Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Κάτω του μετρίου οι Ελληνικές επιδόσεις σε έρευνα και καινοτομία


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Βρυξέλλες, 20 Φεβρουαρίου 2012

Κάτω του μετρίου οι Ελληνικές επιδόσεις σε έρευνα και καινοτομία

«Η αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητας, στο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον του 21ου αιώνα, δεν μπορεί να έρθει με μισθούς Κίνας και εργασιακές συνθήκες Αφρικής. Μπορεί μόνο να επιτευχθεί μέσα από την επένδυση στον ανθρώπινο, πολιτιστικό, επιστημονικό, και ορυκτό πλούτο που διαθέτει η χώρα» δηλώνει ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Καθηγητής Ιωάννης Α. Τσουκαλάς.

Την ετήσια έκθεση με τις επιδόσεις Καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2011 (Innovation Union Scoreboard 2011) δημοσίευσε πριν από λίγες ημέρες η Ευρ. Επιτροπή.

Η έκθεση  περιλαμβάνει 25  δείκτες σχετικά µε την έρευνα και την καινοτομία που μετρούν τον ανθρώπινο παράγοντα και το διανοητικό κεφάλαιο, τις καινοτομικές δραστηριότητες και τη μετατροπή της καινοτομίας σε οικονομικό και ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Επιτρέπει, με αυτό τον τρόπο, τη συγκριτική αξιολόγηση επιδόσεων των Κρατών Μελών στην Έρευνα και την Καινοτομία και την αναγνώριση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων και μειονεκτημάτων κάθε χώρας.

Σύμφωνα με την έκθεση και για άλλη μια χρονιά, τις  πιο  εντυπωσιακές  επιδόσεις  σε καινοτομία επιτυγχάνει  η  Σουηδία, ακολουθούμενη  από  τη  Δανία,  τη  Γερμανία και τη Φινλανδία. Στην επόμενη κατηγορία ανήκουν το  Βέλγιο, η Βρετανία, η Ολλανδία,  η  Αυστρία,  το  Λουξεμβούργο,  η  Ιρλανδία, η Γαλλία, η  Σλοβενία,  η Κύπρος και  η Εσθονία με επιδόσεις κοντά στον μέσο όρο της ΕΕ των 27.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη κατηγορία με μέτριες επιδόσεις, χαμηλότερες από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο μαζί με Ιταλία, Πορτογαλία, Τσεχία, Ισπανία, Ουγγαρία, Μάλτα, Σλοβακία και Πολωνία. Μάλιστα, η Ελλάδα και η Ισπανία είναι οι δύο χώρες αυτής της ομάδας που εμφανίζουν τους χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στις επιδόσεις έρευνας και καινοτομίας, απομακρυνόμενες από τις υπόλοιπες χώρες.

Η έκθεση συμπεραίνει ότι η συνολική καλή επίδοση των χωρών-ηγετών σε καινοτομία οφείλεται στο ισορροπημένο εθνικό σύστημα έρευνας και καινοτομίας, κάτι που απουσιάζει από τις χώρες με μέτριες επιδόσεις, όπως την Ελλάδα. Επίσης, οι πρωτοπόροι στον τομέα της καινοτομίας εμφανίζουν υψηλές επιδόσεις στην εμπορική αξιοποίηση των τεχνολογικών τους γνώσεων.

Ως σχετικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας αναγνωρίζονται το ανθρώπινο κεφάλαιο (19η στους 27), η αυξημένη δικτύωση και επιχειρηματικότητα (15η στους 27) και η ύπαρξη ατόμων και φορέων με καινοτομική δράση (6η στους 27).

Από την άλλη, ως ισχυρά μειονεκτήματα της Ελλάδας αναγνωρίζονται η έλλειψη χρηματοδότησης και υποστήριξης (25η στους 27), οι επενδύσεις επιχειρήσεων σε καινοτομία (27η στους 27) και σε διανοητική ιδιοκτησία (25η στους 27). Τέλος, η Ελλάδα εμφανίζει επιδόσεις κάτω του μετρίου στον δείκτη «ανοιχτό, άριστο και ελκυστικό ερευνητικό σύστημα» (18η στους 27).


Όσον αφορά τη σύγκριση της ΕΕ με τους παγκόσμιους ανταγωνιστές της στον τομέα της καινοτομίας, η έκθεση επιβεβαιώνει το προβάδισμα των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας έναντι της ΕΕ. Παρόλο που η Ευρωπαϊκή Ένωση διατηρεί ακόμη σαφές προβάδισμα έναντι της Αυστραλίας, του Καναδά και των αναδυόμενων οικονομιών (χώρες BRICS), η Βραζιλία και η Ινδία σημειώνουν σταθερή πρόοδο, ενώ η Κίνα έχει καταφέρει να καλύψει σημαντικά τη διαφορά.

Σχολιάζοντας το περιεχόμενο της έκθεσης καινοτομίας 2011, ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ και μέλος της Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Καθηγητής Ιωάννης Α. Τσουκαλάς, δήλωσε:

«Η έκθεση με τους δείκτες επιδόσεων έρευνας και καινοτομίας είναι ένα ιδιαίτερα πολύτιμο εργαλείο για τη σχεδίαση ερευνητικής πολιτικής τόσο για την ΕΕ όσο και τα Κράτη Μέλη. Άλλωστε η επιτυχία κάθε πολιτικής εξαρτάται από την ακρίβεια, με την οποία μετράμε την πραγματικότητα, στοιχείο για το οποίο δεν φημιζόμαστε στην Ελλάδα. Οι 25 ποσοτικοί και ποιοτικοί δείκτες επιτρέπουν λεπτομερείς συγκρίσεις μεταξύ των Κρατών Μελών και διευκολύνουν τον συντονισμό δράσεων που θα οδηγήσουν στην πολυπόθητη οικονομική ανάπτυξη και στη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Η Ευρώπη έχει θέσει την έρευνα και την καινοτομία στον πυρήνα της προσπάθειάς της για βιώσιμη ανάπτυξη και για έξοδο από την κρίση. Κι αυτή η διαπίστωση πρέπει να αποτελέσει οδηγό και για τις αναπτυξιακές πολιτικές που τόσο ανάγκη έχει η Ελλάδα.

Η αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητας, στο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον του 21ου αιώνα, δεν μπορεί να έρθει με μισθούς Κίνας και εργασιακές συνθήκες Αφρικής. Μπορεί μόνο να επιτευχθεί μέσα από την επένδυση στον ανθρώπινο, πολιτιστικό, επιστημονικό, και ορυκτό πλούτο που διαθέτει η χώρα.

Η κυκλική διαδικασία μετατροπής χρήματος σε γνώση (μέσω της παιδείας και της έρευνας) και της μετατροπής γνώσης σε χρήματος (μέσω της καινοτομίας) δεν αφήνει περιθώρια για το ποιος πρέπει να είναι ο στρατηγικός προσανατολισμός της χώρας. Η Έρευνα, η Καινοτομία και η Αριστεία αποτελούν τον μοναδικό στέρεο δρόμο προς το μέλλον».

Δεν υπάρχουν σχόλια: