Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Με παρέμβαση των σχισματικών η προφυλάκιση του Αχρίδος Ιωάννη

Από το Γραφείο Τύπου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αχρίδος

Μόνο μία μέρα μετά τη δημοσίευση από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης {ΜΜΕ}, ότι στον Αρχιεπίσκοπο Αχρίδος και Μητροπολίτη Σκοπίων Ιωάννη,  το δικαστήριο των Βελεσσών   προσδιόρισε την επανάληψη της δίκης, αλλά ταυτόχρονα του επέβαλε ποινή 30 μέρες προφυλάκιση, έγινε γνωστό ότι ο Εισαγγελέας των Βελεσσών ζήτησε την προφυλάκιση μετά από αίτηση του Αρχιεπισκόπου της σχισματικής, λεγόμενης «μακεδονικής» εκκλησίας, του κ. Στέφανου.

Παρά το γεγονός ότι το δικαστήριο στο Βέλες, μόνο τρεις μέρες μετά την είσοδο του Αρχιεπισκόπου Ιωάννη στη ΠΓΔΜ (12.12.2011), αποφάσισε να εγκρίνει την επανάληψη της δίκης , επειδή είχε καταδικαστεί ερήμην, και να έχει τη δυνατότητα να είναι παρών ο Ιωάννης στη δίκη, ο Εισαγγελέας έκανε έφεση στο Δευτεροβάθμιο δικαστήριο των  Σκοπίων με παράλογη αίτηση, το δικαστήριο πάλι να προσδιορίσει πότε ακριβώς ο Αρχιεπίσκοπος Ιωάννης στην Βουλγαρία έμαθε ότι ήταν καταδικασμένος. {σημ.: ήταν κρατούμενος στη Σόφια για 50 ημέρες  από 16-11-2010 έως 4-1-2011}.

Αν και ο δικηγόρος του Αρχιεπισκόπου Ιωάννη στην συζήτηση για την επανάληψη της   δίκης είχε δώσει και τα έγγραφα από τον Εισαγγελέα της Βουλγαρίας με ακριβή ημερομηνία πότε  ο Αρχιεπίσκοπος Ιωάννης έμαθε για την ετυμηγορία από το Δικαστήριο της ΠΓΔΜ, ο Εισαγγελέας (μετά από παράλογο αίτηση του κ. Στεφάνου,ο οποίος κωλυσιεργώντας, έχει μόνο  ένα σκοπό, ο Αρχιεπίσκοπος Ιωάννης να παραμείνει στη φυλακή),  ξεκίνησε αλληλογραφία με τις αρχές της Βουλγαρίας για  να   του γνωστοποιήσουν με ακρίβεια  την παραπάνω

Επειδή η νομική αλληλογραφία μεταξύ των δύο κρατών είναι μια διαδικασία χρονοβόρα, που δεν πάει πολύ γρήγορα, ο Αρχιεπίσκοπος Ιωάννης έμεινε 60 ημέρες στη φυλακή, μέχρι το δικαστήριο στο Βέλες να  πάρει την απάντηση από την Βουλγαρία για την ημερομηνία πότε ο Μακαριώτατος Ιωάννης πληροφορήθηκε για την ετυμηγορία. Η ημερομηνία που αναγράφεται στην απάντηση ήταν πανομοιότυπη με εκείνη    ο δικηγόρος του κ.Ιωάννη και με βάση αυτή  αρχικά του χορηγήθηκε επανεκδίκαση της υπόθεσης.

Είναι πραγματικά άθλια και χωρίς την ανθρώπινη αξιοπρέπεια η αίτηση του Αρχιεπισκόπου της σχισματικής, λεγόμενης «μακεδονικής» εκκλησίας,  κ. Στέφανου, ο Αρχιεπίσκοπος Ιωάννης να παραμείνει στη φυλακή με οποιοδήποτε τρόπο, ακόμη και παραβιάζοντας τους νόμους. Και είναι προφανές από το γεγονός, ότι τώρα, όταν το δικαστήριο αναμφίβολα βεβαίωσε την ημερομηνία πότε ο Αρχιεπίσκοπος Ιωάννης πληροφορήθηκε την ετυμηγορία και καθόρισε ότι όλες οι νομικές προϋποθέσεις  είναι εκπληρωμένες, και ότι πρέπει να εγκριθεί η διαδικασία επανάληψης, ο κ.  Στέφανος απέτησε από τον Εισαγγελέα να ζητήσει από το Δικαστήριο να μην δωθεί στον  Αρχιεπισκόπο Ιωάννη η ευκαιρία να είναι ελεύθερος, αλλά να εμφανίζεται στο δικαστήριο από την φυλακή.

Αν και υπήρξε κάποια νομική βάση για την προφυλάκηση του Αρχιεπισκόπου Ιωάννη, απλά θα παρατηρούσε κανείς μόνο την κακία, την εκδίκηση, την ανελεημωσύνη και έλλειψη συμπάθειας του κ. Στεφάνου. Και δεν θα ήταν κάτι νέο, ούτε για αυτόν, ούτε για τους σχισματικους επισκόπους της συνόδου του, που ήδη ολόκληρα 10 χρόνια επινοούν δολοπλοκίες κατά του Αρχιεπισκόπο Ιωάννη και κάνουν το παν, αυτός να βρίσκεται στη φυλακή.  Λαμβάνοντας υπ’όψιν μόνο το γεγονός ότι στην σχισματική  εκκλησία δεν υπάρχει ούτε λίγο χριστιανική ηθική, συμπόνια και φιλανθρωπία, αρκεί να γνωρίζουμε επίσης  ότι εκείνοι δεν  έχουν ούτε αληθινή πίστη, αλλά ούτε και επιθυμία να εισέλθουν στην ενότητα με  όλες τις άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες της Οικουμένης

Σύμφωνα με το ποινικό δίκαιο της ΠΓΔΜ, προφυλάκιση δίνεται στους ύποπτους για  εγκληματικές  πράξεις για τις οποίες προβλέπεται τιμωρία πάνω από πέντε χρόνια φυλακή. Για εγκληματικές  πράξεις για  τις οποίες προβλέπεται τιμωρία μέχρι πέντε χρόνια, όπως είναι η περίπτωση για την οποία επιβαρύνεται ο Αρχιεπίσκοπος Ιωάννης, ο ποινικός κώδικας της ΠΓΔΜ δεν προβλέπει  προφυλάκηση σε περιπτώσεις όταν δεν υπάρχει δυνατότητα επανάληψη του αδικήματος.

Η προφυλάκιση του Αρχιεπισκόπου Ιωάννη δεν επιβάλλεται με βάση το ότι έχει δυνατότητα να επαναλάβει το αδίκημα, αλλά με βάση ότι υπάρχει δυνατότητα διαφυγής. Αλλά, γιατί ο Αρχιεπίσκοπος Ιωάννης να διαφύγει όταν είναι γνωστό ότι ο ίδιος αυτοβούλως μπήκε στη ΠΓΔΜ την 12. 12. 2011, ακριβώς για να ζητήσει την επανάληψη της   δίκης στην οποία είχε καταδικαστεί ερήμην; Πώς θα μπορούσε να διαφύγει,   αφού το δικαστήριο    έχει κατασχέσει και τα δύο διαβατηρία του Αρχ/που κ.Ιωάννη;  Και τέλος, γιατί να το κάνει αυτό όταν οι διαδικασίες εναντίον του λήγουν σε ακριβώς τρεις μήνες, και σε μια κανονική νόμιμη διαδικασία δεν είναι δυνατόν η δίκη να ολοκληρωθεί πριν να λήξη το θέμα;

Η απάντηση στα ερωτήματα αυτά βρίσκεται στην μιζέρια στην οποία περαμένει η σχισματική, λεγόμενη «μακεδονική» εκκλησία. Όταν απέτυχαν να αμαυρώσουν το πρόσωπο του Αρχιεπισκόπου Ιωάννη, ο οποίος μαρτυρεί  επαξίως για την πίστη, ίσως σαν κανένας άλλος στη εποχή μας,  κατάφεραν, τουλάχιστον, να τον έχουν έγκλειστο,   όσο πιο περισσότερο, στη φυλακή. Αλλά, τέτοια συμπεριφορά δεν μπορεί να καθοριστεί μόνο ως συμπεριφορά σχισματικών, αλλά χαρακτηρίζεται ως απάνθρωπη  συμπεριφορά.

Πηγή: Amen.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: