Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

Κήρυγμα του Σκοπιανού μητροπολίτη Αγαθάγγελου: «Το όνομα μας δόθηκε από τον Θεό»…


Την διαφωνία του με την ανάμιξη της Εκκλησίας στην πολιτική εξέφρασε ο πρώτος πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ και πρώην Πρόεδρος της γειτονικής χώρας Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, Πρόεδρος σήμερα της Σοσιαλδημοκρατικής Ενωσης.

«Όταν η Εκκλησία ασκεί πολιτική, τότε δεν υπάρχει ούτε Σύνταγμα, ούτε λαϊκή κυριαρχία», ήταν το σχόλιό του για το κήρυγμα του Μητροπολίτη της Ποβαρντάρσκα Αγαθάγγελου.

Στο κήρυγμά του, ο μητροπολίτης κάλεσε τους πιστούς να μην εγκαταλείψουν το όνομα της «Μακεδονίας» και τους προέτρεψε, σε περίπτωση δημοψηφίσματος «να πουν όχι στην αλλαγή της επωνυμίας της αρχαίας Μακεδονίας μας».


Πρόσθεσε ότι καθήκον του είναι η υπεράσπιση της χώρας και του ονόματος, διότι, όπως είπε, το όνομα αυτό δόθηκε από τον Θεό και πάνω από 70 φορές αναφέρεται στην Αγία Γραφή.

Διευκρίνισε πάντως ο κ. Αγαθάγγελος ότι η διαφορά ανάμεσα στην Ελλάδα και την χώρα του δεν συζητήθηκε στην Ιερά Σύνοδο της ΠΓΔΜ και πως το περιεχόμενο του κηρύγματός του εκφράζει την προσωπική του άποψη.

Στο μεταξύ, η εφημερίδα «Νόβα Μακεντόνια» δημοσιεύει  σειρά δηλώσεων πρεσβευτών που υπηρετούν στα Σκόπια, που αξίζει να παραθέσουμε για να προβληθεί ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουν το θέμα.

Έρβαν Φουέρε, Πρέσβης της ΕΕ: «Οι Μακεδόνες θα είναι πάντα Μακεδόνες»

«Είναι σαφές ότι υπάρχει παρεξήγηση όσον αφορά το θέμα. Οι Μακεδόνες θα είναι πάντα Μακεδόνες. Πρόκειται ακριβώς για το όνομα του κράτους. Πρόκειται για έναν συμβιβασμό που θα διασφαλίσει ότι η ταυτότητα αυτής της χώρας θα διατηρηθεί και ότι θα ζει σε ένα κλίμα ειρήνης με τους γείτονές της.

Επίσης, αυτό θα επηρεάσει θετικά τους ξένους επενδυτές. Αυτό που είπα είναι ότι αν καθυστερήσει η επίλυση του θέματος της ονομασίας και η εφαρμογή όλων των μεταρρυθμίσεων που είναι σημαντικές για το μέλλον της χώρας και την οικονομική πρόοδο της, θα υπάρχουν σίγουρα αρνητικές επιπτώσεις. Εάν η απόφαση για το θέμα της ονομασίας καθυστερήσει, τότε σίγουρα θα οδηγηθούμε σε διεθνικές εντάσεις».

Φίλιπ Ρίκερ, Πρέσβης των ΗΠΑ: «Η Ταυτότητα είναι δική σας και δεν αλλάζει»

«Η Ταυτότητα είναι δική σας και δεν αλλάζει. Θα πρέπει να εξετάσετε τις προτεραιότητες, όπως την ασφάλεια, την ανάπτυξη, και την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Αυτά είναι χωρίς αμφιβολία πολύπλοκα θέματα, που θα ήταν απλά, αν είχαν επιλυθεί εδώ και πολύ καιρό. Πρέπει να βρούμε μια λύση για το όνομα με την αντικατάσταση της αναφοράς ΠΓΔΜ .

Η "Μακεδονία" είναι ώρα να ξεπεράσει αυτό το πρόβλημα και να επιλύσει το ζήτημα. Το θέμα είναι ότι το όνομα πρέπει να χρησιμοποιείται και σε εθνικό πλαίσιο. Πιστεύουμε ότι το πρόβλημα μπορεί να επιλυθεί χωρίς να επηρεάσει την ταυτότητα και την κληρονομιά. Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2010 αναμένουμε οι «μακεδονικές» αρχές να επιλύσουν αυτό το πρόβλημα που διαρκεί εδώ και 18 χρόνια. Τώρα είναι η καλύτερη στιγμή».

Χοσέ Λουίς Χερρέρο, Πρέσβης του ΟΑΣΕ: «Να αναλάβουν οι δάσκαλοι»

«Τα πάντα εξαρτώνται από εμάς. Νομίζω ότι οι δάσκαλοι θα πρέπει να αρχίσουν από μόνοι τους να διορθώνουν την κατάσταση. Οι Δήμοι έχουν σημαντικό ρόλο, γιατί οι δήμαρχοι και οι δήμοι είναι εκείνοι που θα έπρεπε και πρέπει να επενδύσουν περισσότερο για να επιτύχει το εκπαιδευτικό σύστημα. Οι εκπαιδευτικοί πρέπει να επιλέγονται έτσι ώστε να πληρούν τις επαγγελματικές απαιτήσεις».

Ούλρικε Κνοτς, Πρέσβης της Γερμανίας: «Βόρεια Μακεδονία το νέο σας όνομα»

«Η εθνική ταυτότητα είναι η εικόνα που έχουν οι άνθρωποι από μόνοι τους και αυτή η εικόνα αλλάζει όλη την Ιστορία. Η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει το θάρρος να πάρει αντιλαϊκές αποφάσεις. Το 2020 θα είσαστε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Θα έχετε ένα νέο όνομα – Βόρεια Μακεδονία. Ο αλβανικός πληθυσμός θα μιλά τη "μακεδονική" γλώσσα, πράγμα που συμβαίνει σήμερα, οι "Μακεδόνες" θα μιλούν την αλβανική γλώσσα την οποία θα την μαθαίνουν από τον παιδικό σταθμό. Νομίζω ότι αυτό είναι ένα όμορφο όραμα για τη χώρα. Δεν είναι ρεαλιστικό. Αλλά αυτό μπορεί να γίνει».


Τηλέμαχος Κόκκος

Δεν υπάρχουν σχόλια: