Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Ο Λάκης Γαβαλάς και το κράτος κουτσαβάκι

γράφει ο Δημ. Μαρκόπουλος

Εμείς στον Πειραιά, όταν θέλουμε να κοροϊδέψουμε τους ψευτόμαγκες, τους λέμε κουτσαβάκηδες. Είναι οι "κλανόμαγκες" - με το συμπάθειο - εκείνοι που όταν έσκαγαν τα δύσκολα λούφαζαν και στα εύκολα ήταν οι πρώτοι νταήδες. Στα Ταμπούρια που μεγάλωσα, όταν οι ζόρικες συμμορίες των πιτσιρικάδων έσκαγαν μύτη, τα κουτσαβάκια έκαναν "τουμπεκί ψιλοκομμένο'. Όταν πάλι κάτι καχεκτικά παιδάκια που πολλοί τα φωνάζανε και αδελφές έκαναν εμφάνιση, τα κουτσαβάκια έπαιρναν αέρα και κάνανε μαγκιές.

Ε λοιπόν κάτι τέτοιο συμβαίνει και με την περίπτωση Λάκη Γαβαλά. Το Κράτος δηλαδή εξαντλεί σε μια γνωστή τηλεπερσόνα την αυστηρότητά του, διασύροντας και προφυλακίζοντας τον μόδιστρο με πρωτοφανή σκληρότητα. Ναι. Ο Γαβαλάς κατέστρεψε κόσμο.
Ναι, θα πρέπει να τιμωρηθεί. Ναι, προκάλεσε με τη συμπεριφορά του όταν ενώ έριξε εκατοντάδες επιχειρηματίες έξω, διασκέδαζε στα μπουζούκια ή έπαιρνε μέρος σε ριάλιτι. Κι αν το θέλετε, πρώτος εγώ ρίχνω το ανάθεμα και λέω πως αυτός ο προκλητικά χαρωπός τύπος θα πρέπει να τιμωρηθεί και να πάει φυλακή. Όμως ο Λάκης δεν είναι ο μόνος. Για την ακρίβεια δεν είναι ο χειρότερος.

Αν ένα Κράτος θέλει να λέγεται σωστό και δίκαιο, δεν πρέπει να τιμωρεί με άξονα την αναγνωρισιμότητα ή με γνώμονα τις τηλεθεάσεις. Θα πρέπει να μπουν κάποιοι κανόνες. Γιατί για παράδειγμα γνωστοί μεγαλοεφοπλιστές με χρέη πενταπλάσια και υποχρεώσεις σε ΦΠΑ ή ασφαλιστικά ταμεία δέκα φορές επάνω από τον κ. Γαβαλά εξακολουθούν να κάνουν βόλτες στην Αράχωβα και ο μόδιστρος είναι ο μόνος που βρέθηκε στον Κορυδαλλό; Γιατί ο κ. Ραπτόπουλος της Express Service τυγχάνει ευνοϊκών ρυθμίσεων ενώ έχει εναντίον του υποθέσεις μέχρι και πλαστογραφείας, ενώ χρωστά στο Κράτος τρελά λεφτά; Γιατί κανείς δεν στέλνει το λογαριασμό σε γνωστούς οικονομικο-πολιτικούς παράγοντες;

Δυστυχώς στην περίπτωση Γαβαλά το κατεστημένο και το δήθεν Κράτος δικαίου βρήκαν το εύκολο θύμα. Τη νέα κολυμβήθρα του Σιλωάμ σε μια υπόθεση που κάθε άλλο παρά κάθαρση θυμίζει. Όμως εάν θέλουμε να ξαναφτιάξουμε ένα σωστό κράτος θα πρέπει να βασιστούμε σε γερά θεμέλια. Όχι σε λογικές αρένας. Να σαπίσει λοιπόν στα κάτεργα ο Γαβαλάς. Όμως δεν είναι αυτός που έφερε την κατάσταση εδώ. Εγώ σκέπτομαι πολλούς προκλητικά διαβιούντες πολιτικούς που νόμιμα και ηθικά κάνουν σήμερα τη ζωή τους εκτός φυλακής. Πολιτικούς που εν συγκρίσει με το άδικο και το κακό που έκανε ο Λάκης Γαβαλάς, θυμίζουν ...Ρωχάμηδες.

Αυτοί που κάνανε όμως γάμους στο Παρίσι, που είχαν off shore και που έχτιζαν βίλες ενώ ο λαός πεινούσε, οι επιχειρηματίες συνοδοιπόροι τους που έπαιρναν κρατικά έργα ή οι απανταχού Χριστοφοράκοι που κόστισαν δισεκατομμύρια στον Έλληνα φορολογούμενο, εξακολουθούν να ζουν ανάμεσα μας. Ίσως αύριο, όταν όλα θα έχουν ξεχαστεί να τους ξαναψηφίσουμε κιόλας ή να δούμε τον κ. Χριστοφοράκο να κάνει business όπως και ο φίλος του Νίκου Παπανδρέου κ. Τρεπεκλής. Όσο για τον Λάκη; Ε αυτός θα σαπίζει σε κανένα κάτεργο.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Δεν υπάρχουν σχόλια: