Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

Παγχαλκιδικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης "Ο Αριστοτέλης": 3η Συνάντηση Χορωδιών της Χαλκιδικής

ΠΑΓΧΑΛΚΙΔΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ‘Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ’
Μαντώς Μαυρογένους 23, 542 49 Θεσσαλονίκη. Τηλ. 2310 32 38 39 και 31 88 40 Φαξ 2310 318840
Κινητό 6946 470157, email mkartsioti@gmail.com

Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ

Στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα του κινηματοθεάτρου ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκε όπως είχε προγραμματισθεί το βράδυ του Σαββάτου 31-3-2012, η 3η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΧΟΡΩΔΙΩΝ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ, με ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ τα οποία τραγούδησαν πέντε χορωδίες της Χαλκιδικής: των Βασιλικών, με δ/ντή τον.Νίκο Μπερμπέρη, της Κρήνης, με δ/ντή τον κ. Αντώνη Κων/ντινίδη, του Μεταγγιτσίου, με δ/ντρια την κ. Φωτεινή Θεοδωρούδη-Βλάχου, της Νέας Τενέδου-Νέων Φλογητών, με δ/ντρια την κ. Χρύσα Καραμιχάλη και του Παγχαλκιδικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ, με δ/ντή τον κ. Νίκο Καλαϊτζή.


Κάθε χορωδία τραγούδησε πέντε τραγούδια ενώ η τελευταία, του Μεταγγιτσίου παρουσίασε και το σκηνικό της υποδοχής μιας παρέας γλεντζέδων χωρικών της Χαλκιδικής που επισκέπτονται ένα σπίτι, με τα λαϊκά όργανα μπροστά και τραγουδώντας δυνατά «Εμείς εδώ δεν ήρθαμε να φάμε και να πιούμεκλπ.» επισκέπτονται ένα σπίτι, όπου ήταν μαζεμένες γυναίκες που κεντούσαν, έπλεκαν, έγρεναν το μαλλί, προετοίμαζαν τα του αργαλιού ξήλωναν και μπάλωναν σκουφούνια κλ.π.,. ΟΙ γυναίκες σηκώθηκαν τους καλοδέχτηκαν τους κέρασαν και όλοι μαζί πλέον ξεσήκωσαν την αίθουσα με Χαλκιδικιώτικα τραγούδια της χαρά και της παρέας.

Η όλη εκδήλωση ήταν πρωτοβουλία και οργάνωση του Παγχαλκιδικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, ο οποίος οργανώνει τρεις Συναντήσεις χορωδιών της Χακλκιδικής το χρόνο. Από μία την άνοιξη και το φθινόπωρο σε πόλεις και χωριά της Χαλκιδικής και μία το χειμώνα της Θεσσαλονίκης που απευθύνεται στους Χαλκιδιώτες και φίλους που ζουν στην πόλη που είναι δεκάδες χιλιάδες.

Η τωρινή εκδήλωση περιλάμβανε Δημοτικά Τραγούδια που τραγουδιούνται στη Χαλκιδική με σκοπό πέρα από την τέρψη και την απόλαυση των ακροατών, να συμβάλει στη διάσωση και τη διάδοση του Δημοτικού Τραγουδιού που άνθισε και αγαπήθηκε στο παρελθόν στη Χαλκιδική, όσο κανένα άλλο είδος καλλιτεχνικής δημιουργίας. Απώτερος στόχος είναι η συμμετοχή εκ περιτροπής όλων των χορωδιών της Χαλκιδικής στις «συναντήσεις» αυτές, ώστε να δώσουμε ζωντάνια και κίνηση στα χωριά μας και να προβάλουμε όσο μπορούμε περισσότερο και καλύτερα το πολιτιστικό απόθεμα της Χαλκιδικής μας.

Τον συντονισμό του προγράμματος είχε ο Γεν. Γραμματέας του Συλλόγου κ. Ιωάννης Κοτσάνης. Η εκδήλωση άνοιξε με ομιλία του προέδρου του Συλλόγου κ. Μιχαήλ Καρτσιώτη, ο οποίος ευχαρίστησε για τη συμμετοχή τούς φορείς που συντηρούν τις χορωδίες, τους χορωδούς, τους μαέστρους και τους ακροατές και ανέλυσε τους σκοπούς των «συναντήσεων» αυτών, οι οποίες, είπε, έχουν πολύ μεγάλη απήχηση και αγκαλιάσθηκαν με θέρμη από τον κόσμο μας, γεγονός που δίνει φτερά για συνέχιση. Τα βιογραφικά των χορωδιών ανέγνωσε η ΄Εφορος κ. Ζηνοβία Ιππ. Πάχτα, ενώ σύσσωμο το δ.σ. ήταν παρών και έδωσε τον καλύτερό του εαυτό για την επιτυχία της εκδήλωσης.

Με το τέλος της εκδήλωσης όλοι έσπευσαν να συγχαρούν τους οργανωτές και τους χορωδούς και αμέσως όλοι σε ένα σύμπλεγμα ξεχύθηκαν στο δρόμο και προχωρώντας προς το λευκό Πύργο χόρευαν και τραγουδούσαν με πρώτα τα βιολιά και τα λαούτα. Τόσος ήταν ο ενθουσιασμός από την επιτυχία..

Την αίθουσα ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ παραχώρησε ευγενικά η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας την οποία και ευχαριστούμε θερμά.

Η επόμενη 4η Συνάντηση Χορωδιών της Χαλκιδικής έχει ορισθεί για τη Κυριακή 20 Μαίου 2012 στο κλειστό θέατρο του Δήμου Ν. Μουδανιών με τις χορωδίες του Δήμου Ν. Προποντίδας, της Ν. Καλλικράτειας, των Σημάντρων, της Αρναίας και του Παγχαλκιδικού με έντεχνα και Δημοτικά Τραγούδια.

Θεσσαλονίκη 3-4-2012

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια: