Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

Ελληνοτουρκική οικονομική προσέγγιση μέσω Θράκης, πρότεινε ο Αλή Μπαμπατζάν

▲ Ευχές για καλό μπαιράμ αντάλλαξε μετά το τέλος της προσευχής στο Εσκί τζαμί ο Αλή Μπαμπατζάν

Ρεπορτάζ Δήμητρα Συμεωνίδου

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ, ΑΛΛΑ ΕΝΤΟΝΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ Η ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΣΤΗ Β. ΕΛΛΑΔΑ

Ο αν. πρωθυπουργός της Τουρκίας συμμετείχε χθες στο πρωινό ναμάζι στο Εσκί Τζαμί Κομοτηνής

Εμφανίστηκε συγκρατημένος στις δηλώσεις του δίνοντας έμφαση στο εμπόδιο της βίζας



Συγκρατημένος στις δηλώσεις του και δίνοντας έμφαση στο πεδίο των οικονομικών ελληνοτουρκικών σχέσεων και στο εμπόδιο της βίζας, εμφανίστηκε στην Κομοτηνή ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Τουρκίας Αλή Μπαμπατζάν. Η δεύτερη επίσκεψη του κ. Μπαμπατζάν στη Θράκη μετά το 2007, ξεκίνησε το απόγευμα της Δευτέρας από τις Σάπες, πρώτο σταθμό της πολυήμερης περιοδείας του στη Β. Ελλάδα.

Αν και χαρακτηρίστηκε ως οικογενειακή, η επίσκεψη του φέρει έντονα πολιτικά χαρακτηριστικά και γίνεται μάλιστα στον απόηχο της απόφασης του Τούρκου πρωθυπουργού να επιστρέψει τις βακουφικές περιουσίες στα μειονοτικά ιδρύματα της γείτονας.

Τυπικός στα θρησκευτικά του καθήκοντα

Η άφιξη του στις Σάπες έγινε το βράδυ της Δευτέρας, όπου ο κ. Μπαμπατζάν συμμετείχε σε δείπνο ιφτάρ, το τελευταίο της πολυήμερης νηστείας των μουσουλμάνων. Ακολούθησε η μετάβασή του στο τζαμί του οικισμού, που δεν περιλαμβάνονταν στο πρόγραμμα. Μετά από δεκάλεπτη προσευχή αναχώρησε για την Κομοτηνή, όπου και πάλι εκτός προγράμματος, βρέθηκε στο χώρο της νεολαίας Κομοτηνής. Και μπορεί μέχρι τότε ο Τούρκος αξιωματούχος να απέφυγε ομιλίες και δηλώσεις, όμως εκεί ήταν ομιλητικότατος.

Υποδοχή με κορίτσια ενδεδυμένα με τουρκικές παραδοσιακές φορεσιές επεφύλαξε στον κ. Μπαμπατζάν ο πρόεδρος της νεολαίας Χασάν Κοράι, ενώ ακολούθησε ξενάγησή του στο εσωτερικό σε έκθεση κεραμικής και χειροτεχνίας. Οι ομιλίες πραγματοποιήθηκαν στο χώρο της αυλής, όπου βρέθηκαν μεταξύ άλλων οι βουλευτές Ροδόπης Αχμέτ Χατζηοσμάν και Ξάνθης Τσετίν Μάντατζη, ο ψευτομουφτής Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερήφ.

Μοιράζοντας γλυκά έξω από το χώρο του παλιού τεμένους επέλεξαν να πουν χρόνια πολλά στους μουσουλμάνους, οι άνθρωποι του κόμματος του Αχμέτ Σαδίκ, που κάνει αισθητή την παρουσία του με κάθε τρόπο

«Η αδερφοσύνη και η φιλοξενία σας, μας έφεραν πάλι εδώ»

Μεταφέροντας τα χαιρετίσματα του προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας Αμπντουλλάχ Γκιούλ, του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και όλου του τουρκικού λαού, ξεκίνησε την ομιλία του ο αναπληρωτής πρωθυπουργός, εκφράζοντας τη χαρά του για τη δεύτερη επίσκεψη στην περιοχή.

«Η αδερφοσύνη και η φιλοξενία σας, μας έφεραν πάλι εδώ», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι η μειονότητα καλείται να διαδραματίσει το ρόλο μίας γέφυρας φιλίας ανάμεσα στις δύο γειτονικές χώρες. Πρόσθεσε βέβαια ότι σημαντική είναι η ενότητα και ομοψυχία των μελών της μειονότητας, όπως και διαφύλαξη των αξιών. Ο αν. πρωθυπουργός δήλωσε αισιόδοξος για την πορεία των σχέσεων Τουρκίας και Ελλάδας, λέγοντας ότι κάθε περίοδος που περνάει, βελτιώνονται.


Μαθήματα οικονομίας, διά στόματος Αλή Μπαμπατζάν

Ιδιαίτερη βαρύτητα έδωσε στην οικονομική διάσταση των σχέσεων αυτών. Αναλυτικά είπε, «είναι γνωστό πως ο κόσμος περνά μια δύσκολη περίοδο. Επίσης πολλές ευρωπαϊκές χώρες επηρεάζονται αρνητικά αυτή την περίοδο. Εμείς επιθυμούμε στη Δυτική Θράκη, να αναπτυχθούνε ακόμη περισσότερο οι υπάρχουσες οικονομικές και εμπορικές σχέσεις με την Τουρκία. Άλλωστε με την Ελλάδα βελτιώνονται οι εμπορικές και επενδυτικές μας σχέσεις.

Όταν δούμε τα στοιχεία των αμοιβαίων επενδύσεων φαίνεται ότι πηγαίνουμε προς το καλύτερο». Δεν παρέλειψε βέβαια να αναφερθεί και στην ύπαρξη της βίζας και στα εμπόδια που αυτή δημιουργεί, «οι Τούρκοι επιχειρηματίες δεν μπορούν να πάνε και να έρθουν εύκολα.

Επιθυμούμε να υπάρξουν διευκολύνσεις σε αυτό το θέμα, διότι στην οικονομία υπάρχουν αμοιβαίοι κανόνες. Όσο πιο εύκολα κινούνται οι άνθρωποι και τα προϊόντα και όσο πιο εύκολα κινείται το χρήμα, δηλαδή η οικονομία, τόσο πιο καλά αποτελέσματα θα υπάρξουν γενικά στην οικονομία. Εμείς στην Τουρκία υποστηρίξαμε ένα σύστημα όπου άνθρωποι, αγαθά και χρήματα θα μπορούνε να κινούνται ελεύθερα». Μία αναμνηστική πλακέτα δόθηκε στον κ. Μπαμπατζάν, μετά το περάς της ομιλίας του, που ακολουθήθηκε από χορούς και τραγούδια.

Στιγμιότυπο από το ιφτάρ στις Σάπες που δόθηκε προς τιμήν του επισκέπτη το βράδυ της Δευτέρας

Ναμάζι στο Εσκί τζαμί, υπό τις «ευλογίες» του ψευτομουφτή

Η δεύτερη μέρα της περιοδείας, Τρίτη, βρήκε τον Αλή Μπαμπατζάν να συμμετέχει στο πρωινό ναμάζι της πρώτης μέρας του μπαιράμ. Στις 7 το πρωί βρέθηκε στο Εσκί τζαμί Κομοτηνής ο αναπληρωτής πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από τον βουλευτή ΠΑΣΟΚ Αχμέτ Χατζηοσμάν, τον πρόξενο της Τουρκίας στην Κομοτηνή Μουσταφά Σάρνιτς και τον ψευτομουφτή Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερίφ.

Κατά εκατοντάδες έφταναν οι πιστοί μουσουλμάνοι για να προσευχηθούν στο ιστορικό τέμενος, όμως τελικά λίγοι ήταν αυτοί που απέμειναν μετά το τέλος της προσευχής για να χαιρετίσουν τον κ. Μπαμπατζάν. Παρόλα αυτά ο αν. πρωθυπουργός αντάλλαξε ευχές με τους μουσουλμάνους της Θράκης και ευχήθηκε σε όλους καλό μπαϊράμι.
Κατά πόδας ακολούθησε τον αν. πρωθυπουργό ο ψευτομουφτής Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερίφ

Η διήμερη παραμονή του στη Ροδόπη, ολοκληρώθηκε χθες νωρίς το πρωί σε ξενοδοχείο της πόλης, όπου είχε επαφές με φορείς της μειονότητας. Από εκεί αναχώρησε για τον Εχινό Ξάνθης, ενώ θα επισκεφτεί Καβάλα και Θεσσαλονίκη πριν συνεχίσει την βαλκανική του περιοδεία στα Σκόπια.

Πηγή: Χρόνος

Δεν υπάρχουν σχόλια: