Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

Ανοίγουν το Βαρώσι την 1η Ιουλίου;


Σε άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, μόλις η Κυπριακή Δημοκρατία αναλάβει την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, την πρώτη Ιουλίου, θα προχωρήσει η τουρκική πλευρά αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Milliyet.
Για επικίνδυνη κίνηση-παγίδα των Τούρκων, κάνει λόγο ο Δήμαρχος Αμμοχώστου, τονίζοντας ότι μετά από μια τέτοια εξέλιξη, θα τεθεί θέμα αναγνώρισης.

Υπό τον τίτλο «Άνοιγμα της πόλης-φάντασμα» η Milliyet γράφει πως η λεγόμενη «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» ετοιμάζεται να κάνει ένα ιστορικό βήμα. «Όταν οι Ε/κ αναλάβουν την Προεδρία της ΕΕ, θα ανοίξει τα Βαρώσια για εγκατάσταση και όλοι οι Ε/κ θα μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Η τουρκική εφημερίδα ισχυρίζεται πως έχουν ήδη αρχίσει οι εργασίες για μονομερές άνοιγμα των Βαρωσίων.


Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται η Μιλλιέτ, ο Ντερβίς Ερογλου αποφάσισε να σχεδιάσει μια νέα στρατηγική ενόψει της ανάληψης της Προεδρίας της ΕΕ από την Κυπριακή Δημοκρατία. Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής τέθηκε στην ημερήσια διάταξη και το άνοιγμα των Βαρωσίων τη μέρα που οι Ε/κ θα αναλαμβάνουν την Προεδρία της ΕΕ. Ο Τ/κ ηγέτης αποφάσισε να απαντήσει στο αίτημα των Ε/κ περί ανοίγματος της κλειστής πόλης, προστίθεται, και ετοίμασε τη συγκεκριμένη πρόταση, την οποία και μετέφερε στην Αγκυρα στις 13 Μαρτίου.



Κατά τι συνομιλίες στην τουρκική πρωτεύουσα και παρόλο που η πρόταση εξέπληξε τους Τούρκους ηγέτες, ο Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν και ο Πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ την υποστήριξαν. Το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας και το «υπουργείο εξωτερικών» του ψευδοκράτους θα ετοιμάσουν σχετική έκθεση για το θέμα στην οποία θα καταγράφεται ο αριθμός των Ε/κ που έχουν περιουσία. Θα καθοριστεί επίσης ο αριθμός όσων ζουν και όσων απεβίωσαν. Με βάση αυτή την έκθεση, οι προ του 1974 περιουσίες των Ε/κ θα επιστραφούν στους ιδιοκτήτες τους. Εάν υπάρξουν νομικές δυσκολίες θα αναλαμβάνει η λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων να επιλύει το πρόβλημα.

Στην ίδια σύσκεψη στην Αγκυρα αποφασίστηκε επίσης και η διακοπή των συνομιλιών στο Κυπριακό μετά την 1η Ιουλίου. Σε αυτό το θέμα, αναφέρεται, η άποψη του Πρωθυπουργού Ερντογάν ήταν να διακοπούν οι συνομιλίες, ενώ ο Πρόεδρος Γκιουλ υποστήριξε τη συνέχισή τους για να μην υπάρξουν νέα προβλήματα με την ΕΕ. Σχολιάζοντας τη στάση Ερντογάν επί του θέματος, διπλωματική πηγή ανέφερε στην εφημερίδα ότι ''η αγάπη Ερντογάν'' για το ψευδοκράτος είναι πολύ μεγάλη και αυτό το έδειξε και στη συνάντηση με τον κ. Ερογλου. Μετά την επίσκεψη του Τούρκου Πρωθυπουργού στα κατεχόμενα στις 20 Ιουλίου 2011 βελτιώθηκαν οι σχέσεις, σημειώνεται. Η ίδια διπλωματική πηγή ανέφερε ότι η στάση της Αγκυρας συμπεριλαμβάνει και την επιλογή της ενσωμάτωσης των κατεχομένων.

Το δημοσίευμα της Μιλλιέτ υπενθυμίζει σχετικά ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας είχε επίσης ετοιμάσει από το 2010 πρόταση για επιστροφή της κλειστής πόλης στους Ε/κ και για άνοιγμα του λιμανιού.

Διίστανται οι απόψεις στην Τουρκία για την συνέχιση ή όχι των συνομιλιών

Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, έστειλε μήνυμα στη ψευδοκυβέρνηση υποστηρίζοντας ότι δεν πρέπει να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις μετά την 1η Ιουλίου σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το δημοσίευμα.

Από την άλλη ο Τούρκος Πρόεδρος Αμπντιουλάχ Γκιουλ, υποστηρίζει ότι οι διαπραγματεύσεις δεν πρέπει να διακοπούν. Ταυτόχρονα κάνει λόγο για ιδιαίτερα καλές σχέσεις μεταξύ ψευδοκράτους και Τουρκίας το τελευταίο καιρό.

Η στάση της Άγκυρας είναι πως σε περίπτωση που κριθεί απαραίτητο, το ψευδοκράτος θα προσαρτηθεί στην Τουρκία σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Η πόλη πριν το 1974 σύμφωνα με το δημοσίευμα

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι στην πόλη των Βαρωσίων πριν από 1974 υπήρχαν 10 χιλιάδες τουριστικές κλίνες, 45 ξενοδοχεία και 60 πολυκατοικίες με τουριστικά διαμερίσματα. Το 58% του τουρισμού τότε ήταν σε αυτή την περιοχή. Στο Βαρώσι υπήρχαν 3 χιλ. εμπορικές μονάδες, 99 κέντρα διασκέδασης, 143 κυβερνητικά γραφεία, 4.649 ιδιωτικές κατοικίες, 21 τράπεζες, 24 θέατρα και κινηματογράφοι, 380 ημιτελείς οικοδομές και βιβλιοθήκη που περιείχε 8.500 βιβλία στην ελληνική, αγγλική και τουρκική.

Δηλώσεις Οζγκιουργκιούν για Βαρώσια

“Είναι νωρίς ακόμη, αλλά θα ήταν ένα ριζοσπαστικό βήμα” ανέφερε ο λεγόμενος υπουργός Εξωτερικών των κατεχομένων Χουσεΐν Όζγκιουργκιουν, αναφερόμενος στο σημερινό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας “Μιλιέτ” ότι η τουρκική πλευρά αποφάσισε να ανοίξει τα Βαρώσια.

Μιλώντας στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι “a haber” ο Όζγκιουργκιουν είπε ότι “το καθεστώς των Βαρωσίων ορίστηκε με αποφάσεις του ΣΑ του ΟΗΕ. Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να ληφθεί τέτοια απόφαση. Διότι τα Βαρώσια τελούν υπό τουρκικό έλεγχο και διοίκηση. Απλώς παραμένουν κλειστά. Συνεπώς το θέμα του εποικισμού των Βαρωσίων είναι απόφαση που θα λάβει η τουρκική πλευρά”.

Ο κ. Όζγκιουργκιουν ανέφερε ότι η 1η Ιουλίου θα είναι καμπή και σημείωσε πως “μπορεί να τεθεί θέμα ριζοσπαστικών βημάτων. Όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι η τουρκική πλευρά μπορεί να προβεί σε βήματα σημαντικά”.

Ερωτηθείς αν η τουρκική πλευρά έχει προβεί σε προετοιμασίες σχετικά με το θέμα των Βαροσίων, ο είπε “όχι δεν υπάρχει προετοιμασία. Είναι νωρίς ακόμη για τα βήματα που μπορούμε να κάνουμε”.

ΥΠΕΞ Μαρκουλλή: «Εποικισμός της Αμμοχώστου σημαίνει τέλος ενταξιακής πορείας της Τουρκίας»

Ενδεχόμενος επικοισμός της κλειστής περιοχής της Αμμοχώστου θα τερματίσει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, δήλωσε η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή.

Η Κυπριακή Δημοκρατία θα προχωρήσει σε διάβημα προς τα Ηνωμένα Έθνη για το ζήτημα που δημιουργείται.

Η υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, μιλώντας στο ΡΙΚ είπε ότι θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον ανώτερο σύμβουλο της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο, από τον οποίο θα ζητήσει επίσης την πλήρη διερεύνηση του θέματος.

Η κ. Μαρκουλλή διαβεβαίωσε ότι από μια πρώτη έρευνα των υπηρεσιών της Κυπριακής Δημοκρατίας διαπιστώθηκε ότι δεν έγινε οποιαδήποτε αλλαγή του "στάτους κβο" στην περιοχή, ούτε και γίνονται έργα, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Ωστόσο, η υπουργός τόνισε πως σε περίπτωση που ευσταθούν οι τουρκικοί ισχυρισμοί, θα πρόκειται για κατάφωρη παραβίαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας 550 και 789, τα οποία προνοούν μεταβίβαση της κλειστής περιοχής της Αμμοχώστου υπό τη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών και την επιστροφή των νομίμων κατοίκων.

Η κ. Μαρκουλλή προειδοποίησε ότι τυχόν εποικισμός της κλειστής περιοχής της Αμμοχώστου θα τερματίσει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

Δήμαρχος Αμμοχώστου: "Τίθεται θέμα αναγνώρισης του ψευδοκράτους"

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα επικίνδυνη κίνηση τακτικής και εντυπωσιασμού από πλευράς Τουρκίας, δήλωσε στο Sigmalive, ο Δήμαρχος Αμμοχώστου Αλέξης Γαλανός. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση πρέπει να έλθει σε επαφή και συνεννόηση με τον ΟΗΕ και την ΕΕ, τονίζοντας πως «είναι ξεκάθαρο ότι θέλουν να ανοίξουν την πόλη υπό τ/κ διοίκηση».

Στην περίπτωση που επιστραφεί η πόλη υπο τ/κ διοίκηση, ανέφερε ο Δήμαρχος, τότε θα δημιουργηθούν προβλήματα και στις ελεύθερες περιοχές αλλά και ο απώτερος σκοπός τους είναι να εποικήσουν την πόλη. «Εμάς η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Η πόλις πρέπει να δοθεί με βάση τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας τα οποία έχουν επιβεβαιωθεί από το τελευταίο ψήφισμα του ευρωκοινοβουλίου», επεσήμανε ο κ. Γαλανός, προσθέτωντας ότι «πρέπει να δοθεί στα ΗΕ και στη συνέχεια στους νόμιμους κατοίκους και στο νόμιμο κράτος. Τίθεται θέμα αναγνώρισης του ψευδοκράτους».



Δεν είναι πρόταση ουσίας για επιστροφή των Αμμοχωστιανών υπό συνθήκες ασφαλείας. Είναι περισσότερο μια κίνηση-παγίδα για την ΚΔ. «Περιμένουμε περισσότερη πληροφόρηση», κατέληξε ο Δήμαρχος.

Η δήλωση των Τούρκων για άνοιγμα της Αμμοχώστου, είναι ουσιαστικά έκφραση της πρόθεσης τους για τουρκικό εποικισμό της Αμμοχώστου, αναφέρει σε ανακοίνωση του το ΕΥΡΩΚΟ. Προστίθεται, στην ανακοίνωση, ότι «πρέπει να καταγγελθεί άμεσα» και καλεί τον Πρόεδρο Χριστόφιας να αποχωρήσει από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων μέχρι να διευκρινιστεί το θέμα.

Oικολόγοι

Το Κίνημα Οικολόγων - Περιβαλλοντιστών θεωρεί ότι έγιναν και γίνονται λάθη στη διαχείριση του θέματος της επιστροφής της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της και πως είναι όντως πολύ ανησυχητικές οι πληροφορίες, που προέρχονται από τον τουρκικό Τύπο, σχετικά με νέους σχεδιασμούς των Τούρκων για την κατεχόμενη Αμμόχωστο.

''Η προγραμματιζόμενη πονηρή κίνηση των Τούρκων για την Αμμόχωστο επιβάλλει την άμεση προώθηση της πρότασης των Οικολόγων για 'ελεύθερη και πράσινη Αμμόχωστο', πρότασης που προνοεί την έναρξη έργων για οικολογική και σύγχρονη ανοικοδόμηση της Αμμοχώστου υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των Ηνωμένων Εθνών'', όπως δήλωσε σε δημοσιογραφική διάσκεψη σήμερα η Εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Οικολόγων - Περιβαλλοντιστών, Ελένη Χρυσοστόμου.

Η πρόταση αυτή των Οικολόγων προβλέπει, επίσης, όπως είπε η κ. Χρυσοστόμου, την ''επιστροφή των νόμιμων κατοίκων στις περιουσίες τους και επαναλειτουργία του λιμανιού της Αμμοχώστου, για να σταματήσει τελεσίδικα η υπόθεση του λεγόμενου κανονισμού του απευθείας εμπορίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τα κατεχόμενα''.

''Σύμφωνα με όσα σκόπιμα έχουν διαρρεύσει'', είπε η κ. Χρυσοστόμου, ''οι Τούρκοι ετοιμάζονται να διευρύνουν την προσέγγιση της γνωστής επιτροπής περιουσιών, έτσι ώστε να προσφέρεται στους ιδιοκτήτες γης στην κατεχόμενη Αμμόχωστο μαζί με την επιλογή της αποζημίωσης και η επιλογή της ανταλλαγής ή της επιστροφής της περιουσίας τους''.

''Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τις πληροφορίες, το 'δικαίωμα' αυτό δεν θα έχουν οι κληρονόμοι των όσων ιδιοκτητών ζούσαν το 1974'', τόνισε η κ. Χρυσοστόμου.

Πηγή: SigmaLive

Δεν υπάρχουν σχόλια: