Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

Στις φυλακές Κορυδαλλού ο Εφραίμ

Εκτιμάται ότι ο ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ θα κρατηθεί σε πτέρυγα των φυλακών στην οποία είναι κρατούμενοι κυρίως για οικονομικά εγκλήματα.

Στις φυλακές Κορυδαλλού οδηγήθηκε λίγο μετά τις 10 το πρωί ο ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ. Στην είσοδο των φυλακών είχαν συγκεντρωθεί περίπου 30 υποστηρικτές του, που αντιδρούν στην προφυλάκισή του.

Εκτιμάται ότι θα κρατηθεί σε πτέρυγα των φυλακών στην οποία είναι κρατούμενοι κυρίως για οικονομικά εγκλήματα. Οι συνήγοροι του πάντως, αφού ενημερωθούν για το σκεπτικό του βουλεύματος, αναμένεται να αιτηθούν την αντικατάσταση της κράτησης του Εφραίμ επικαλούμενοι τα προβλήματα υγείας του εντολέα τους.

Ο ηγούμενος διανυκτέρευσε στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, αφού προηγουμένως οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Εφετών,
προκειμένου να εκτελεστεί το ένταλμα της προσωρινής κράτησής του.

Μιλώντας σήμερα στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο για την υπόθεση και επανέλαβε ότι μέχρι σήμερα δεν έχει παρέμβει ούτε πρόκειται να παρέμβει στη λειτουργία της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης.

«Στις δικαστικές αποφάσεις οφείλουν σεβασμό οι πάντες και σε κάθε περίπτωση», δήλωσε ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Δικαιοσύνης της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Τζαβάρας. Πρόσθεσε ωστόσο ότι «ο καθένας έχει το δικαίωμα να έχει την άποψή του».

Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η απόφαση προφυλάκισης δεν συμβαδίζει με τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ

«Βαθιά ανησυχία» για την απόφαση προφυλάκισης του αρχιμανδρίτη Εφραίμ, εξέφρασε το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας σε ανακοίνωση που ανήρτησε στην επίσημη ιστοσελίδα του [Βλέπε άρθρο] . «Η απόφαση των δικαστικών αρχών της Ελλάδας για φυλάκισή του πριν τη δικαστική διερεύνηση, δεν συμβαδίζει με τις αποφάσεις και συστάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα», τονίζεται μεταξύ άλλων.

Νωρίτερα, σε νέα του δήλωση ο γραμματέας διορθόδοξων σχέσεων του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, πρωθιερέας Ίγκορ Γιακιμτσούκ, εξέφρασε την ελπίδα ότι η σύλληψη και κράτηση του αρχιμανδρίτη Εφραίμ δεν έχει πολιτικά κίνητρα.

«Θα θέλαμε να ελπίζουμε στην αντικειμενικότητα της ανάκρισης και στο ότι δεν σχετίζεται με τον πολιτικό παράγοντα», δήλωσε, για να σημειώσει ότι «η όξυνση της κατάστασης συνέβη την ημέρα της επιστροφής του καθηγούμενου της Μονής Βατοπεδίου από τη Ρωσία, που ήταν θριαμβευτική και μπορεί να πρόκειται για απλή σύμπτωση, όμως αυτό το γεγονός δεν μπορεί να μην προκαλεί ερωτήματα».

Ο Ρώσος εκκλησιαστικός αξιωματούχος απέφυγε πάντως, να τοποθετηθεί επί της δίωξης που έχει ασκηθεί και συνολικά επί της υπόθεσης, λέγοντας: «Δεν μπορούμε να πούμε τίποτε, διότι δεν διαθέτουμε την απαραίτητη γι' αυτό πληροφόρηση».

Tις εξελίξεις στην υπόθεση καλύπτει με συνεχείς ανταποκρίσεις από την Αθήνα, αλλά και τη Μόσχα, το πρακτορείο RIA Novosti http://ria.ru/religion/20111228/528414052.html , με εκτενείς αναφορές στις αντιδράσεις για τη σύλληψη Εφραίμ, επισημαίνοντας ωστόσο ότι «το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, στο οποίο υπάγεται ο Αθως, μέχρι στιγμής δεν σχολίασε την κατάσταση».

Δεν υπάρχουν σχόλια: