Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

Στις φυλακές Κορυδαλλού οδηγείται σήμερα ο Εφραίμ


Στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής διανυκτέρευσε ο ηγούμενος, ενώ οι υποστηρικτές του τον υποδέχθηκαν με ψαλμωδίες

Σε κελί της πέμπτης πτέρυγας των φυλακών Κορυδαλλού, όπου κρατούνται κατά βάση όσοι έχουν προφυλακιστεί κατηγορούμενοι για οικονομικά εγκλήματα, αναμένεται να οδηγηθεί σήμερα ο ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου, Εφραίμ. Το βράδυ που πέρασε παρέμεινε κρατούμενος στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών (ΓΑΔΑ), στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, ενώ ήδη οι συνήγοροί του ετοιμάζουν την αίτηση αποφυλάκισης που θα υποβληθεί εντός των προσεχών ημερών.

Χθες το βράδυ ο ηγούμενος Εφραίμ έφτασε στην Αθήνα συνοδεία αστυνομικών, καθώς διατύπωσε την πρόθεση να παραδοθεί στις αρχές.
Λίγο μετά τις 20.30 οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Εφετών, προκειμένου να εκτελεστεί το ένταλμα της προσωρινής κράτησής του. Τόσο στο Εφετείο όσο και στη ΓΑΔΑ είχαν συγκεντρωθεί υποστηρικτές του, που αντιδρούν στην προφυλάκισή του.

Η διανυκτέρευσή του στη ΓΑΔΑ δεν αποφασίστηκε για λόγους ευνοϊκής μεταχείρισης, όπως εκτίμησαν αρχικά αρκετοί από τους δεκάδες πιστούς του που είχαν συγκεντρωθεί χθες το βράδυ μπροστά από το Εφετείο της Αθήνας και την Αστυνομική Διεύθυνση, ζητώντας την άμεση αποφυλάκισή του.

Ο προφυλακισμένος ηγούμενος παρέμεινε στη ΓΑΔΑ επειδή εκ του νόμου δεν επιτρέπεται η μεταγωγή στις φυλακές μετά τη δύση του ηλίου. Η μετακίνηση του Εφραίμ από το Εφετείο στη ΓΑΔΑ, ωστόσο, ήταν αρκετή για να αναθαρρήσουν οι πιστοί του, καθώς πίστεψαν – έστω για λίγα λεπτά – ότι η απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου για την προφυλάκιση μπορούσε να ανατραπεί. Εκείνο το μικρό διάστημα δυνάμωσαν και οι φωνές «άξιος, άξιος», αλλά και οι ψαλμωδίες για τον ηγούμενο έξω από το δικαστικό μέγαρο.

Με δεκάδες επιστολές, εξάλλου, ζητήθηκε η άμεση παρέμβαση της Εισαγγελίας του Ανωτάτου Δικαστηρίου προκειμένου να ασκηθεί αναίρεση επί του επίμαχου βουλεύματος. Οπως διευκρινίστηκε, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έχει δικαίωμα παρέμβασης, αλλά δεν υπάρχει νομικό προηγούμενο – μέχρι σήμερα δεν έχει ασκηθεί αναίρεση κατά βουλεύματος, με το οποίο κάποιος κατηγορούμενος οδηγήθηκε στη φυλακή.

Σε αυτό το κλίμα, έντονες ήταν και χθες οι αντιδράσεις των δικαστικών Ενώσεων για τη στοχοποίηση του Συμβουλίου Εφετών που έκρινε προφυλακιστέο τον ηγούμενο, ενώ της ανεξαρτησίας των δικαστικών λειτουργών υπεραμύνθηκε και ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου.

Πηγή: Τα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια: