Τα απανωτά φοροεισπρακτικά μέτρα της κυβέρνησης αφανίζουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οδηγούν εργαζόμενους στην ανεργία. Αδυνατούν με πολιτικές ενίσχυσης και ανταγωνιστικότητας να φέρουν έσοδα και καταφεύγουν στην εύκολη λύση της αύξησης του ΦΠΑ! Το νέο μέτρο στην εστίαση, που θα εφαρμοσθεί από 1ης Σεπτεμβρίου, προβλέπει αύξηση του ΦΠΑ από το 13% στο 23%. Σ’ ένα κλάδο καταπονημένο, καθώς έχει υποστεί διαδοχικές αναπροσαρμογές ΦΠΑ συνολικής αύξησης 44% ( από 8% σε 9%, σε 11% και σε 13%).
Ο Υπουργός Οικονομικών και συνολικά η κυβέρνηση οφείλουν να τοποθετηθούν, πως θα εισπράξουν τα προσδοκώμενα φορολογικά έσοδα, όταν θα αυξηθεί η παραοικονομία και θα ενισχυθεί ο αθέμιτος ανταγωνισμός!
Άραγε θα αποφασίσει κάποιος πολιτικός, από το υπάρχον χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα να ασχοληθεί με τη μικρομεσαία επιχείρηση; Να δεί τους εργαζόμενους στα εστιατόρια και στα καφέ, που βγάζουν το μεροκάματο κάτω από δύσκολες συνθήκες, με ματιά ουσιαστική και αποφασιστική.
Θα επέλθουν σημαντικές επιπτώσεις στη τουριστική βιομηχανία της χώρας. Η αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση, συνεπάγεται αύξηση κατά 2% του τουριστικού πακέτου και άρα μείωση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουρισμού και ταυτόχρονη μείωση του ανθρωπίνου δυναμικού που απασχολείται στο τουρισμό. Ο κλάδος της εστίασης απασχολεί 600.000 εργαζομένους, σε περίπου 121.000 καταστήματα. Περίπου το ¼ κινδυνεύει να βρεθεί άνεργο, εξαιτίας των πειραματισμών και των ερασιτεχνισμών που εφαρμόζει η κυβέρνηση! Θα επαναληφθεί ένα αποτυχημένο μοντέλο, όπως έχουμε δεί να συμβαίνει στα τσιγάρα, στο αλκοόλ, στα αυτοκίνητα, στα καύσιμα. Αντί για προϋπολογισθέντα έσοδα, ας αρχίσουν να καταγράφουν νέα υστέρηση εσόδων από την αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση!
Είναι να απορεί κανείς με την ανικανότητά τους και κυρίως με την έλλειψη επαγγελματικής εμπειρίας που τους διακρίνει, αφού ελάχιστοι έχουν δουλέψει στη ζωή τους. Όλα αυτά συμβαίνουν στην Ελλάδα του 2011, όταν άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία έχει μειώσει το ΦΠΑ στην εστίαση από το 19% στο 5,5%, δημιουργώντας επιχειρηματικότητα και 45.000 νέες θέσεις εργασίας. Η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί να κλείσει τον Έλληνα στο σπίτι για καφέ και φαγητό και να οδηγήσει τον κλάδο σε διάλυση, αδιαφορώντας για τις κοινωνικές προεκτάσεις που θα προκύψουν από τις χιλιάδες απολύσεις. Έτσι θα δημιουργήσουμε φορολογική συνείδηση στους νέους επιχειρηματίες;
Έχει υποχρέωση το πολιτικό σύστημα, να μην επιτρέψει ένα τέτοιο νόμο που αυξάνει την ύφεση και την ανεργία. Πατριωτικές πολιτικές για τον εργαζόμενο και τον επιχειρηματία. Οι αγανακτισμένοι πολίτες δεν θα επιτρέψουμε να μας στερήσουν το δικαίωμα στο μεροκάματο και στη ζωή.
Κωνσταντίνος Σ. Μαργαρίτης
Δημοσιογράφος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου