Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

Παραιτήθηκε ο διοικητής του νοσοκομείου Πολυγύρου


Η πρώτη παράπλευρη απώλεια των συγχωνεύσεων κλινικών


Της Νικολέττας Μπούκα
bouka@makthes.gr

Την παραίτησή του υπέβαλε χθες ο διοικητής του νοσοκομείου Πολυγύρου Γιώργος Ρέμελης, ύστερα από όσα συνέβησαν στην τελευταία συνεδρίαση του δ.σ. του νοσηλευτικού ιδρύματος που διακόπηκε από γιατρούς που διαμαρτύρονταν για τις επικείμενες συγχωνεύσεις κλινικών και τμημάτων.

Μάλιστα, όπως εξηγεί στην επιστολή παραίτησης που απέστειλε χθες στον διοικητή της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας-Θράκης Κώστα Τσιτουρίδη, οδηγήθηκε στην απόφαση αυτή διότι συνειδητοποίησε ότι δεν σκέφτεται το ίδιο με τους γιατρούς σχετικά με την εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου.

Οι γιατροί του νοσοκομείου Πολυγύρου είχαν καταγγείλει ότι τις συγχωνεύσεις είχε ζητήσει... φορτικά και τηλεφωνικώς από τη διοίκηση του νοσοκομείου ο διοικητής της 4ης ΥΠΕ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι ίδιοι, ενεργώντας βάσει απόφασης της γενικής συνέλευσής τους, να μπουν την περασμένη Πέμπτη στο γραφείο του διοικητή, όπου είχαν συγκεντρωθεί τα μέλη του δ.σ., και να διακόψουν τη συνεδρίαση, απαιτώντας να μην επιχειρηθεί να επαναληφθεί άλλη συνεδρίαση με το ίδιο αντικείμενο.

“Διαφωνούμε με όσα επιχειρούν να εφαρμόσουν στο νοσοκομείο Πολυγύρου. Στόχος τους είναι η κατάργηση και συγχώνευση τμημάτων και κλινικών, όπως η πνευμονολογική, που θα ενταχθεί στην παθολογική. Επίσης, καταργείται οριστικά το ΤΕΠ, ενώ θα μείνουν δύο βασικές κλινικές, μία χειρουργική και μία παθολογική. Επιπλέον, έχουν μειωθεί κατά 30 οι κλίνες του νοσοκομείου βάσει του νέου οργανισμού του, ενώ ένας γιατρός θα εφημερεύει για όλη την παθολογική κλινική και ένας για όλη τη χειρουργική κλινική”, δήλωσε στη “Μ” ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) Δημήτρης Βαρνάβας.

Σημασία έχει το όφελος του νοσοκομείου

“Δεν σημαίνει ότι το δ.σ. του νοσοκομείου κάνει ό,τι του ζητούν. Κάνουμε αυτό που θεωρούμε ότι δεν μας κάνει κακό. Είχα συγκεκριμένες προτάσεις και ένιωσα ότι οι γιατροί δεν έβαλαν μπροστά το όφελος του νοσοκομείου. Οι προτάσεις μου ήταν προς τη θετική κατεύθυνση και η αντιπαράθεση που δημιουργήθηκε με τους γιατρούς ήταν αδικαιολόγητη, όταν μάλιστα η αρχική μου πρόταση για τροποποίηση του οργανισμού του νοσοκομείου είχε ήδη περάσει”, τόνισε στη “Μ” ο διοικητής του νοσοκομείου Πολυγύρου Γιώργος Ρέμελης.

Ο ίδιος εξήγησε ότι ουσιαστικά αυτό που ζητήθηκε από την 4η ΥΠΕ ήταν η συγχώνευση της πνευμονολογικής με την παθολογική κλινική και πρόσθεσε ότι “πρότασή μας θα ήταν να υπάρχει συλλειτουργία, η οποία ισχύει έτσι κι αλλιώς, αφού η πνευμονολογική κλινική είναι εγκαταστημένη σε χώρο της παθολογικής, ενώ για να καλυφθούν οι εφημερίες της πνευμονολογικής, όταν τελειώνει ο προβλεπόμενος αριθμός εφημεριών από τους γιατρούς της, που είναι λίγοι, εφημερία αναλαμβάνουν να κάνουν οι παθολόγοι.

Αναφερόμενος στην κατάργηση του ΤΕΠ, ο κ. Ρέμελης είπε ότι δεν λειτουργούσε έτσι κι αλλιώς εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού και ξεκαθάρισε ότι “το ιδανικό θα ήταν να υπάρχει, όπως και ΜΕΘ, ΜΑΦ και μονάδα βραχείας νοσηλείας, αλλά στην παρούσα οικονομική φάση δεν μπορούμε να μιλάμε για το ιδανικό. Στόχος μας είναι ένα συγκροτημένο νοσοκομείο, με σοβαρή παροχή υπηρεσιών υγείας, αλλά τα πολύ δύσκολα περιστατικά πάλι θα εξυπηρετούνται από τα μεγάλα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης”.

Αναφερόμενος στην τροποποίηση του οργανισμού, είπε ότι οι οργανικές κλίνες μειώθηκαν από 210 σε 180, αλλά αυτές που λειτουργούν είναι 146 και μάλιστα με κάλυψη μόλις 55%. Όσον αφορά τις οργανικές θέσεις γιατρών, αυτές από 99 έγιναν 81, δηλαδή μειώθηκαν κατά 18. Στην πραγματικότητα όμως οι υπηρετούντες είναι μόλις 53, δηλαδή υπάρχουν 28 κενές οργανικές θέσεις.

Ο κ. Ρέμελης επισήμανε ότι θα συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά μου μέχρι να έχει απάντηση αν γίνεται ή όχι δεκτή η παραίτησή του και είναι διατεθειμένος, αν γίνει δεκτή, να παραμείνει για όσο χρειαστεί στο νοσοκομείο, προκειμένου με τη φυσική παρουσία του να βοηθήσει τον αντικαταστάτη του.

Δεν γίνεται δεκτή. Ο διοικητής της 4ης ΥΠΕ Μακεδονίας - Θράκης Κώστας Τσιτουρίδης δήλωσε στη “Μ” ότι “δεν θα γίνει αποδεκτή η παραίτηση του κ. Ρέμελη. Εγώ δεν ασκώ πιέσεις σε κανέναν και δεν κάνω κάτι παράνομο. 130 νοσοκομεία στην Ελλάδα εφαρμόζουν τις αποφάσεις του υπουργείου Υγείας και μόνο στη Χαλκιδική δημιουργήθηκε πρόβλημα; Κάτι σημαίνει αυτό”.

Δεν υπάρχουν σχόλια: