Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Μια ζωγραφιά πάνω στη λίμνη

«Εχω ακούσει πολλά να λέγονται για τη λίμνη της Καστοριάς. Είναι πράγματι από τις ομορφότερες των Βαλκανίων;» μας γράφει η αναγνώστριά μας κ. Βασιλική Κούρτη. Στην όμορφη Καστοριά θα ταξιδέψουμε λοιπόν αυτήν την Κυριακή κατά τις προσταγές σας, αφού το κρύο δεν μας τρομάζει.
 
Η Καστοριά είναι μία από τις γραφικότερες πόλεις της Μακεδονίας, πραγματικό μουσείο βυζαντινής τέχνης, πρωτεύουσα του ομώνυμου νομού, χτισμένη στις όχθες της πανέμορφης λίμνης Ορεστιάδας, γνωστότερης όμως ως λίμνη Καστοριάς. Σε υψόμετρο εξακοσίων μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας, η Καστοριά σου επιφυλάσσει εκπλήξεις ομορφιάς.

«Μια ζωγραφιά πάνω στη λίμνη» λένε όσοι την αντικρίζουν για πρώτη φορά και δεν έχουν άδικο.
Πάντως, αν σταθείτε τυχεροί και βρείτε τη λίμνη παγωμένη, σίγουρα θα είναι κάτι το μοναδικό. Η πόλη έχει 74 εκκλησίες και περίπου 140 αρχοντικά, όλα αρχιτεκτονικά αριστουργήματα των 17ου και του 18ου αιώνα. Ο πλούτος της προήλθε από τη βιοτεχνία της γούνας. Οι Καστοριανοί τεχνίτες του είδους ήταν γνωστοί ήδη από τα βυζαντινά χρόνια.

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ
Το Βυζαντινό και το Λαογραφικό Μουσείο, που φιλοξενούν πλούσια εκθέματα. Στο Σπήλαιο του Δράκου μπαίνετε με ξεναγό, για να δείτε τις δέκα αίθουσες και τις πέντε υπόγειες λίμνες. Το Απολιθωμένο Δάσος Νόστιμου σε απόσταση 24 χλμ. από την πόλη.



Τον προϊστορικό Λιμναίο Οικισμό στο Δισπηλιό, που χρονολογείται από τη Νεολιθική Περίοδο (6.000 - 3.000 π.Χ.). Το Αργος Ορεστικό με την αρχαία Διοκλητιανούπολη, όπου έχουν αποκαλυφθεί μερικές οικίες και τμήμα των τειχών της πόλης. Το χωριό Νεστόριο, κοντά στις πηγές του Αλιάκμονα.

Τις πιο παλιές εκκλησίες, όπως την Παναγία την Καστριώτισσα, γνωστή ως Κουμπελίδικη (αρχές του 11ου αι.), που είναι το σήμα κατατεθέν της ΚΚαστοριάς, η μοναδική εκκλησία της πόλης με τρούλο και η μοναδική με την απεικόνιση της Αγίας Τριάδας. Την Ιερά Μονή της Μαυριώτισσας (περί τα τέλη του 11ου αι.), που προϋπήρχε της Κουμπελίδικης ως μοναστηριακό συγκρότημα. Τον Αγιο Στέφανο (11ος αι.), που είναι η μοναδική παλιά εκκλησία με γυναικωνίτη. Τους Αγίους Αναργύρους (12ος αι.), επειδή είναι ο μοναδικός ναός στην Καστοριά με μαρμάρινο διάκοσμο, αμφικιόνια, επίκρανα και περιθυρώματα με ποικίλα ανάγλυφα σε όλες τις πύλες.

Τον Αγιο Νικόλαο του Κασνίτζη (δεύτερο μισό του 12ου αι.), που ονομάστηκε έτσι από τον κτήτορά της μάγιστρο Νικηφόρο Κασνίτση, για να ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους 11 ναούς που είναι αφιερωμένοι στον ίδιο Αγιο. Τον Αγιο Αθανάσιο του Μουζάκη (1392) κοντά στη Μητρόπολη, μια μικρή, μονόχωρη, ξυλόστεγη εκκλησία με κτητορική επιγραφή Θεόδωρου Μουζάκη.

Η λίμνη της Καστοριάς, μία από τις ομορφότερες των Βαλκανίων, είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη φυσιογνωμία, την ιστορία και την εξέλιξη της πόλης.

Εχει χαρακτηριστεί Μνημείο Φυσικού Κάλλους από το υπουργείο Πολιτισμού και έχει ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο «Φύση 2000». Είναι υγρότοπος μεγάλης σημασίας για τα υδρόβια αλλά και για τα αρπακτικά πουλιά και χρησιμεύει ως περιοχή αναπαραγωγής, διατροφής και διαχείμασης. Συντηρεί πλούσια ορνιθοπανίδα με περίπου 200 είδη, που περιλαμβάνει σπάνια και απειλούμενα είδη, προστατευόμενα από τη διεθνή και την εθνική νομοθεσία. Υπάρχουν σημαντικής έκτασης παρόχθια δάση υδρόφιλων δέντρων, τα οποία συνιστούν έναν από τους σπανιότερους οικότοπους της Ευρώπης.

ΣΚΙ ΣΤΟ ΒΙΤΣΙ

Στο όρος Βίτσι και σε κοντινή απόσταση από την πόλη της Καστοριάς (μόλις 22 χλμ.) λειτουργεί το οργανωμένο χιονοδρομικό κέντρο του Συλλόγου Χιονοδρομίας Καστοριάς σε υψόμετρο 1.800 μέτρων. Είναι στα όρια των νομών Καστοριάς και Φλώρινας, κοντά στο χωριό Πολυκέρασο, σε μια εξαιρετική τοποθεσία, και αποτελεί πόλο έλξης για την ομορφιά του τοπίου και τη γραφικότητα των γύρω οικισμών. Το Βίτσι προστατεύεται ως καταφύγιο θηραμάτων και αποτελεί ιδανικό βιότοπο για την απειλούμενη με εξαφάνιση αρκούδα.

Η πόλη διαθέτει μια αξιόλογη τουριστική υποδομή που μπορεί να καλύψει τις ανάγκες και του πιο απαιτητικού επισκέπτη. Στην πόλη λειτουργούν πολλές καφετέριες, ταβέρνες, εστιατόρια, ουζερί. Η Καστοριά φημίζεται και για την έντονη νυχτερινή ζωή της. Διαθέτει πολλά νυχτερινά κέντρα, κλαμπ και μπαράκια γι’ αυτούς που λατρεύουν τον χορό και την έντονη μουσική. Μέσα και έξω από την πόλη υπάρχουν πολλά ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και ξενώνες.

ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΤΕ
Με αυτοκίνητο ή αεροπλάνο. Οδικώς η Καστοριά απέχει 593 χλμ. από την Αθήνα και 210 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη.

ΣΟΦΙΑ ΔΙΓΕΝΗ-ΚΟΛΙΟΤΑΣΗ

Πηγή: Espresso

Δεν υπάρχουν σχόλια: