Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

Θεσσαλονίκη: Φωτιά στο Σέιχ Σου πάνω από την περιφερειακή στην περιοχή Σαράντα Εκκλησιών


Φωτιά ξέσπασε σήμερα στις 15:00 στο Σέιχ Σου, πάνω από το Καυταντζόγλειο Στάδιο και πάνω από την Περιφερειακή οδό, στη Θεσσαλονίκη.  Η πυρκαγιά βρίσκεται πολύ κοντά σε κατοικημένη περιοχή, στις παρυφές της πόλης και η μυρωδιά από καμμένο έχει φτάσει σε περιοχές της Θεσσαλονίκης, ενώ η Τροχαία διέκοψε την κυκλοφορία των οχημάτων στην περιφερειακή οδό προς τα δυτικά.

 Είναι ισχυρή η φωτιά και καίγονται δέντρα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Ενα τεράστιο πέπλο καπνού τυλίγει την περιοχή, γύρω από το σημείο, όπου μαίνεται η πυρκαγιά πάνω από τις Σαράντα Εκκλησιές και πάνω από το Θέατρο Γης και κατα μήκος της Περιφερειακής οδού, ενδεχομένως μέχρι το ύψος του Ζωολογικού Κήπου. Πιθανολογείται ότι έχουν καεί πάρα πολλά δέντρα.


Ίσχυρή δύναμη πυροσβεστών και πολλά πυροσβεστικά οχήματα έσπευσαν στο σημείο για να κατασβέσουν την πυρκαγιά. Επίσης, πολλοί εθελοντές έχουν σπεύσει στο σημείο για να συνδράμουν το πάρα πολύ δύσκολο έργο των πυροσβεστών. Ωστόσο, έχει σημάνει συναγερμός για τη φωτιά, καθώς προς το παρόν, δεν υπάρχουν εναέρια μέσα για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς, αφού έχουν κατευθυνθεί προς τον Εβρο.

Στο Σέιχ Σου είχε ξεσπάσει ξανά πυρκαγιά φέτος στις 26 Ιουνίου στο ύψος της οδού Περραιβού στη Μαλακοπή. Περίοικοι ενημέρωσαν αμέσως την πυροσβεστική για καπνούς στο δάσος. Τότε, ήταν αμεση η επέμβαση της πυροσβεστικής στη φωτιά που ξέσπασε μετά τις 9 το βράδυ σε περιοχή του Σέιχ-Σου. Στο σημείο έσπευσαν 9 υδροφόρα οχήματα που έθεσαν γρήγορα την πυρκαγιά υπό έλεγχο.

Ξύπνησαν μνήμες από την πυρκαγιά του 1997

Πριν από 14 χρόνια, στις 7 Ιουλίου του 1997, ξέσπασε καταστροφική πυρκαγιά στο Σέιχ Σου με αποτέλεσμα να καούν 16.600 στρέμματα από τα συνολικά 29.790 στρέμματα του περιαστικού δάσους, δηλαδή σχεδόν ο μισός Κέδρηνος Λόφος, Από τότε μέχρι σήμερα, έγιναν επανειλημμένες προειδοποιήσεις για τον κίνδυνο ανάφλεξης του δάσους και για την βελτίωση της προστασίας.

Μόλις πριν ένα χρόνο, άρχισαν οι περιπολίες για την περιφρούρηση του δάσους του Σέιχ Σου από στελέχη της Δημοτικής Αστυνομίας και εθελοντικές ομάδες, σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Οι εθελοντές, εξοπλισμένοι με κιάλια, ασυρμάτους, κινητά τηλέφωνα και χάρτες, έχουν αποστολή να βρίσκονται στα σημεία - πυροφυλάκια Αρτεμις και Καρά Τεπέ τα σαββατοκύριακα, τις θερμές ώρες της ημέρας, 14:00 - 18:00, και τις καθημερινές, όταν ο δείκτης επικινδυνότητας είναι υψηλός.

Παρά τα μέτρα που λήφθηκαν και τη δημιουργία εθελοντικού σώματος προστασίας του περιαστικού δάσους, σημειώθηκαν εκ νέου πυρκαγιές, οι οποίες ευτυχώς είχαν κατασβεστεί εγκαίρως.

Τα πουρνάρια, τα πεύκα και τα κυπαρίσσια που υπήρχαν πριν έχουν καλύψει και πάλι το 55% του περιαστικού δάσους που κάηκε (16.640 στρέμματα). Αντιθέτως, τα περισσότερα από τα 1,5 εκατ. δενδρύλλια που φυτεύτηκαν τα επόμενα χρόνια είτε δεν κατάφεραν να διατηρηθούν, είτε δεν είχαν την υποστήριξη (καλλιέργεια, πότισμα, αραιώματα κ.ά.) που χρειαζόταν τα επόμενα χρόνια.

Η σημερινή πυρκαγιά δημιουργεί μια σειρά ερωτημάτων για την ετοιμότητα των εμπλεκόμενων δημοσίων και δημοτικών υπηρεσιών για την προστασία του δάσους από πυρκαγιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: