Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2010

Προβληματισμός για την εταιρεία χρυσού στη Χαλκιδική


Επιφυλάξεις κρατούν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις σχετικά με τις υποσχέσεις μεταλλουργικής εταιρείας χρυσού στη Χαλκιδική ότι δεν προβλέπεται η χρήση κυανίου, αλλά η επεξεργασία με υδροθειούχο νάτριο (θείωση) και διαχωρισμός του πολύτιμου μετάλλου με ένα σύστημα φυγοκέντρησης.

 Δεν καταδικάζουμε προθέσεις, λένε, αλλά μέχρι στιγμής αυτό που γνωρίζουμε για το συγκεκριμένο έργο είναι ότι έχει ολοκληρωθεί μόνο το πρώτο στάδιο...

Από την πλευρά του ο συντονιστής της νομικής ομάδας του WWF Κ. Χασιώτης εξηγεί: Η προκαταρκτική περιβαλλοντική εκτίμηση και αξιολόγηση έχει χαρακτήρα γνωμοδότησης μόνο. Ανησυχούμε διότι η ευρωπαϊκή (και η ελληνική) νομοθεσία δεν απαγορεύει τη χρήση κυανίου. Προσφάτως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ισχυρίστηκε ότι η ισχύουσα νομοθεσία είναι επαρκής και οι εναλλακτικές λύσεις (στο κυάνιο) είναι εξίσου επικίνδυνες και οικονομικά ασύμφορες (κάτι που είναι ορθό) και τυχόν απαγόρευση των «ενώσεών» του θα οδηγούσε και στο κλείσιμο ασφαλών μεταλλείων όπως στη Σουηδία».

Στη συγκεκριμένη περιοχή και στο συγκεκριμένο έργο της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός» προβληματισμό προκαλεί και το ζήτημα της διάθεσης αποβλήτων της εξόρυξης και της επεξεργασίας, αλλά και της εγκατάστασής του σε τοποθεσία με πυκνό δάσος.

Υπενθυμίζει ότι «το ίδιο το Ελληνικό Δημόσιο αναγνώρισε ότι η αγοράστρια εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη για ζημιές στο περιβάλλον (σύμβαση που κυρώθηκε με το ν. 3220/2004». Για την κυάνωση και για συγκεκριμένες περιπτώσεις χρήσης κυανίου σε ορυχεία της Βουλγαρίας που απειλούν με ρύπανση και τον Εβρο, είχε καταθέσει ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος.

«Στην Ελλάδα υπάρχουν τουλάχιστον τρεις περιπτώσεις επενδυτικής μεταλλουργίας με κυάνιο. Οι αντιδράσεις των κατοίκων της έχουν σταματήσει προς το παρόν...».

Φ.Κ.

Πηγή: Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια: