Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2010

Στα Μαντεμοχώρια ο ευρωβουλευτής Κρίτων Αρσένης


Στα Μαντεμοχώρια ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κρίτων Αρσένης. Ενημερώθηκε από τους κατοίκους για τις αυθαιρεσίες που προκύπτουν από την σημερινή μεταλλευτική δραστηριότητα, τα προβλήματα που δημιουργούν στον τόπο και τα νέα σχέδια της μεταλλευτικής εταιρείας.

Επίσκεψη που περιελάμβανε πλήρη περιήγηση στην περιοχή πραγματοποίησε την Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2010 στην περιοχή των Μαντεμοχωρίων και στα μεταλλεία του Στρατονικού Όρους ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κρίτων Αρσένης, που περιέλαβε:

Την Ολυμπιάδα όπου παρατήρησε τις παλιές εγκαταστάσεις και τις λίμνες τελμάτων, από χώρους θέας.

Από χώρους θέας επίσης, παρατήρησε στο Στρατώνι τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου εμπλουτισμού, ενώ το ίδιο συνέβη και με τις λίμνες αποβλήτων «Καρακόλι» και Σεβαλιέ.

Στη Στρατονίκη ενημερώθηκε από κατοίκους για την κατάσταση που προκαλούν τα φουρνέλα στο χωριό εδώ και δέκα χρόνια, ενώ επισκέφθηκε σπίτι με ρωγμές. Ρωγμές είδε επίσης στην πλατεία και στον περιβάλλοντα χώρο του Ι.Ν. Αγίου Νικολάου και ενημερώθηκε για την κατάστασή του Ναού.

Στη διαδρομή παρατήρησε αυθαίρετες αποθέσεις «στείρων» σε διάφορους χώρους και στάθμευσε στο Παλαιοχώρι όπου η Νομαρχία Χαλκιδικής πραγματοποιεί αντιπλημμυρικά έργα στον ποταμό Χαβρία με αυτά τα υλικά. Στα λεγόμενα «στείρα» έχουν εντοπιστεί μεγάλες ποσότητες βαρέων μετάλλων ενώ οι έρευνες συνεχίζονται.

Στην Ιερισσό ενημερώθηκε από την Κίνηση Ενεργών Πολιτών του Δήμου Σταγείρων-Ακάνθου και και τον Σύλλογο Περιβάλλοντος και η επίσκεψη έκλεισε στο δάσος των Σκουριών με αυτοψία στο «όρυγμα» και στην λεγόμενη «διερευνητική στοά», η οποία στην ουσία είναι αποστραγγιστική αφού εξ αιτίας της διάνοιξή της εδώ και 11 χρόνια, σπαταλώνται αδίκως 1,5 εκ. κυβικά μέτρα νερό κατ’ έτος. Εκεί ενημερώθηκε από τον Δήμαρχο Παναγίας και την Επιτροπή Αγώνα για τα σχέδια της μεταλλευτικής εταιρείας.

Ο ευρωβουλευτής σε εκτενείς συζητήσεις με τους κατοίκους δήλωσε την συμπαράσταση του για όσες αυθαιρεσίες προκύπτουν από την σημερινή μεταλλευτική δραστηριότητα και την πλήρη αντίθεσή του στην δημιουργία νέων μεταλλευτικών δραστηριοτήτων στις Σκουριές αφού αυτό σημαίνει την καταστροφή του παρθένου δάσους και των υδάτινων πόρων. Επισήμανε ακόμα πως μια τέτοια προοπτική βρίσκεται σε αντίφαση με την θέση που υπερασπίζεται για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν απ’ την κλιματικά αλλαγή της Γης, τόσο ως ενεργός πολίτης όσο και ως ευρωβουλευτής.

Το προσωπικό του ενδιαφέρον για την κατάσταση της περιοχής αποκτά ιδιαίτερο βάρος αφού ο Κρίτων Αρσένης έλκει την καταγωγή του από την Μεγάλη Παναγία και τον Άγιο Νικόλαο Χαλκιδικής.

Πηγή: stratoniki.wordpress.com

Για όσους δεν το γνωρίζουν, ο Κρίτωνας Αρσένης είναι κατά το ήμισυ Χαλκιδικιώτης στην καταγωγή. Η μητέρα του Μαρία Αρσένη, γεννήθηκε στην Ιερισσό της Χαλκιδικής και είχε διατελέσει παλαιότερα Νομάρχης Πιερίας και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: