Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010

Στρατιωτική συνεργασία Τουρκίας – Σκοπίων!

Τούρκοι και Σκοπιανοί στρατιωτικοί κατά την κοινή άσκηση σε στρατόπεδο της Σμύρνης

ΜΕ ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

Τηλέμαχος Κόκκος

Συμφωνία οικονομικού και στρατιωτικού περιεχομένου υπέγραψαν παραμονές Χριστουγέννων Άγκυρα και Σκόπια. Η συμφωνία προβλέπει δωρεάν στρατιωτική βοήθεια από την Τουρκία προς την ΠΓΔΜ σε συμβουλευτικό - εκπαιδευτικό επίπεδο, αλλά και σε στρατιωτικό υλικό, αξίας 1 εκ. δολαρίων για το 2011.

O Τούρκος υπουργός Άμυνας Βεσντί Γκιονούλ που πραγματοποίησε, συνοδευόμενος από αξιωματικούς, διήμερη επίσκεψη στα Σκόπια, επισκέφθηκε το στρατιωτικό τεχνικό κέντρο και δώρισε υλικό αξίας 253 χιλιάδων δολαρίων ΗΠΑ.


«Ο Τουρκικός λαός αισθάνεται τους Σλαβομακεδόνες ως τους καλύτερους γείτονες. Από το 2004 που επισκέφθηκα για πρώτη φορά τη FYROM είδα μεγάλη πρόοδο στην Άμυνα και στη Δημοκρατία. Θα συνεργαστούμε σε κοινές στρατιωτικές ασκήσεις και στην στρατιωτική βιομηχανία, την οποία και θα αυξήσουμε σε όλα τα επίπεδα», δήλωσε ο κ. Γκιονούλ.

Παράλληλα, κάλεσε τον ομόλογό του, υπουργό Άμυνας των Σκοπίων Ζόραν Κονγιανόφσκι να επισκεφθεί σύντομα την Άγκυρα.

Τούρκος Αξιωματικός στην παραμεθόριο πόλη της Ρέσνης (Ressen) στη FYROM κατά την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου του Κοινοβουλίου, τον Οκτώβριο του 2008

Η Τουρκία από το 1993 αποτελεί τον βασικό «εκπαιδευτή» του μικρού και προς το παρόν αδύναμου, αλλά και φιλόδοξου στρατού των Σκοπίων, καθώς είναι γνωστό ότι η Άγκυρα θέλει να αλλάξει σε βάρος της Ελλάδας τον συσχετισμό δυνάμεων στην περιοχή.

Το καλοκαίρι του 1997 ένα ολόκληρο Τάγμα των Σκοπίων αποτελούμενο από τελειόφοιτους της Σχολής Ευελπίδων του κρατιδίου φιλοξενήθηκε στην Τουρκία για 40 ημέρες! Εκτέλεσαν κοινά γυμνάσια και γνώρισαν από κοντά τον Νατοϊκό οπλισμό. Ασκήσεις στίβου μάχης με πραγματικά πυρά, συνεργασία με ειδικές μονάδες ανορθόδοξου πολέμου και όλα αυτά σε στρατόπεδο της Σμύρνης όπου οι εκεί Τούρκοι αποτελούν την μονάδα με δράση κατά των Κούρδων.

Οι καλοί οικοδεσπότες Τούρκοι γιόρτασαν μάλιστα εκεί και την επέτειο της ψευδοεπανάστασης του Ίλιντεν!  Έτσι, από τότε οι Τούρκοι διαποτίζουν τους μελλοντικούς ηγέτες των Σκοπίων με φιλικά προς τη χώρα τους αισθήματα και φυσικά το ανάλογο μίσος προς την Ελλάδα. Αυτή η νέα, λοιπόν,  συνεργασία θα πρέπει να προκαλέσει ιδιαίτερο προβληματισμό στην Αθήνα.

Για την ιστορία να αναφέρουμε πως η FYROM αξιοποιεί όλο και περισσότερο τη συμπαράσταση της Άγκυρας που ξεκίνησε στις 11 Ιουλίου 1991 στην Μαρμαρίδα με την συνάντηση του Οζάλ και Γκλιγκόροφ.

Πηγή: Ελεύθερη Ζώνη

Δεν υπάρχουν σχόλια: