Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

Διπλό διάβημα από το Υπουργείο Εξωτερικών για τις δηλώσεις Γιλμάζ

Ο υπουργός Εξωτερικών κ. Σταύρος Δήμας

Ζητείται από την Αγκυρα η διερεύνηση των όσων είπε ο πρώην πρωθυπουργός

Αγγελος Αθανασόπουλος

Με διπλό διάβημα απαντά η Αθήνα στις δηλώσεις του πρώην Πρωθυπουργού της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ, ο οποίος δήλωσε στην εφημερίδα «Μπιργκιούν» - πριν τελικά ανασκευάσει - ότι οι εμπρησμοί ελληνικών δασών σε νησιά του Αιγαίου στα μέσα της δεκαετίας του 1990 έγιναν από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες.

Κατόπιν εντολής του υπουργού Εξωτερικών κ. Στ. Δήμα, ο επικεφαλής της αρμόδιας διεύθυνσης Ελληνοτουρκικών προχώρησε σε διάβημα προς την επιτετραμμένη της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα, ζητώντας τη διερεύνηση των δηλώσεων Γιλμάζ.
Παράλληλα, εντολή για διάβημα προς το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών έλαβε και ο έλληνας πρεσβευτής στην Αγκυρα.

Ο κ. Γιλμάζ αναφέρθηκε την Τρίτη σε παρεξήγηση επί των δηλώσεών του. Ο τούρκος πρώην Πρωθυπουργός είπε ότι «οι έλληνες φίλοι μας βιάστηκαν να αντιδράσουν. Εκείνο που εννοούσα εγώ ήταν οι πυρκαϊές δασών στην Τουρκία. Τη δεκαετία του 1990 στην Τουρκία, σχετικά με τις μεγάλης έκτασης πυρκαϊές δασών στη ζώρα μας, υπήρξαν αξιολογήσεις και ορισμένες πληροφορίες ότι είχαν σχέση με την ελληνική μυστική υπηρεσία. Το θέμα διαστρεβλώθηκε πλήρως».

Οι νέες δηλώσεις Γιλμάζ συνεχίζουν να προκαλούν αντιδράσεις, ιδιαίτερα από την πλευρά της ΝΔ. Ο τομεάρχης εξωτερικής πολιτικής του κόμματος κ. Π. Παναγιωτόπουλος χαρακτήρισε «αστεία» την προσπάθεια Γιλμάζ να ανασκευάσει τα όσα είπε. Επαναφέρει το αίτημα προς την κυβέρνηση Ερντογάν να διερευνήσει το αληθές των δηλώσεων αυτών και αναφέρεται ξανά στο αίτημα αποκατάστασης των ζημιών.

Κατέθεσε επίσης ερώτηση προς την κυβέρνηση σχετικά με το τι προτίθεται να πράξει. Ερώτηση προς τους υπουργούς Εξωτερικών, Εσωτερικών και Περιβάλλοντος κατέθεσε και η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας κυρία Ντόρα Μπακογιάννη σχετικά, μεταξύ άλλων, με τις ενέργειες που προτίθεται να αναλάβει η κυβέρνηση σε διεθνή φόρα και με την κατάθεση αιτήματος αποζημίωσης.

Πηγή: Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια: