Τούρκοι χάκερς επιτέθηκαν σε 100 και πλέον ιστοσελίδες κυπριακών εταιρειών και οργανισμών. Η προκλητική και άνευ προηγουμένου ενέργεια αυτή των Τούρκων, είναι πασιφανές ότι λαμβάνει χώρα ως μια μορφή ανταπάντησης και αντιποίνων, σε σχέση με τα γνωστά επεισόδια που σημειώθηκαν στον καλαθοσφαιρικό αγώνα μεταξύ του ΑΠΟΕΛ και της τουρκικής Πινάρ Καρσίκαγια, στις 21 Δεκεμβρίου. Οι επιθέσεις στις ιστοσελίδες αφορούσαν ανάρτηση του εμβλήματος της καλαθοσφαιρικής ομάδας Πινάρ Καρσίκαγια, όπως επίσης και του μισοφέγγαρου απεικονιζόμενο στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Σημειώνεται, επίσης, ότι οι Τούρκοι χάκερς ανέγραψαν στις ιστοσελίδες σύνθημα σε τρεις διαφορετικές γλώσσες, στην Τουρκική, στην Ελληνική και την Αγγλική. Το σύνθημα που αναγράφεται στα ελληνικά είναι, «δεν τρόμο στον αθλητισμό», εννοώντας προφανώς ότι, «όχι τρομοκρατία στον αθλητισμό». Αξίζει να σημειωθεί, ότι από την επίθεση των αδίστακτων Τούρκων χάκερς, πλήγηκε και το Τμήμα Ευρωπαϊκών Σπουδών και Διεθνών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.
Μη εξουσιοδοτημένες παρεμβάσεις
Σε δηλώσεις του ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Μιχάλης Κατσουνωτός, ανέφερε ότι, «το Γραφείο Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος του Αρχηγείου, ύστερα από σχετικές πληροφορίες, από χθες (σ.σ. προχθές) το απόγευμα διερευνά υπόθεση που αφορά μη εξουσιοδοτημένη παρέμβαση σε ιστοσελίδες εταιρειών ή οργανισμούς του ιδιωτικού τομέα που είναι εγκατεστημένοι στην Κυπριακή Δημοκρατία, από Τούρκους χάκερς».
Και πρόσθεσε: «Πέραν των 100 ιστοσελίδων εταιρειών ή οργανισμών στην Κύπρο έχουν δεχθεί μη εξουσιοδοτημένη παρέμβαση από χάκερς, όπως διαφάνηκε από τις μέχρι τώρα εξετάσεις του Γραφείου Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος». Ο κ. Κατσουνωτός πρόσθεσε, επίσης, ότι «από τα ψηφιακά και ηλεκτρονικά τεκμήρια που βρίσκονται στη διάθεση των ανακριτικών Αρχών, υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η παρέμβαση προέρχεται από την Τουρκία».
Ο Μιχάλης Κατσουνωτός είπε, επίσης, ότι πέραν των ψηφιακών και ηλεκτρονικών τεκμηρίων, οι απεικονίσεις όσο και το περιεχόμενο της παρέμβασης, επίσης οδηγούν στο συμπέρασμα ότι προέρχονται από την Τουρκία.
Αίτημα στην Τουρκία
Ο κ. Κατσουνωτός σημείωσε ότι η Αστυνομία έχει έλθει σε επαφή με τις εταιρείες παροχής διαδικτυακών υπηρεσιών, καθώς και με άλλες εταιρείες που είναι οι κατασκευάστριες των ιστοσελίδων και έχει αρχίσει ήδη προσπάθεια επαναφοράς των ιστοσελίδων που έχουν δεχθεί τη μη εξουσιοδοτημένη παρέμβαση.
«Ήδη κάποιοι διαχειριστές των εξυπηρετητών (server)», συνέχισε, «έχουν εκδηλώσει την πρόθεσή τους να έρθουν ενώπιον της Αστυνομίας και συγκεκριμένα στο Γραφείο Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, για να προβούν σε γραπτές καταθέσεις».
«Αν από τις ανακρίσεις και εξετάσεις που θα διενεργηθούν στο έδαφος της Δημοκρατίας», πρόσθεσε, «δημιουργείται το υπόβαθρο για να σταλεί συγκεκριμένο αίτημα στην Τουρκία, τότε θα ακολουθηθεί η νόμιμη οδός μέσω της Interpol».
Απαντώντας σε ερώτημα, διευκρίνισε ότι οι χάκερς ουσιαστικά έχουν κατεβάσει την αρχική ιστοσελίδα και τοποθέτησαν τα δικά τους στοιχεία, μπλοκάροντας το σύστημα.
Η Αστυνομία, ενώ προβαίνει στη διερεύνηση του θέματος, παράλληλα προτρέπει τις εταιρείες που διαπιστώνουν ότι οι ιστοσελίδες τους δέχθηκαν μη εξουσιοδοτημένες παρεμβάσεις να το καταγγέλλουν στην Αστυνομία και ειδικότερα στο Γραφείο Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στο 22808461 ή μέσω της Γραμμής του Πολίτη στο 1460.
Πηγή: Σημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου