Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012

Εκτεταμένα επεισόδια αυτή την ώρα στο Σύνταγμα

Κλειστοί οι σταθμοί του μετρό Σύνταγμα, Πανεπιστήμιο και Ευαγγελισμός - τραυματίες αστυνομικός και φωτορεπόρτερ

Κορυφώνονται την Κυριακή οι κινητοποιήσεις κατά του νέου μνημονίου και των επώδυνων μέτρων που το συνοδεύουν.

Απομακρύνθηκε ο κύριος όγκος των διαδηλωτών μπροστά από τη Βουλή από τον Αγνωστο Στρατιώτη και τα επεισόδια έχουν μεταφερθεί στην κάτω πλευρά της πλατείας, στην Πανεπιστημίου, την Ερμού και τη Σταδίου ενώ οι διαδηλωτές σπάνε μάρμαρα χρησιμοποιώντας σφυριά από προσόψεις και τα χρησιμοποιούν ως πολεμοφόδια εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων. Παρά τον ορυμαγδό των δακρυγόνων οι διαδηλωτές παραμένουν στους δρόμους γύρω από την πλατεία Συντάγματος με σκοπό να επανέλθουν.

Στις 19.15 επεισόδια με μολότοφ και ρίψη κομματιών μάρμαρου στις οδούς Πανεπιστημίου (μπροστά από την Τράπεζα της Ελλάδος) και στη Σίνα, κοντά στη Νομική.

Στο Σύνταγμα, σε όλη την έκταση του πάνω μέρους της πλατείας ανά τακτά χρονικά διαστήματα γίνεται ρίψη δακρυγόνων και η αποπνικτική ατμόσφαιρα δεν αφήνει κανένα διαδηλωτή ο οποίος δεν είναι εφοδιασμένος με αντιασφυξιογόνες μάσκες να πλησιάσει. Στη διάρκεια των επεισοδίων, τα οποία εκτείνονται από το Κολωνάκι μέχρι την Ερμού προς το Μοναστηράκι, τραυματίστηκαν ελαφρά ένας αστυνομικός και ένας φωτορεπόρτερ από βόμβα μολότοφ.

Στο νοσοκομείο «Σωτηρία» έχει μεταφερθεί ένα άτομο με καρδιολογικά προβλήματα και τρεις στο Γεννηματά, εκ των οποίων τα δύο έχουν ορθοπεδικά προβλήματα και το ένα φέρει κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.

Με φανερά τα συμπτώματα της δύσπνοιας, εξαιτίας της ρήψης χημικών από τις αστυνομικές δυνάμεις, έφθασε στη Βουλή ο Μανώλης Γλέζος ο οποίος δήλωσε ότι τα μέτρα αυτά τα οποία είναι εναντίον του ελληνικού λαού καταλύουν επιπλέον κάθε έννοια συνταγματικής και δημοκρατικής νομιμότητας.

Ο κ. Γλέζος έθεσε το ερώτημα γιατί δεν προκηρύχθηκαν εκλογές προκειμένου ό,τι αποφασιστεί να έχει την έγκριση του ελληνικού λαού ενώ κατέληξε λέγοντας «δεν έχουν ιδέα τι σημαίνει εξέγερση του ελληνικού λαού και ο ελληνικός λαός είναι εξεγερμένος». Λίγο αργότερα μεταφέρθηκε στο ιατρείο της Βουλής για τις πρώτες βοήθειες καθώς αισθάνθηκε αδιαθεσία.

Η ατμόσφαιρα είναι ιδιαιτέρως τεταμένη καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, δόθηκε εντολή να καθαρίσει ο χώρος από τους διαδηλωτές που βρίσκονται μπροστά από τη Βουλή επί της λεωφ. Αμαλίας.

Οι αγανακτισμένοι επέστρεψαν από τ΄απόγευμα της Κυριακής στο Σύνταγμα, όπου κορυφώνονται οι κινητοποιήσεις κατά του νέου μνημονίου και των επώδυνων μέτρων που το συνοδεύουν. Έπεσαν, παράλληλα, και τα πρώτα δακρυγόνα μπροστά από τη Μεγάλη Βρεταννία και στην αρχή της Πανεπιστημίου και ρίχθηκαν χειροβομβίδες κρότου- λάμψης, χωρίς όμως να σημειωθούν εκτεταμένα επεισόδια μεταξύ των διαδηλωτών και των δυνάμεων ασφαλείας. Η νύκτα ωστόσο προοιωνίζεται... μακρά.

Ηδη, δεκάδες χιλιάδες κόσμου έχουν συγκεντρωθεί από τ΄απόγευμα της Κυριακής στην πλατεία Συντάγματος στην οποία πραγματοποιείται η συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ και της ΓΣΕΕ, καθώς επίσης και στην πλατεία Ομονοίας στην οποία πραγματοποιείται ξεχωριστή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ. Ο κόσμος που διαμαρτύρεται για το νέο μνημόνιο και κατέκλυσε το κέντρο της πόλης έφθασε απ΄ όλες σχεδόν τις συνοικίες της Αττικής καθώς επίσης και από την επαρχία.

Στην πλατεία Συντάγματος επανεμφανίσθηκαν και τα γνωστά από τις κινητοποιήσεις του 2011 πανώ των Αγανακτισμένων, ενώ πολλοί διαδηλωτές έφθασαν στο Κέντρο κρατώντας ελληνικές σημαίες. Όλοι οι δρόμοι που οδηγούν τόσο στην πλατεία Συντάγματος όσο και στην Ομόνοια έχουν αποκλειστεί, τεράστια είναι, από την άλλη πλευρά, και η κινητοποίηση της Αστυνομίας, καθώς έχουν παραταχθεί στο κέντρο της Αθήνας πάνω από 5.000 αστυνομικοί. Ιδιαίτερη νότα στη συγκέντρωση δίνουν και οι μοτοσυκλετιστές που έφθασαν στο Κέντρο της πόλης κατά ομάδες.

Κλειστός θα παραμείνει καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας ο σταθμός του μετρό Σύνταγμα, μετά από αίτημα της αστυνομίας. Κλειστοί από τις 2 και καθ' όλη τη διάρκεια της κινητοποίησης οι σταθμοί του μετρό Πανεπιστήμιο, Ευαγγελισμός και Ακρόπολη.

Με βίντεο του χρήστη του YouTube jpastos καλείται ο κόσμος μέσα από το Facebook και το Twitter να κατέβει στο Σύνταγμα

Το κάλεσμα των Συνδικάτων

Στην ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ σημειώνει: «Αυτή την κρίσιμη στιγμή που διακυβεύονται βασικά και θεμελιώδη εργατικά δικαιώματα όπως ο θεσμός των ΣΣΕ πρέπει όλοι να ενώσουν τις δυνάμεις τους με τα συνδικάτα στη βάση των κοινών εργατικών προβλημάτων.

» Η Συνομοσπονδία θα αντιπαλέψει με όλα τα μέσα (Συνδικαλιστικά, Πολιτικά και Νομικά) για να ανατραπούν αυτά τα βάρβαρα, αντικοινωνικά και αντισυνταγματικά μέτρα στους φορείς της χώρας και της Ευρώπης.

» Οι εργαζόμενοι και η κοινωνία αρνούνται κατηγορηματικά να υποκύψουν σε αυτό το 'πλαίσιο- συμφωνίας' της φτωχοποίησης και χρεοκοπίας της κοινωνίας και της οικονομίας και απαιτούμε την καταψήφιση του ώστε να μην καταργηθούν όσα από τα εργασιακά, οικονομικά, ασφαλιστικά και δημοκρατικά δικαιώματα έχουν απομείνει και κυρίως ο θεσμός των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας ».

Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα συνεδριάσουν και πάλι τα όργανα της Συνομοσπονδίας για να αποφασίσουν τις επόμενες δράσεις.

Επίσης, σε συγκέντρωση έξω από τη Βουλή την Κυριακή «για να σταματήσει η προδοσία» και να μην ψηφιστεί η νέα δανειακή σύμβαση καλούν τους πολίτες ο Μίκης Θεοδωράκης και ο Μανώλης Γλέζος με κοινή δήλωσή τους, που έχει ως εξής:

«Σας καλούμε στο Σύνταγμα την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου. Όλοι, από κάθε γωνιά της Ελλάδας, να μαζευτούμε έξω από τη Βουλή για να απαιτήσουμε να μην υπογραφεί η θανατική καταδίκη της πατρίδας μας, που είναι η ψήφιση της νέας δανειακής σύμβασης. Όλοι μαζί, μαζί με μας, την Κυριακή στο Σύνταγμα, να σταματήσουμε την προδοσία».

Κινητοποιήσεις στη Θεσσαλονίκη

Δύο πορείες, μια στις ανατολικές και μια στις δυτικές συνοικίες της Θεσσαλονίκης, με αφετηρίες αντιστοίχως, το δημαρχείο Σταυρούπολης και την πλατεία Άγιου Θεράποντα (Τούμπα) πραγματοποίησαν το ΠΑΜΕ και οι «Λαϊκές Επιτροπές» ενάντια στη νέα δανειακή σύμβαση και στα νέα μέτρα. 

Στις 5 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί το κεντρικό συλλαλητήριο του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και της Ένωσης Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης στην πλατεία Αριστοτέλους.

Νωρίτερα έχουν δώσει ραντεβού οι «Αγανακτισμένοι», στη συμβολή των οδών Τσιμισκή και Αριστοτέλους και από τις τέσσερεις και μετά καλούν τον κόσμο να βρίσκεται στην πλατεία ο ΣΥΡΙΖΑ, δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και συνδικάτα (ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Πρωτοβάθμια Σωματεία Ιδιωτικού Δημοσίου Τομέα, κ.α.) και άλλες πολιτικές κινήσεις, («Σπίθα», «Άρμα», «Χριστιανική Δημοκρατία», κ.α.). Εκεί θα συγκεντρωθούν και οι «Μοτοσικλετιστές Εν Δράσει». 

Η πρωτοβουλία πολιτών «Κόντρα στο Ρεύμα» διαδήλωσε και την Κυριακή για δεύτερη ημέρα στην Κατερίνη.  Πικετοφορίες και διαδηλώσεις ενάντια στη νέα δανειακή σύμβαση έγιναν και σε άλλες πόλεις, στη Βέροια, στη Νάουσα, στη Σκύδρα στο Κιλκίς, στα Ν. Μουδανιά, στο Σταυρό, στο Λαγκαδά κ.ά.

Πηγή: Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια: