Κλειστό παραμένει το περίφημο κέντρο υγείας αστικού τύπου της Νέας Καλλικράτειας. Το ολοκαίνουργιο κτίριο, που καταλαμβάνει μία έκταση 2.500 τετραγωνικών μέτρων και κόστισε περίπου πέντε εκατομμύρια ευρώ, ακόμη δεν έχει τεθεί σε λειτουργία, παρότι έχει ολοκληρωθεί και εξοπλιστεί πλήρως από τις αρχές του περασμένου Μαρτίου.
Της Νικολέττας Μπούκα
Η λειτουργία του «κολλάει» στην αδυναμία της πολιτείας να το στελεχώσει, καθώς ο οργανισμός του προβλέπει 100 άτομα προσωπικό, εκ των οποίων 30 γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων και 70 άτομα λοιπό προσωπικό (νοσηλευτικό, διοικητικό, τεχνικό).
Αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής είναι να παραμένουν αφύλακτες οι εγκαταστάσεις, με συνέπεια ο οποιοσδήποτε να μπορεί να ανοίξει την πόρτα, να μπει μέσα και να περιπλανηθεί στους χώρους, ενώ τυλιγμένα σε χαρτιά είναι τα σύγχρονα μηχανήματα που διαθέτει και τα οποία προς το παρόν είναι σε αχρηστία.
Με επιστολή του στον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο, ο δήμαρχος Νέας Προποντίδας Δαμιανός Ιορδανίδης ζητεί την άμεση λειτουργία του συγκεκριμένου κέντρου υγείας αστικού τύπου, το οποίο εκτιμάται ότι θα «ανακουφίσει» την ευρύτερη περιοχή της Χαλκιδικής, καθώς η υγειονομική περίθαλψη στο νομό «πάσχει», ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, οπότε «βουλιάζει» από κόσμο.
«Συγκρίνοντας άλλες μονάδες στην περιφέρεια του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης και λαμβάνοντας υπόψη σας τα στατιστικά στοιχεία λειτουργίας των μονάδων αυτών, θα προκύψει άμεσα και απλά η λύση, χωρίς να αποδυναμώσετε μονάδες χρήσιμες και με προσφορά στον ευαίσθητο τομέα της υγείας στο δήμο μας. Αντικειμενικά, θα εξυπηρετήσετε μία τεράστια περιοχή που δέχεται το χειμώνα, αλλά κυρίως το καλοκαίρι, μεγάλο όγκο πληθυσμού και θα αποφύγετε την αναστάτωση των κατοίκων της περιοχής με βέβαιες κινητοποιήσεις κι έντονες λαϊκές αντιδράσεις», επισημαίνει στην επιστολή του ο δήμαρχος Νέας Προποντίδας, ο οποίος ζητεί και συνάντηση με τον Ανδρέα Λοβέρδο, προκειμένου να του δώσει περισσότερες πληροφορίες για το θέμα αυτό. Ωστόσο, από τις αρχές Αυγούστου, οπότε εστάλη η επιστολή μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει καμία απάντηση από την πλευρά του υπουργείου Υγείας, ενώ είχε προηγηθεί στις 5 Ιουλίου κι άλλη επιστολή, η οποία έγινε και ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου, χωρίς ωστόσο να τύχει της ανάλογης ανταπόκρισης από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.
Η υπάρχουσα κατάσταση
Σύμφωνα με την επιστολή του δημάρχου Νέας Προποντίδας, Δαμιανού Ιορδανίδη, η υπάρχουσα κατάσταση της Υγείας στο δήμο δεν είναι ιδανική, καθώς υπάρχουν αρκετές ελλείψεις και προβλήματα.
Ειδικότερα, στη δημοτική κοινότητα Νέων Μουδανιών λειτουργεί κέντρο υγείας από το 1986 με πολύ εντατικούς ρυθμούς και με πολύ υψηλά στατιστικά στοιχεία. Βρίσκεται στο κομβικό σημείο που οδηγεί στις χερσονήσους της Κασσάνδρας και της Σιθωνίας (1ο και 2ο πόδι) και συνεπώς εξυπηρετεί πληθυσμό πολύ ευρύτερο της περιοχής, ακόμη και διερχόμενους.
Επίσης λειτουργεί τοπική μονάδα υγείας του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με συγκεκριμένη σύνθεση και πολλά προβλήματα, η οποία λειτουργεί σε μισθωμένο χώρο με εντατικούς ρυθμούς, εξυπηρετώντας εκτός από τους κατοίκους της περιοχής, ακόμη και Θεσσαλονικείς καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. «Προτείνουμε η παραπάνω μονάδα να συστεγασθεί με το Κέντρο Υγείας Ν. Μουδανιών, το κτίριο του οποίου είναι ιδιόκτητο με επάρκεια χώρου για να καλύψει τις ανάγκες», επισημαίνει ο κ. Ιορδανίδης.
Παράλληλα, αναφέρει ότι στη δημοτική κοινότητα Νέας Καλλικράτειας είναι άμεση και αδήριτη ανάγκη να λειτουργήσει το κέντρο υγείας αστικού τύπου, δεδομένου ότι στην περιοχή διαμένουν χιλιάδες μόνιμοι κάτοικοι, οι οποίοι δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν με την υπάρχουσα κατάσταση. Επιπλέον, λόγω γειτνίασης με τη Θεσσαλονίκη, εξυπηρετεί πολύ κόσμο χειμώνα-καλοκαίρι, ενώ τους θερινούς μήνες ο πληθυσμός ξεπερνά τους 200.000 κατοίκους.
Στην ίδια δημοτική κοινότητα λειτουργεί και παράρτημα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Ν. Μουδανιών με έναν παιδίατρο και δύο παθολόγους, που εξυπηρετεί μία περιοχή με τα προαναφερόμενα πληθυσμιακά χαρακτηριστικά. Όσον αφορά τη δημοτική κοινότητα Ν. Τρίγλιας, εκεί λειτουργεί ένα περιφερειακό ιατρείο με δύο γιατρούς και ανήκει στο κέντρο υγείας Ν. Μουδανιών. Το ιατρείο αυτό εξυπηρετεί και τις τοπικές κοινότητες Ν. Τενέδου και Ν. Πλαγίων, δηλαδή δέχεται πλήθος κόσμου, δεδομένου ότι τους καλοκαιρινούς μήνες ο πληθυσμός στους παραλιακούς οικισμούς Ν. Τρίγλιας και Ν. Πλαγίων υπερδεκαπλασιάζεται.
Στη δημοτική κοινότητα Σημάντρων λειτουργεί ένα περιφερειακό ιατρείο με έναν γιατρό και στην τοπική κοινότητα Ν. Συλλάτων λειτουργεί ένα περιφερειακό ιατρείο με έναν γιατρό κι εξυπηρετεί τόσο τον μόνιμο πληθυσμό, όσο και τους επισκέπτες των περιφερειακών οικισμών κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Τις επόμενες ημέρες η παραλαβή
Το κέντρο υγείας αστικού τύπου Καλλικράτειας κατασκευάστηκε σε οικόπεδο που ανήκε στην Ένωση Γεωργικών Συνεταιρισμών και είχε παραχωρηθεί στο δήμο. Το έργο είχε ανατεθεί στη ΔΕΠΑΝΟΜ ΑΕ και ο προϋπολογισμός του είναι 4.740.000 ευρώ. Συγχρηματοδοτήθηκε κατά 75% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) κι εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μακεδονίας-Θράκης 2007-2013.
Άρχισε να κατασκευάζεται από το 2006, ενώ στις αρχές του περασμένου Μαρτίου αποπερατώθηκε, εξοφλήθηκε κι απέκτησε και καλό ιατρικό εξοπλισμό. Έκτοτε, όμως, είναι κλειστό γιατί δεν υπάρχει προσωπικό.
Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις, εντός των επόμενων ημερών αναμένεται η παραλαβή του έργου από το νοσοκομείο Πολυγύρου, στο οποίο έφτασε σχετικό έγγραφο του εργολάβου και στο οποίο θα ανήκει διοικητικά το κέντρο υγείας. Ωστόσο, κανείς δεν είναι σε θέση να πει πότε θα αρχίσει να λειτουργεί, αφού κάτι τέτοιο απαιτεί πολιτική απόφαση.
Επιπλέον, από την πρώτη στιγμή το νοσοκομείο Πολυγύρου είχε αρνηθεί να παραλάβει το οίκημα και τον εξοπλισμό του κέντρου υγείας, καθώς είναι υπερβολικά υψηλό το κόστος για τη φύλαξη και την καθαριότητά του. Επίσης, με το υπάρχον ανθρώπινο δυναμικό με το ζόρι βγαίνουν οι εφημερίες στο νοσοκομείο και στα κέντρα υγείας, γεγονός που σημαίνει ότι, αν τυχόν μετακινηθούν γιατροί από τα περιφερειακά ιατρεία της Χαλκιδικής για να λειτουργήσει το κέντρο της Καλλικράτειας, θα αποδυναμωθούν τα υπόλοιπα ιατρεία.
Πηγή: Μακεδονία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου