Μάσκες θεάτρου ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι στο αρχαίο θέατρο της Μύρας
Με τα έως τώρα στοιχεία το θέατρο χρονολογείται μεταξύ 1ου και 2ου π. Χ. αιώνα
Αθήνα
Είκοσι αρχαίες μάσκες θεάτρου βρήκαν οι αρχαιολόγοι που διενεργούν ανασκαφές στο πέτρινο θέατρο της πόλης Μύρα στη Λυκία της Μικράς Ασίας. Πρόκειται φυσικά για μάσκες, που είχαν χρησιμοποιήσει οι ηθοποιοί κατά τις παραστάσεις που δίνονταν στο θέατρο την εποχή της λειτουργίας του και στη συνέχεια εγκαταλείφθηκαν, όπως και το κτίσμα.
Με τα έως τώρα στοιχεία το θέατρο χρονολογείται μεταξύ 1ου και 2ου π. Χ. αιώνα και όπως αναφέρεται, κτίσθηκε από μία αρχόντισσα της πόλης για να τιμηθεί η οικογένειά της.
Δεδομένου όμως ότι οι ανασκαφές συνεχίζονται οι αρχαιολόγοι ευελπιστούν ότι θα υπάρξουν και άλλες ανακαλύψεις.
Η Μύρα, η ονομασία της οποίας οφείλεται στον ποταμό Μύρο βρίσκεται στη θέση της σημερινής μικρής πόλης Ντεμρέ της επαρχίας Αττάλειας στην Τουρκία. Ηταν μία από τις 23 πόλεις της Λυκίας που είχε ονομαστεί έτσι, επειδή κατά την παράδοση ο Λύκος, γιος της Θάλασσας και ηνίοχος του θεού Διονύσου κατέφυγε πριν από τον κατακλυσμό του Δευκαλίωνα στη Λυκία, όπου καθιέρωσε τη λατρεία του Λύκιου Απόλλωνα και ίδρυσε ομώνυμο ναό.
Η Λυκία εξελληνίστηκε κατά την περίοδο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, όσο για τη Μύρα κατά τη Βυζαντινή εποχή ήταν ένα ακμάζον λιμάνι ενώ τον 5ο αιώνα έγινε πρωτεύουσα της επαρχίας από τον αυτοκράτορα Θεοδόσιο Β΄.
Είχε μητρόπολη με πάνω από 30 επισκοπές, τρεις φορές την επισκέφθηκε ο Απόστολος Παύλος ενώ από αυτήν καταγόταν και ο Άγιος Νικόλαος Μύρων
Πηγή: Το Βήμα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου