Α’ Αθηνών
Η γαλάζια ανατροπή ήταν γένους θηλυκού. Η Ολγα Κεφαλογιάννη -που μετακινήθηκε από το Ρέθυμνο για να δώσει τη μάχη της Αθήνας- έκοψε πρώτη το νήμα του σταυρού με διαφορά από τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, κατά 845 ψηφοδέλτια. Δυναμικό comeback έκανε ο πρώην δήμαρχος Νικήτας Κακλαμάνης καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση ενώ κράτησε ψηλά τις μετοχές της η Φωτεινή Πιπιλή που εξελέγη τέταρτη. Ο Βασίλης Κικίλιας πέτυχε αυτή τη φορά να εκλεγεί βουλευτής σπάζοντας το φράγμα των 10.000 ψήφων. Εκτος εξελέγη ο Νότης Μηταράκης -στην πρώτη του συμμετοχή σε εθνικές εκλογές- ενώ ο Προκόπης Παυλόπουλος διατήρησε τις δυνάμεις του και επανεξελέγη. Την όγδοη έδρα κατέλαβε ο Ανδρέας Ψυχάρης ενώ πρώτος επιλαχών -δεν εκλέγεται- είναι ο Αλέξανδρος Μωραϊτάκης.
Β’ Αθηνών
Στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, η πρωτιά κρίθηκε οριακά. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξελέγη πρώτος με διαφορά μόλις 104 ψήφων από το δεύτερο Κωστή Χατζηδάκη. Εντυπωσιακή ήταν η «επιστροφή» της Σοφίας Βούλτεψη που κατάφερε να εκλεγεί στην τρίτη θέση ενώ ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης εξελέγη επίσης «ψηλά», τέταρτος. Στην πέμπτη θέση ο Αργύρης Ντινόπουλος και στην έκτη ο Αδωνις Γεωργιάδης. Εβδομος εξελέγη ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, όγδοος ο Αρης Σπηλιωτόπουλος, ένατος ο Γεράσιμος Γιακουμάτος και δέκατος ο Πάνος Παναγιωτόπουλος. Από τα πρόσωπα που πρωτοεκλέγονται, είναι της Αννας Καραμανλή -11η- επανεξελέγη ο Βύρων Πολύδωρας, επανήλθε στα βουλευτικά έδρανα η Κατερίνα Παπακώστα, επανεκλογή και για τον πρώην υπουργό Γιάννη Παπαθανασίου. Δεν εκλέγεται (πρώτη επιλαχούσα) η δημοσιογράφος Τάνια Ιακωβίδου και αμέσως μετά ο Απόστολος Ανδρεουλάκος. Εκτός Βουλής έμεινε ο πρώην υπουργός Υγείας Θανάσης Γιαννόπουλος που για πρώτη φορά έθεσε υποψηφιότητα στη Β’ Αθηνών και όχι στη Φθιώτιδα, δεν κατάφερε να εκλεγεί ο Βαγγέλης Αντώναρος ούτε ο γιος του πρώην υπουργού Νίκος Κωστόπουλος.
Πειραιάς
Στο μεγάλο λιμάνι η Ν.Δ. πήρε μία έδρα την οποία κατέκτησε ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος ενώ πίσω κατά 668 ψηφοδέλτια έμεινε ο ΟΝΝΕΔίτης Κώστας Κατσαφάδος. Στη Β’ Πειραιά, τη μοναδική έδρα κατέλαβε ο Γιάννης Τραγάκης ενώ δεύτερος -εκτός Βουλής- ακολούθησε ο Τάσος Νεράντζης. Στην τρίτη θέση ο Φαήλος Κρανιδιώτης και στην τέταρτη ο «ράμπο» Τάσος Μητρόπουλος.
Αττική
Πρώτος με μεγάλη διαφορά στο γαλάζιο ψηφοδέλτιο, ο Μάκης Βορίδης. Ελαβε 12.793 ενώ η δεύτερη έκπληξη ήρθε από μια νέα κοπέλα, τη Γεωργία Μαρτίνου, η οποία κατάφερε να καταλάβει τη δεύτερη θέση αφήνοντας εκτός Βουλής παλιούς κοινοβουλευτικούς. Την έδρα του διατήρησε ο Γιώργος Βλάχος, τέταρτος εξελέγη ο Θανάσης Μπούρας ενώ εκτός Βουλής -πρώτος επιλαχών- έμεινε ο Νίκος Καντερές κι αμέσως μετά ο Πέτρος Δούκας. Μακριά από το στοίχημα της εκλογής ο Πάνος Λειβαδάς.
Θεσσαλονίκη
Στο ψηφοδέλτιο της Α’ Θεσσαλονίκης εκλέγονται ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο Κώστας Γκιουλέκας, η Ελενα Ράπτη, ο Γιάννης Ιωαννίδης, ο Σταύρος Καλαφάτης και ο Γιώργος Ορφανός. Στη Β’ Θεσσαλονίκης, η Ν.Δ. κέρδισε μια έδρα η οποία «ανήκει» στον Θεόδωρο Καράογλου.
Πελοπόννησος
Χωρίς ανατροπές όσον αφορά στα πρόσωπα (και όχι τον αριθμό των εδρών). Στην Αργολίδα επανεξελέγη ο Γιάννης Ανδριανός, στη Λακωνία ο Θανάσης Δαβάκης ενώ στη Μεσσηνία η Ν.Δ. έλαβε δύο έδρες. Αν ο πρόεδρος του κόμματος Αντώνης Σαμαράς κρατήσει την έδρα της εκλογικής του περιφέρειας, ο δεύτερος γαλάζιος βουλευτής θα είναι ο Γιάννης Λαμπρόπουλος. Αν όμως επιλέξει την έδρα της Μαγνησίας (μία έβγαλε η Ν.Δ. και την κέρδισε ο Θανάσης Νάκος) τότε θα μπει στη Βουλή και ο Δημήτρης Σαμπατζιώτης. Στην Αρκαδία, τη μοναδική γαλάζια έδρα έλαβε ο γραμματέας του κόμματος Ανδρέας Λυκουρέντζος ενώ στην Κορινθία φαίνεται ότι η πόρτα του Κοινοβουλίου ανοίγει για τον πρώην νομάρχη Νίκο Ταγαρά και το γιο του αντιπροέδρου και πρώην ΥΠΕΞ, Χρήστο Δήμα.
Δυτική Ελλάδα
Στην Αχαΐα, όλα δείχνουν εκλογή του Θανάση Νταβλούρου και Νίκου Νικολόπουλου. Εκτός φαίνεται ότι μένει ο πρώην βουλευτής Μιχάλης Μπεκίρης, αλλά και η Νατάσα Ράγιου. Στην Ηλεία επανεκλέγεται ο Κώστας Τζαβάρας και για πρώτη φορά εκλέγεται με σταυρό η Διονυσία Αυγερινοπούλου, ενώ στην Αιτωλοακαρνανία επανεκλέγονται ο Μάριος Σαλμάς και ο Κώστας Καραγκούνης.
Στερεά Ελλάδα
Στη Βοιωτία «επιστρέφει» ο Ευάγγελος Μπασιάκος ενώ από μια έδρα καταλαμβάνουν ο Γιάννης Καράμπελας και ο Ανδρέας Κουτσούμπας. Στη Φθιώτιδα, επανεξελέγη ο Χρήστος Σταϊκούρας, στη Φωκίδα η δικηγόρος Ασπασία Μανδρέκα, στην Ευρυτανία ο πρώην νομάρχης Κώστας Κοντογιώργος ενώ στην Εύβοια η Ν.Δ. λόγω του εκλογικού νόμου χάνει την έδρα από «καραμπόλα» με αποτέλεσμα-έκπληξη να μείνει εκτός Βουλής ο Σίμος Κεδίκογλου.
Ηπειρος
Επανέρχεται στα βουλευτικά έδρανα ο πρώην υπουργός Αντώνης Μπέζας κερδίζοντας την έδρα της Θεσπρωτίας ενώ στην Αρτα ο γαλάζιος βουλευτής είναι ο Γιώργος Στύλιος και στα Ιωάννινα ο Κώστας Τασούλας και ο Σταύρος Καλογιάννης. Στην Πρέβεζα ο Δημήτρης Τσουμάνης.
Κεντρική Μακεδονία
Στο Κιλκίς την έδρα κατέλαβε ο Γιώργος Γεωργαντάς, χάνοντας τη μάχη του σταυρού ο Σάββας Τσιτουρίδης. Τις τρεις έδρες της Πιερίας καταλαμβάνουν ο Κώστας Κουκοδήμος, ο Γιώργος Κωνσταντόπουλος και ο Δημήτρης Χριστογιάννης ενώ στη Χαλκιδική ο νέος βουλευτής είναι ο Ευθύμιος Καρανάσιος. Στην Πέλλα, εκλέγεται για πρώτη φορά ο Διονύσης Σταμενίτης και ο Γ. Καρασμάνης ενώ τις τρεις έδρες των Σερρών παίρνουν ο Μενέλαος Βλάχβεης, η Φωτεινή Αραμπατζή και ο Θεόφιλος Λεονταρίδης
Ανατολική Μακεδονία και Θράκη
Στη Δράμα, νέος βουλευτής είναι ο πρώην πρόεδρος της Ενωσης Αστυνομικών Δημήτρης Κυριακίδης και μένει εκτός ο πρώην βουλευτής Μαργαρίτης Τζίμας. Στην Καβάλα, η κάλπη βγάζει τον Νίκο Παναγιωτόπουλο, τον Γιώργο Καλαντζή και τον Γιάννη Πασχαλίδη, ενώ στην Ξάνθη επανεξελέγη ο Αλέκος Κοντός. Στη Ροδόπη και πάλι βουλευτής είναι ο Ευρυπίδης Στυλιανίδης ενώ στον Εβρο η Ν.Δ. εκλέγει τον Ακη Γεροντόπουλο και τον Αλέξανδρο Δερμεντζόπουλο.
Δυτική Μακεδονία
Στα Γρεβενά, εκλέγεται ο Τιμολέων Κοψαχείλης, στην Καστοριά η Μαρία Αντωνίου, στην Κοζάνη ο Γιώργος Κασαπίδης, στη Φλώρινα ο Στάθης Κωνσταντινίδης.
Θεσσαλία
Στη Λάρισα επανεκλέγεται ο Μάξιμος Χαρακόπουλος και το νέο πρόσωπο που καταλαμβάνει τη δεύτερη έδρα ο Χρήστος Κέλλας. Στην Καρδίτσα εκλέγονται ο Κώστας Τσιάρας, η Ασημόνα Σκόνδρα και ο Σπύρος Ταλιαδούρος, στη Μαγνησία ο Θανάσης Νάκος, στα Τρίκαλα ο Ηλίας Βλαχογιάννης και ο Κώστας Σκρέκας.
Ιόνιο
Στην Κέρκυρα, την έδρα παίρνει ο Νίκος Δένδιας, στη Ζάκυνθο ο Διονύσης Γάσπαρος, στη Λευκάδα ο Θοδωρής Σολδάτος.
Αιγαίο
Στη Λέσβο ο Πάυλος Βογιατζής, πρώην νομάρχης, στη Χίο επανεξελέγη ο Κώστας Μουσουρούλης, στις Κυκλάδες ο Γιάννης Βρούτσης και στα Δωδεκάνησα ο Γιάννης Παππάς, ο Βασίλης Υψηλάντης και ο Μάνος Κόνσολας.
Κρήτη
Το πράσινο φως στο Ηράκλειο για το Κοινοβούλιο ανάβει στον Μανώλη Κεφαλογιάννη, στον Μάξιμο Σενετάκη (ο οποίος κέρδισε την έδρα με είκοσι εθελοντές φίλους και η υποψηφιότητά του αποφασίστηκε στις 18 Μαρτίου), τον Γιώργο Δεικτάκη. Στα Χανιά, τις τρεις έδρες κερδίζουν ο Μανούσος Βολουδάκης, ο Κυριάκος Βορβιδάκης και ο Κωνσταντίνος Γύπαρης ενώ στο Λασίθι ο Γιάννης Πλακιωτάκης.
Επικρατείας
Τις τρεις έδρες στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Ν.Δ. καταλαμβάνουν ο Χαράλαμπος Αθανασίου, ο Χρύσανθος Λαζαρίδης και ο Γιάννης Μιχελάκης.
Η μάχη του σταυρού στην Αττική
(Σε παρένθεση το ποσοστό ενσωμάτωσης)
Α’ ΑΘΗΝΩΝ (97,08%)
1 Κεφαλογιάννη Ολγα του Ιωάννη 16.953
2 Αβραμόπουλος Δημήτριος του Λάμπρου 15.804
3 Κακλαμάνης Νικήτας του Μιχαήλ 13.272
4 Πιπιλή Φωτεινή του Ανδρέα 13.023
5 Κικίλιας Βασίλειος του Παναγιώτη 12.812
6 Μηταράκης Παναγιώτης (Νότης) του Αντωνίου 12.350
7 Παυλόπουλος Προκόπιος του Βασιλείου 11.249
8 Ψυχάρης Ανδρέας του Σταύρου 6.823
9 Μωραϊτάκης Αλέξανδρος του Γεωργίου 5.371
10 Αγγέλακας Εμμανουήλ του Αγγελή 3.812
11 Παπαδόγγονας Διονύσιος του Αλέξανδρου 3.484
12 Μαυρομμάτης Εμμανουήλ (Μανώλης) του Μιχαήλ 3.204
Β’ ΑΘΗΝΩΝ (50,29%)
1 Μητσοτάκης Κυριάκος του Κωνσταντίνου 12.722
2 Χατζηδάκης Κωνσταντίνος (Κωστής) του Ιωάννη 12.378
3 Βούλτεψη Σοφία του Ιωάννη 11.428
4 Βαρβιτσιώτης Μιλτιάδης του Ιωάννη 10.321
5 Ντινόπουλος Αργύρης του Βασιλείου 10.050
6 Γεωργιάδης Σπυρίδων-Αδωνις του Αθανασίου 9.900
7 Μεϊμαράκης Ευάγγελος-Βασίλειος του Ιωάννη 9.431
8 Σπηλιωτόπουλος Αριστόβουλος (Αρης) του Ελευθερίου 9.217
9 Γιακουμάτος Γεράσιμος του Χαραλάμπους 8.868
10 Παναγιωτόπουλος Παναγιώτης (Πάνος) του Παναγιώτη 7.999
11 Καραμανλή Αννα του Αρκαδιου 7.906
12 Πολύδωρας Βύρων του Γεωργίου 7.839
13 Παπακώστα-Σιδηροπούλου Αικατερίνη του Αγγελου 6.806
14 Παπαθανασίου Γιάννης του Δημητρίου 6.419
15 Ιακωβίδου Παναγιώτα (Τάνια) του Χρυσόστομου 5.022
16 Ανδρεουλάκος Απόστολος του Γεωργίου 4.430
17 Κωστόπουλος Νικόλαος του Δημητρίου 3.446
Α’ ΠΕΙΡΑΙΩΣ (91,05%)
1 Αρβανιτόπουλος Κωνσταντίνος του Παναγιώτη 8.309
2 Κατσαφάδος Κωνσταντίνος του Ιωάννη 7.584
3 Σπυρίδων Σπυρίδων (Σπύρος) του Δημητρίου 4.844
4 Βλαχάκος Νικόλαος του Αντωνίου 2.922
Β’ ΠΕΙΡΑΙΩΣ (95,65%)
1 Τραγάκης Ιωάννης του Παναγιώτη 6.439
2 Νεράντζης Αναστάσιος του Δημητρίου 5.531
3 Κρανιδιώτης Φαήλος (Γαρουφαήλ) του Μιλτιάδη 3.873
4 Μητρόπουλος Αναστάσιος (Τάσος) του Ιωάννη 3.281
ΑΤΤΙΚΗΣ (91,32%)
1 Βορίδης Μαυρουδής (Μάκης) του Χρήστου 16.596
2 Μαρτίνου Γεωργία του Αθανασίου 10.906
3 Βλάχος Γεώργιος του Θεοδώρου 9.998
4 Μπούρας Αθανάσιος του Κωνσταντίνου 8.623
5 Καντερές Νικόλαος του Ευαγγέλου 7.820
6 Δούκας Πέτρος του Γεωργίου 7.537
Κατερίνα Κατσαβού στον Ελεύθερο Τύπο
Πηγή: Antinews
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου