Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

Το νέο γεράκι τουρκικής διπλωματίας στην Θράκη


Ο ΚΕΡΙΜ ΟΥΡΑΣ ΣΕ ΕΠΙΣΗΜΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝΕΠΙΣΗΜΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ

Από την "τουρκική νεολαία" αρχίζει η περιοδεία του Τούρκου πρέσβη


Με πρώτο σταθμό την καταργημένη «τουρκική» νεολαία Κομοτηνής ξεκινά η πολυήμερη περιοδεία του νέου Τούρκου πρέσβη στην Αθήνα Κερίμ Ουράς, η οποία δεν θα περιοριστεί μόνο στο νομό Ροδόπης, αλλά αναμένεται να επεκταθεί και σε γειτονικούς νομούς. Ο διπλωμάτης που ανέλαβε τα καθήκοντά του πριν περίπου ένα μήνα, αντικαθιστώντας τον Χασάν Γκογκούς, έρχεται για πρώτη φορά στην περιοχή μας.

Βέβαια από τις πρώτες μέρες κιόλας ανάληψης των καθηκόντων του είχαν φροντίσει τον ενημερώσουν για τα τεκταινόμενα στη Θράκη και φυσικά να του υποβάλλουν τα σέβη τους οι δύο ψευτομουφτήδες Κομοτηνής Ιμπραχήμ Σερίφ και Ξάνθης Αχμέτ Μετέ.
Ως αξιότιμους μουφτήδες, υποδέχτηκε τους δύο ψευτομουφτήδες ο νέος πρέσβης, αποδεικνύοντας ότι η στάση της Τουρκίας σε θέματα μειονότητας παραμένει ίδια και απαράλλαχτη όσα χρόνια και αν περάσουν, αφού αρέσκεται να εμφανίζεται ως «μητέρα πατρίδα».

Δείγματα της μελλοντικής του δράσης έδειξε ο νέος Τούρκος πρεσβευτής, Κερίμ Ουράς, όταν μιλώντας για τη διατήρηση των ιστορικών και πολιτιστικών μνημείων που βρίσκονται στα εδάφη των δύο χωρών, ο έθεσε θέμα της ανέγερσης μουσουλμανικού τεμένους στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και μάλιστα υποστηρίζοντας ότι θα πραγματοποιηθεί πολύ σύντομα.

Ο κ. Ουράς δεν αναφέρθηκε σε τουρκική μειονότητα ή σε Τούρκους πολίτες που ζουν στην Ελλάδα, αλλά στις εκατοντάδες χιλιάδες μουσουλμάνων που βρίσκονται στη χώρα. Το μήνυμα του Τούρκου πρεσβευτή έλεγε «...Όπως είναι γνωστό, τα ιστορικά και πολιτιστικά μνημεία δεν ανήκουν μόνο στις χώρες στο έδαφος των οποίων βρίσκονται, αλλά αποτελούν κοινή κληρονομιά της ανθρωπότητας. Με αφορμή αυτήν την αντίληψη, στην Τουρκία δίνεται μεγάλη σημασία στη διάσωση όλων των ιστορικών και πολιτιστικών μνημείων, συμπεριλαμβανομένων των εκκλησιών και των μοναστηριών.



Κατά τον ίδιο τρόπο, ελπίζουμε ότι και η γειτονική Ελλάδα θα συνεχίσει να πράττει ό,τι περνά από το χέρι της προκειμένου να διασώσει τα Οθωμανικά-Τούρκικα μνημεία που υπάρχουν στην επικράτειά της. Είμαστε πεπεισμένοι ότι η διάσωση των ιστορικών και πολιτιστικών μνημείων για την ενθάρρυνση της τουριστικής κίνησης ανάμεσα στις δύο χώρες, θα συμβάλει από τη μία στην οικονομία, ενώ από την άλλη στη διαδικασία προσέγγισης μεταξύ των δύο λαών. Πιστεύουμε επίσης ότι οι προσδοκίες των μουσουλμάνων που φτάνουν τις εκατοντάδες χιλιάδες στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη, για την απόκτηση τόπου λατρείας και νεκροταφείου θα πραγματοποιηθούν πολύ σύντομα».

Η περιοδεία του Κερίμ Ουράς στη Θράκη ξεκινά σήμερα από την Κομοτηνή, όπου θα μιλήσει σε ανοιχτή συγκέντρωση στην «τουρκική νεολαία». Μάλιστα ο πρόεδρος της και δημοτικός σύμβουλος Χασάν Κοράη εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καλεί «όλο το λαό της μειονότητας» στην ομιλία. Την Παρασκευή το πρωί αναμένεται να γίνει συνάντηση με τον δήμαρχο Κομοτηνής Γιώργο Πετρίδη στο δημαρχείο, όπως και με τον περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Άρη Γιαννακίδη. Το Σάββατο πρωί ο Τούρκος πρέσβης θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στο Δήμο Αρριανών.

Πηγή: Χρόνος

Δεν υπάρχουν σχόλια: