Της Ρένας Ακριτίδου
Άμεση ήταν η αντίδραση κατοίκων της βόρειας Χαλκιδικής στην είδηση της υπογραφής από τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) του έργου των Μεταλλευτικών Μεταλλουργικών Εγκαταστάσεων Μεταλλείων Κασσάνδρας Χαλκιδικής της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός ΑΕΜΒΧ» στις 8 Ιουλίου.
«Αντιστεκόμαστε στη λαθραία και καταστροφική χρυσοθηρία» ήταν ο τίτλος της εκδήλωσης που οργάνωσαν στις 9 Ιουλίου, μετά μουσικής, στην παραλία της Ιερισσού οι Επιτροπές Αγώνα Χαλκιδικής. Στη συγκέντρωση μετείχαν εκατοντάδες πολίτες από τη Χαλκιδική, αλλά και αντιπροσωπείες φορέων από τον Έβρο. "Η αδειοδότηση για μας δεν σημαίνει τίποτα, παρά μόνο την επιβεβαίωση ότι οι κυβερνώντες είναι αδίστακτοι.
Ο αγώνας τώρα ξεκινά. Οι κάτοικοι θα υπερασπιστούν με κάθε τρόπο τον τόπο τους και το μέλλον των παιδιών τους. Δεν θα περάσει", ανέφεραν ομιλητές.
Στην ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρεται πως η υπογραφή ακολούθησε τη διαπίστωση πως "για την αξιολόγηση της υποβληθείσας Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων τηρήθηκαν πλήρως τα προβλεπόμενα από την εθνική και κοινοτική νομοθεσία και έγινε μακρά διαβούλευση με την τοπική κοινωνία και φορείς της περιοχής καθώς και τις συναρμόδιες υπηρεσίες άλλων υπουργείων".
«Η επένδυση της ‘Ελληνικός Χρυσός’, όπως εγκρίθηκε από το ΥΠΕΚΑ, μετά από ενάμιση χρόνο σκληρών διαπραγματεύσεων, αποτελεί ουσιαστική εφαρμογή αειφορίας σε μια περιοχή στάσιμη για δεκαετίες. Η υψηλή προστασία του περιβάλλοντος, με χρήση δαπανηρών, βέλτιστων τεχνικών, η αποκατάσταση της ‘ιστορικής’ περιβαλλοντικής ζημιάς και η απόδοση στην περιοχή σημαντικών αναπτυξιακών έργων και ετήσιου ‘τέλους’ ορυκτού πλούτου, αποτελούν σταθμό για συναφείς δραστηριότητες στην Ελλάδα και διεθνώς. Η επιτυχία της προσπάθειας αυτής θα δημιουργήσει συνθήκες για ανάπτυξη εμπιστοσύνης μεταξύ των βασικών συντελεστών της κοινωνίας, που είναι η πολιτεία, ο πολίτης και οι επιχειρήσεις", σχολίασε στη "Θ" η ειδική γραμματέας επιθεωρητών Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Μαργαρίτα Καραβασίλη.
Από την πλευρά της εταιρείας ο εκπρόσωπος της «Ελληνικός Χρυσός ΑΕ» Κώστας Γεωργαντζής δηλώνει πως με την αδειοδότηση του ΥΠΕΚΑ «ολοκληρώθηκε το τεχνικό και περιβαλλοντικό κομμάτι της προσπάθειάς μας». Ο κ. Γεωργαντζής ανέφερε πως η εταιρεία προσεγγίζει με μεγάλη ευαισθησία τους προβληματισμούς της τοπικής κοινωνίας και θα συνεχίσει να εργάζεται για την εξάλειψη των ανησυχιών και άρση των ενστάσεων. "Αυτό το κομμάτι για μας είναι πολύ σημαντικό".
Στο αίτημα της "Θ" να σχολιάσει τις εξελίξεις η διευθύντρια του Εργαστηρίου Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος του ΑΠΘ Κωνσταντίνη Σαμαρά -η οποία μετείχε στην επιτροπή του Συμβουλίου Περιβάλλοντος του ΑΠΘ που μελέτησε τα δεδομένα και είχε αποφανθεί, μεταξύ άλλων, ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις 1) η σύμβαση μεταξύ κράτους και εταιρείας να εξασφαλίζει τα συμφέροντα του δημοσίου και 2) να υπάρχει μηχανισμός που θα ελέγχει την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων- τόνισε: "Σε περιόδους οικονομικής κρίσης οι κίνδυνοι για το περιβάλλον αυξάνουν σημαντικά.
Ελπίζω η νέα ηγεσία του ΥΠΕΚΑ να έχει λάβει υπόψη της τα θέματα που ήγειρε το Συμβούλιο Περιβάλλοντος του ΑΠΘ σε ό,τι αφορά στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την επέκταση της μεταλλευτικής δραστηριότητας στη Β. Χαλκιδική, τόσο με την πρόσφατη απόφασή του (28-02-2011), όσο και με προηγούμενες αποφάσεις του".
Πηγή: Μακεδονία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου