Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο νότιος Έβρος


ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΗ Η ΦΩΤΙΑ


Χιλιάδες στρέμματα κάηκαν στη Λευκίμη Έβρου

Στην αστυνομία κρατείται αγρότης, με την κατηγορία του εμπρησμού από αμέλεια

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας κηρύχθηκε μετά από εισήγηση του περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, η οριοθετημένη περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου της τοπικής κοινότητας Λευκίμης –Σαράντα Σπίτια – ερείπια Βυρίνης – ερείπια Κιτρινόπετρας – ύψωμα Καρβουνιάρης – Μελία – οικισμού Κοίλων – ερείπια Αμυγδαλιάς.

Εντάσσονται στις Δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας πολίτες με ειδικές γνώσεις και εμπειρία, καθώς και πάσης φύσεως μέσα που ανήκουν σε φυσικά και νομικά πρόσωπα με τους αντίστοιχους χειριστές τους, εφόσον τούτο κρίνεται αναγκαίο για την αντιμετώπιση καταστροφών.


Στο μεταξύ προς το φράγμα της ΔΕΥΑ Αλεξανδρούπολης και τον οικισμό της Νίψας, κατευθύνονταν μέχρι αργά χθες το βράδυ, η φωτιά που καίει ανεξέλεγκτα στον γειτονικό Έβρο για τρίτη μέρα σήμερα. Περισσότερα από 25.000 στρέμματα δρύες, πεύκα και γεωργικές εκτάσεις έχει αποτεφρώσει η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στην περιοχή Λευκίμης Έβρου. Πυκνός καπνός έχει εξαπλωθεί σε όλο τον νομό, ενώ μέχρι και στη Σαμοθράκη έχει γίνει αισθητή η μυρωδιά του καμένου.

Ισχυρές επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής με 47 οχήματα από ολόκληρη την περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης και τη συνδρομή τεσσάρων αεροπλάνων καναντέρ και δυο ελικοπτέρων, έδιναν χθες όλη μέρα μάχη για την κατάσβεσή της. Στις προσπάθειές τους συνέδραμαν μηχανήματα της περιφέρειας, πεζοπόρα τμήματα του στρατού, οι δήμοι, το δασαρχείο και κάτοικοι της περιοχής.

Την παρέμβαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη ζήτησε ο επικεφαλής αντιπολίτευσης στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ Γιώργος Παυλίδης, λόγω της ανεξέλεγκτης κατάστασης της πυρκαγιάς στον Έβρο. «Μεταφέροντας τα αισθήματα και την αγωνία των συμπολιτών μας στον Έβρο, ζητάμε την άμεση παρέμβαση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, ώστε να πολλαπλασιαστούν τα μέσα- κυρίως εναέρια και οι -κάθε μορφής- δυνάμεις κατάσβεσης, ώστε να ελεγχθεί η φωτιά, πριν οδηγηθούμε σε χειρότερα αποτελέσματα».

Οι άνεμοι στην περιοχή και χθες έπνεαν ΒΒΑ εντάσεως 5-6 μποφόρ. Επαναλαμβάνεται η παράκληση προς τους κατοίκους της περιοχής να συνεργάζονται με τις αρχές και να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις. Η κατάσταση παραμένει κρίσιμη.

Στην αστυνομία κρατείται ένας αγρότης, με την κατηγορία του εμπρησμού από αμέλεια.

Πηγή: Ο Χρόνος

Δεν υπάρχουν σχόλια: