Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

Μετρό Θεσσαλονίκης: Γεμάτος με υδράργυρο ο σταθμός Βενιζέλου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΝΤΟΝΙΑ ΚΑΝΙΤΣΑΚΗ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΔΑΜΙΑΝΙΔΗΣ

Μεγαλύτερες διαστάσεις από αυτές που διαφάνηκαν αρχικά φαίνεται ότι παίρνει η υπόθεση με τον υδράργυρο, που βρέθηκε στο εργοτάξιο του μετρό στη συμβολή των οδών Εγνατία και Βενιζέλου.

Κι αυτό, καθώς, όπως όλα δείχνουν, η ποσότητα του υδραργύρου που υπάρχει στην περιοχή δεν είναι μόνον 300 γραμμάρια, όπως είχε αρχικά εκτιμηθεί, αλλά πολύ μεγαλύτερη! Υπενθυμίζεται ότι ο υδράργυρος είναι μέταλλο, το μοναδικό που συναντάται σε υγρή κατάσταση, και είναι επικίδυνος καθώς αποτελεί δηλητήριο.

Συνεργεία της εξειδικευμένης εταιρίας συνέχιζαν όλη την εβδομάδα να συλλέγουν σε βαρέλια τον υδράργυρο που έχει ανακατευτεί με το χώμα και να τον απομακρύνουν από την περιοχή.
Και, μέχρι στιγμής, κανείς δεν ξέρει σε πόσο βάθος έχει φτάσει και, ακόμα χειρότερα, αν έχει εισχωρήσει στον υδροφόρο ορίζοντα! Αυτό όμως πρόκειται σύντομα να διαπιστωθεί και να ξεκαθαριστεί, καθώς επίκεινται ειδικές εξετάσεις.

Σε βάθος 4,5 μέτρων

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υδράργυρος βρέθηκε σε βάθος περίπου 4,5 μέτρων και, μέχρι στιγμής, οι ειδικοί που τον συλλέγουν έχουν φτάσει σε βάθος επιπλέον 1,5 μέτρου, δηλαδή συνολικά στα 6 μέτρα και εξακολουθούν να τον βρίσκουν.

Κι ενώ στην αρχή όλοι έκαναν λόγο για κατάλοιπα από εργαστήρια αργυροχρυσοχοΐας της αρχαιότητας σήμερα γίνονται και δεύτερες σκέψεις. Ετσι, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι ο υδράργυρος βρέθηκε εκεί έπειτα από διαρροή κάποιου αποχετευτικού σωλήνα που περνούσε από την περιοχή!

Αγνωστη ποσότητα

«Μέχρι στιγμής είναι άγνωστο πόση ποσότητα υδραργύρου υπάρχει στο εργοτάξιο. Σίγουρα όμως δε μιλάμε για μόνον 300 γραμμάρια, αφού ακόμα το μέταλλο αυτό εξακολουθεί και συλλέγεται», σημειώνει ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Μετρό Θεσσαλονίκης, Χάρης Κυπριανίδης.

Πάντως, τα πρώτα δείγματα του υδραργύρου, που εντοπίστηκαν στο εργοτάξιο του μετρό, έχοντας τη μορφή ακανόνιστων σφαιριδίων μικρού διαμετρήματος, έχουν σταλεί σε ειδικό εργαστήριο της Γερμανίας, προκειμένου να αναλυθούν. Εξάλλου, οι περίπου 220 εργαζόμενοι του συγκεκριμένου εργοταξίου υποβλήθηκαν σε εξειδικευμένες εξετάσεις, προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν μολυνθεί, με τα αποτελέσματα να αναμένονται. Τα δείγματα που λήφθηκαν σε ιδιωτικό ιατρικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, στάλθηκαν σε εργαστήριο στην Αθήνα. Μετρήσεις έγιναν και στον αέρα της περιοχής, με τις οποίες ευτυχώς διαπιστώθηκε ότι είναι «καθαρός».

Το εργοτάξιο, πάντως, εξακολουθεί να είναι «σφραγισμένο» για οποιονδήποτε, πλην όσων εργάζονται στην εταιρία που συλλέγει τον υδράργυρο και δεν πρόκειται να «ανοίξει» πριν να είναι απολύτως βέβαιο ότι έχει απομακρυνθεί και το τελευταίο γραμμάριο του τοξικού αυτού μετάλλου και πριν να διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για την υγεία των εργαζομένων στο μετρό της Θεσσαλονίκης. Το πότε όμως θα συμβεί αυτό μέχρι σήμερα είναι παντελώς άγνωστο...

Εξάλλου, σε εξέλιξη βρίσκεται η προκαταρκτική έρευνα που παρήγγειλε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης. Ο πταισματοδίκης ερευνά εάν διαπράχθηκαν τα αδικήματα της έκθεσης κατά συρροή σε κίνδυνο και της κοινώς επικίνδυνης σωματικής βλάβης σε βάρος των 220 εργαζομένων στο εργοτάξιο.

Καθυστέρηση

Καθησυχαστικός εμφανίζεται πάντως ο διευθυντής έργου της κατασκευάστριας κοινοπραξίας του μετρό, Μιχάλης Σίμας, ο οποίος μιλά για συλλογή ψηγμάτων υδραργύρου, επισημαίνει ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα, ότι στάλθηκαν δείγματα για έλεγχο στη Γερμανία και ότι όλοι οι εργαζόμενοι υποβλήθηκαν σε προληπτικές εξετάσεις.

«Η περιοχή θα διερευνηθεί πλήρως, μέχρι να αποκλειστεί η ύπαρξη και άλλης ποσότητας υδράργυρου. Ολα τα στοιχεία που έχουμε, δείχνουν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος ούτε για τη δημόσια υγεία, αλλά ούτε και για τους εργαζομένους. Το μόνο πρόβλημα που ενδεχομένως δημιουργήσει ο υδράργυρος σχετίζεται με καθυστέρηση στο έργο», υπογραμμίζει ο κ. Σίμας.

Αρχαία παντού

Στο μεταξύ, μια έκπληξη, όχι ευχάριστη, περίμενε όσους εμπλέκονται με την κατασκευή του μετρό, καθώς βρέθηκαν αρχαιότητες σε μια περιοχή που δεν αναμενόταν. Ετσι, τα συνεργεία που ξεκίνησαν να εκτελούν εργασίες στην περιοχή όπου θα κατασκευαστεί το αμαξοστάσιο του μετρό, δίπλα στο «Makro», στην Πυλαία, «σκόνταψαν» σε αρχαιολογικά ευρήματα, κυρίως οικιστικά κατάλοιπα και κοιμητήρια.

Οπως έχει γίνει σε όλες τις αντίστοιχες περιπτώσεις, ο χώρος έχει παραδοθεί στους αρχαιολόγους, οι οποίοι εκτελούν ανασκαφική έρευνα. Ο χρόνος ολοκλήρωσης της ανασκαφής είναι προς το παρόν άγνωστος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: