσης.

Μετά από τις δηλώσεις των κ.κ. Κουβέλη, Βενιζέλου, ο πρωθυπουργός έκανε τη δήλωση πως η διαπραγμάτευση συνεχίζεται κάτω από σκληρές συνθήκες.

Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Γνωρίζω πολύ καλά τι διακυβεύεται σήμερα για τη χώρα. Επί 3 μήνες, καθημερινά, αλλάζουμε την εικόνα της Ελλάδας. Και κάτω από τις πιο δύσκολες συνθήκες, διαπραγματευόμαστε σκληρά, για να βγει η χώρα από το αδιέξοδο. Έχουμε ήδη- και στα εργασιακά και σε άλλα- αλλάξει πολλές, πάρα πολλές από τις αρχικές προτάσεις της Τρόικας. Και η διαπραγμάτευση συνεχίζεται. Προσέξτε- το μόνο μου πάντα κριτήριο είναι η Ελλάδα και το μέλλον της. Απ’ αυτήν την ευθύνη πίσω δεν κάνω. Και δεν θέλω καν να σκεφθώ τι θα συμβεί, αν αυτήν την ώρα δεν κρατήσω σταθερά το τιμόνι. Κοιτάζω μόνο μπροστά, ζητώντας τη μεγαλύτερη δυνατή ενότητα. Θα σώσουμε την Ελλάδα όσοι το τολμήσουμε!».

Ο πρωθυπουργός θα κάνει όσα ανέλαβε στη σημερινή σύσκεψη, εκτιμά το ΠΑΣΟΚ

Ως υλοποίηση των όσων ανέλαβε να κάνει, κατά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, ερμηνεύει το ΠΑΣΟΚ τη δήλωση του πρωθυπουργού, όπως αναφέρουν κύκλοι του Κινήματος.

Συγκεκριμένα θεωρούν ότι ο κ. Σαμαράς θα κάνει μέσα στις επόμενες ώρες «όλα όσα ανέλαβε να κάνει στη σημερινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών».

Οι ίδιοι κύκλοι εκτιμούν ότι από τις κινήσεις του πρωθυπουργού (να μιλήσει με τους ομολόγους του, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ. Βενιζέλος μετά τη σύσκεψη) αύριο θα μπορεί να οριστικοποιηθεί ένα πλαίσιο που θα διασφαλίζει την έξοδο της χώρας από την κρίση.

Το πλαίσιο αυτό, αναφέρουν, θα μπορεί να γίνει δεκτό ως αξιόπιστο διεθνώς και θα δίνει ασφάλεια και προοπτική στους Έλληνες.

Θέμα δημοσιονομικής διακυβέρνησης έθεσε το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ

Το ΠΑΣΟΚ έδωσε στη δημοσιότητα σημείωμα που εστάλη -όπως αναφέρει- στην κυβέρνηση από τη Γερμανία.

Σύμφωνα με το σημείωμα αυτό και όπως ανέφερε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών έθεσε ζήτημα δημοσιονομικής διακυβέρνησης, με τη δημιουργία «δεσμευμένου λογαριασμού κλπ».

Το κείμενο δόθηκε στη δημοσιότητα διότι, σύμφωνα με κύκλους του Κινήματος «κάποιοι αμφισβητούν» ότι το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών έθεσε το θέμα, καθώς και ότι το θέμα το έθεσε ο κ. Βενιζέλος στη σύσκεψη, όπου και συζητήθηκε. Στελέχη του ΠΑΣΟΚ, μάλιστα, απέδιδαν τη δήλωση του κ. Βενιζέλου περί «προτεκτοράτου» ακριβώς στην απαίτηση να μην ασκείται η δημοσιονομική πολιτική από την ελληνική κυβέρνηση.

Σ. Κεδίκογλου: Υπήρξε σημαντική πρόοδος στις διαβουλεύσεις για τα εργασιακά

«Έχει υπάρξει σημαντική πρόοδος στις διαβουλεύσεις για τα εργασιακά» ανέφερε ο Σίμος Κεδίκογλου ενημερώνοντας του πολιτικούς συντάκτες.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «έχουμε πετύχει καλύτερους όρους σε σχέση με αυτούς που ίσχυαν από το προηγούμενο μνημόνιο το Φεβρουάριο», ενώ σε ερώτηση για τη στάση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ απάντησε πως «δεν σχολιάζουμε τους κυβερνητικούς εταίρους».

Γ. Βρούτσης: «Καταφέραμε απίστευτα πράγματα και κάναμε τεράστιο βήμα»

Από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης είπε ότι έγινε ουσιαστική διαπραγμάτευση με την τρόικα η οποία ολοκληρώθηκε λίγο πριν τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών με συγκεκριμένα αποτελέσματα.

«Κερδίσαμε τις τριετίες. Κάτι που ήταν ήδη χαμένο από τον ν. 4046 το Φεβρουάριο του 2012. Πετύχαμε η ατομική διευθέτηση του χρόνου εργασίας να μην μπει στη νέα δανειακή σύμβαση. Για τις αποζημιώσεις η τρόικα δέχτηκε το μηχανισμό που προτείναμε να παγώσουν για τους πάνω από 16 χρόνια με ένα πλαφόν στα 1.800 ευρώ που σύμφωνα με το μισθολογικό επίπεδο των αμοιβών το 2011 αφορά το 80% του εργατικού δυναμικού και με δεδομένες τις πτώσεις που έχουν ακολουθήσει φτάνει μέχρι το 85%», εξήγησε ο κ. Βρούτσης επισημαίνοντας πως αυτή η εξέλιξη είναι απόδειξη ότι «δώσαμε μάχη και κερδίσαμε».

Επιπλέον συμπλήρωσε ότι το υπουργείο Εργασίας παρέδωσε κείμενο με τις τελικές προτάσεις και ότι αν του ζητηθεί να ξαναεπιχειρήσει να προσεγγίσει αυτά τα ζητήματα βεβαίως θα το πράξει υπογραμμίζοντας πως «καταφέραμε απίστευτα πράγματα και κάναμε τεράστιο βήμα».

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για τη δήλωση του Πρωθυπουργού
«Η επίκληση του Πρωθυπουργού για ενότητα δεν έχει αποδέκτη τον ελληνικό λαό. Ουσιαστική διαπραγμάτευση δεν υπήρξε ποτέ, αφού ήδη από την επομένη των εκλογών ο κ. Σαμαράς έχει διαβεβαιώσει την τρόικα για την πιστή και απαρέγκλιτη εφαρμογή του μνημονίου. Αυτός που θα τολμήσει και θα νικήσει, είναι ο λαός».

ΠΑΜΕ
Με ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ αναφερόμενη στις δηλώσεις του πρωθυπουργού επισημαίνει:

«Η κυβέρνηση δια του πρωθυπουργού, ζητά από το λαό ενότητα. Η ενότητα που ζητούν είναι γνωστή. Είναι η ενότητα για τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας τσακίζοντας την ζωή των εργαζομένων. Η ενότητα που ζητούν είναι αυτή που λέει: «σφάξε με αγά μου ν’ αγιάσω». Η απάντηση της εργατικής τάξης είναι μία: ενότητα, οργάνωση και αντεπίθεση με στόχο να αχρηστευθούν τα νέα αντιλαϊκά μέτρα. Ενότητα ενάντια στα μονοπώλια και τη λυκοσυμμαχία της ευρωπαϊκής ένωσης. Δεν πρόκειται να γίνουμε συνένοχοι στο έγκλημα. Με αυτήν την ενότητα προετοιμάζουμε χωρίς καμία καθυστέρηση τους εργαζόμενους συζητώντας συλλογικά στους χώρους δουλειάς, με Γενικές Συνελεύσεις, με αγωνιστικές δράσεις και πρωτοβουλίες σ’ όλους τους κλάδους, για τη συνέχιση, ένταση και γενίκευση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων».

Πηγή: Αγγελιοφόρος

Δεν υπάρχουν σχόλια: