Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

Με χαμόγελα έδωσαν τα χέρια η βασίλισσα κι ο ΙRA


Ιστορική συνάντηση της Ελισάβετ με τον Μάρτιν ΜακΓκίνες


Στη Βόρειο Ιρλανδία βρίσκεται η βασίλισσα Ελισάβετ, στο πλαίσιο περιοδείας για το Αδαμάντινο Ιωβηλαίο.

Η βασίλισσα Ελισάβετ συναντήθηκε και αντάλλαξε χειραψία-ορόσημο με τον Μάρτιν ΜακΓκίνες, πρώην ηγετικό μέλος του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (IRA) που διατελεί σήμερα αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Βορείου Ιρλανδίας και κρατά τη δεύτερη θέση στην ιεραρχία του εθνικιστικού κόμματος Σιν Φέιν.

Πρόκειται για μια χειραψία συμβολική της αποκατάστασης της ομαλότητας στη Βόρειο Ιρλανδία.

Ο 62χρονος καθολικός ήταν ένας από τους αρχηγούς του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (IRA) που πολέμησε τη βρετανική κυριαρχία στη Βόρειο Ιρλανδία επί 30 χρόνια, στη διάρκεια των οποίων σκοτώθηκαν περισσότεροι από 3.500 άνθρωποι.


Ο Μάρτιν ΜακΓκίνες υπήρξε, επίσης, ένας από τους πρωτεργάτες της διαδικασίας που οδήγησε τον IRA να καταθέσει τα όπλα και σημαντικός διαπραγματευτής της ειρηνευτικής συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής του 1998.

Η Ελισάβετ δέχθηκε προσωπικό πλήγμα στα τέλη της δεκαετίας του 1970, όταν ο IRA δολοφόνησε το λόρδο Μάουντμπάντεν, ένα από τα πλέον αμφιλεγόμενα πρόσωπα της σύγχρονης βρετανικής ιστορίας, αλλά και θείο του συζύγου της.

Οι δυο τους συναντήθηκαν σε εκδήλωση για τις τέχνες που διοργανώνεται από την φιλανθρωπική οργάνωση Co-Operation Ireland, που εργάζεται για να φέρει κοντά τις διαιρεμένες κοινότητες.

Η βασίλισσα πραγματοποιεί μαζί με τον σύζυγό της διήμερη επίσκεψη στη Βόρειο Ιρλανδία.

Πηγή: Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια: