Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

Στη Φλώρινα η τηλεθέρμανση

Ανοίγει ο δρόμος για την τηλεθέρμανση και στην Ελλάδα, μετά την πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να δώσει το πράσινο φως για την υλοποίηση σχετικού έργου στη Φλώρινα. Το έργο, προϋπολογισμού 86 εκατ. ευρώ, θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Συνοχής κατά 65% από κοινοτικούς πόρους και κατά 35% από εθνικούς. Θα υλοποιηθεί από τη Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης - Αποχέτευσης Φλώρινας (ΔΕΥΑΦ) και αναμένεται να είναι έτοιμο μέχρι το 2015.

Στόχος είναι όλες οι ανάγκες σε θέρμανση και ζεστό νερό των κατοίκων της πόλης της Φλώρινας να καλύπτονται μέσω αυτού του πρωτοποριακού συστήματος, το οποίο, εκτός από εξαιρετικά οικονομικό, θεωρείται ότι έχει και το μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα από οποιοδήποτε άλλο σύστημα θέρμανσης.


Πώς λειτουργεί

Η τηλεθέρμανση είναι ένα σύστημα παροχής θερμότητας μέσω ενός ειδικού δικτύου μονωμένων αγωγών που μεταφέρουν ζεστό νερό, το οποίο θερμαίνεται σε λέβητες που συνήθως βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση από το σημείο κατανάλωσης. Ουσιαστικά, πρόκειται για τη θέρμανση των κτιρίων μιας πόλης ή ενός τμήματος της πόλης από κάποιον κεντρικό καυστήρα και όχι από ατομικούς.

Παρόλο που το σύστημα δεν περιορίζεται στη χρήση αποκλειστικά εναλλακτικών καυσίμων, στην Ευρώπη παρατηρείται σήμερα μια στροφή κυρίως προς τη βιομάζα. Σύμφωνα μάλιστα με πρόσφατες έρευνες, η τηλεθέρμανση παρέχει τη δυνατότητα αποτελεσματικότερου ελέγχου της ρύπανσης απ’ ό,τι οι ατομικοί καυστήρες. Παράλληλα, θεωρείται η οικονομικότερη μέθοδος μείωσης του ανθρακικού αποτυπώματος μιας πόλης ή χώρας, σε σύγκριση πάντα με τις όποιες εθνικές προσπάθειες που γίνονται για μείωση των εκπομπών ρύπων.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει εντάξει την τηλεθέρμανση στην ενεργειακή της πολιτική ήδη από το 2008, ενώ πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες την έχουν αγκαλιάσει εδώ και πολλά χρόνια ως την «απόλυτη» οικολογική και οικονομική λύση. Τα πρωτεία κατέχει η Αυστρία -και κυρίως η πρωτεύουσά της Βιέννη-, όπου το 95,9% της παρεχόμενης θέρμανσης προέρχεται από την εκμετάλλευση της βιομάζας.

ΠΗΓΗ: Realnews

Δεν υπάρχουν σχόλια: