Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

ΣΥΡΙΖΑ: «Οχι» στην πρόταση Καμμένου για εκλογές

Ποικίλες πολιτικές αντιδράσεις και συζητήσεις προκάλεσε η πρόταση που έκανε μέσω του «ΑτΚ» ο Πάνος Καμμένος, καλώντας τον Αλέξη Τσίπρα να ρίξουν την κυβέρνηση με την παραίτηση των βουλευτών τους. Οπως υποστήριξε στη συνέντευξή του ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, το Σύνταγμα προβλέπει ότι, αν παραιτηθούν 60 βουλευτές και οι αναπληρωματικοί τους, προκηρύσσονται πρόωρες εκλογές.

«Εμείς καταρχήν δίνουμε και θα δώσουμε τη μάχη μέσα και έξω από τη Βουλή, αλλά μπορούμε να μπλοκάρουμε τα μέτρα και την παράδοση της χώρας και του ελληνικού λαού, προκαλώντας εκλογές. Σύμφωνα με το Σύνταγμα, απαιτείται η παραίτηση 60 βουλευτών και των αναπληρωματικών τους. Με τους 20 βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων και τους αναπληρωματικούς τους, καλώ τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης να προχωρήσει και αυτός στις παραιτήσεις των βουλευτών και των αναπληρωματικών τους στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ για να προκληθούν έτσι πρόωρες εκλογές»,
δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καμμένος.

Χτες ο ΣΥΡΙΖΑ απάντησε αρνητικά στην πρόταση του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων. «Η πρόταση Καμμένου δε μεταφράζεται σε πτώση της κυβέρνησης και δεν πετυχαίνει το σκοπό που υπηρετεί», ήταν η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ με δήλωση του Πάνου Σκουρλέτη. «Ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιμείνει στη θέση του, αυτή η κυβέρνηση να καταρρεύσει από τους αγώνες των πολιτών», ανέφερε ο κ. Σκουρλέτης, τονίζοντας πως το κόμμα του «είναι από πολύ επιφυλακτικό έως απολύτως αρνητικό στην πρόταση του κ. Πάνου Καμμένου».

Τι λέει το Σύνταγμα

Οπως εξήγησε χτες ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, Κώστας Χρυσογόνος, το Σύνταγμα ορίζει ότι ακόμη και αν παραιτηθούν 60 βουλευτές, δεν είναι υποχρεωτικό να γίνουν εθνικές εκλογές, αλλά μόνο αναπληρωματικές εκλογές στις έδρες των βουλευτών που έχουν παραιτηθεί, ενώ δεν είναι υποχρεωτικό να συμμετάσχουν και τα άλλα κόμματα σε αυτήν την αναμέτρηση.

Οπως σημείωσε ο κ. Χρυσόγονος, αν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων παραιτηθούν, τότε θα πρέπει να γίνουν αναπληρωματικές εκλογές, για τις συγκεκριμένες έδρες, στην οποίες μπορεί να πάρει μέρος, χωρίς αυτό να είναι υποχρεωτικό, όποιο κόμμα θέλει.

Από τη μεριά του ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σχολίασε σκωπτικά: «Ας τολμήσουν να παραιτηθούν για να δούμε αν θα μπορούν να υπάρξουν στην πολιτική ζωή της χώρας», σημείωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

Ν.Ο.

Πηγή: Αγγελιοφόρος

Δεν υπάρχουν σχόλια: