Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2009

Διάγγελμα Αρχιεπισκόπου Μακαρίου - 16 Αυγούστου 1960

Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος

Ντοκουμέντα για το Κυπριακό 2


Συγχαίρων από βάθους καρδίας τον Κυπριακόν λαόν επί τη σημερινή ιστορική ημέρα της ανεξαρτησίας, απευθύνω πρός πάντας μήνυμα αγάπης, ειρήνης και συναδελφώσεως.

Η Κύπρος αποδίδεται σήμερον εις χείρας του λαού της, όστις καλείται όπως διαμορφώση ελευθέρως τα ιστορικά πεπρωμένα του και αναλάβει, ως μέλος πλέον της κοινωνίας των ελευθέρων Εθνών, τας ευθύνας του δια την εδραίωσιν της Διεθνούς Ειρήνης και την πρόοδον της ανθρωπότητος.

Ο Κυπριακός λαός απέδειξεν ήδη ότι κατάχει όλας εκείνας τας αρετάς, αι οποίαι συνθέτουν τον χρηστόν πολίτην και τον ελεύθερον ανθρωπον. Μία μακρά ιστορική παράδοδις, απορρέουσα από ένα των αρχαιοτέρων και ευγενεστέρων πολιτισμών, έχει ενσταλάξει εις την ψυχήν του λάου μας το καθήκον πρός την ελευθερίαν, τον έρωτα πρός την δικαιοσύνην, την πίστιν εις τον ηθικόν νόμον, την προσήλωσιν πρός το ιδεώδες της ειρήνης, την αγάπη προς τας ευγενείς αξίας της ζωής. Τας αρετάς ταύτας, επηυξημένας με το αίσθημα της πολιτικής και κοινωνικής ευθύνης, θα χρησιμοποιήση τώρα ο Κυπριακός λαός ως θεμέλιον της Δημοκρατίας του, και επ΄αυτών θα οικοδομήση το κοινωνικόν και πολιτικόν του μέλλον.

Η Νήσος μας είναι μία πλουσία και ευδαίμων χώρα, διαθέτουσα τεράστιον φυσικόν πλούτον και κατέχουσα επίκαιρον γεωγραφικήν θέσιν. Τας δυνατότητας ταύτας έχομεν τώραν την ευκαιρίαν να ααναπτύξωμεν και να αξιοποιήσωμεν εις μέγιστον βαθμόν.

Η νέα πολιτεία είναι αποφασισμένη να δώση εις τον αγρότην όλα τα αναγκαία διά τον εκσυγχρονισμόν της αγροτικής οικονομίας μας εφόδια και να λάβη όλα τα απαραίτητα διά την προστασία της παραγωγής και την ανύψωσιν του βιοτικού του επιπέδου μέτρα. Να κατοχυρώση το ύψιστον κοινωνικόν κεφάλαιον της εργασίας και να παράσχη εις τον εργάτην πάσαν προστασία. Να ενισχύση τον μικροβιοτέχνην και τον μικροκαταστηματάρχην. Να καταστήση την παιδείαν προσιτήν εις πάντας. Να παράσχει νέας ευκαιρίας εις το εμπόριον, να προστατέυση τας βιωσίμους Βιομηχανίας, και να ενθαρρύνει τους επιστήμονας και τους πνευματικούς εν γένει ανθρώπους της Νήσου.

Η νέα πολιτεία θα εφαρμόση προς τούτο σταθερώς την αρχήν των ίσων δικαιωμάτων, της ίσης μεταχειρίσεως και της παροχής των αυτών ευκαιριών εις πάντας ανεξαιρέτως τους πολίτας, ανεξαρτήτως φυλής, φρονημάτων ή θρησκευμάτος.

Ουδεμία διάκρισις είναι νοητή εις τους κόλπους της Δημοκρατίας, όπου εις εν καθεστώς ευνομίας και ισονομίας καλούνται πάντες να συνεργασθούν εν πνεύματι αλληλεγγύης και αγάπης, άνευ προκαταλήψεων, μνησικακίας, ευνοίας ή πάθους.

Την επίσημον ταύτην ώραν απευθύνω πρός πάντας θερμήν, εν ονόματι της πατρίδος, έκκλησιν, όπως ενώσουν τας δυνάμεις των και συνεργασθούν διά την ευημερίαν και την πρόοδον της Νήσου μας. Μόνον ούτω η Κύπρος θα δυνηθή να εκπληρώση τον προορισμό της, και να αποβή εσωτερικώς μεν πλουσία και ευδαίμων, επί διεθνούς δε πεδίου παράγων ειρήνης, σταθερότητος και προόδου.

Η ανθρωπότης διέρχεται σήμερον κρισίμους στιγμάς. Αι θεμελιώδεις αρχαί της ειρήνης, της ελευθερίας και της δικαιοσύνης διακυβεύονται ανά πάσαν στιγμήν εις πλέιστα σημεία της υδρογείου. Η Κύπρος, εισερχόμενη εις την κοινωνία των ελευθέρων Εθνών, είναι αποφασισμένη να αναλάβη ενεργώς τας ευθύνας της, και να εργασθή προς πάσαν κατεύθυνσιν δια την επικράτησιν των αρχών και των διατάξεων του Καταστατικού Χάρτου των Ηνωμένων Εθνών.

Έκφρασις της νέας πολιτείας θα είναι, εφ’ όλων των πεδίων, το δίκαιον και η αλήθεια. Με γνώμονα τας αρχάς ταύτας καλώ σήμερον πάντας, όπως προσφέρουν μετά ζήλου και πίστεως την συμβολήν των εις το έργον της οικοδομής της ανεξαρτήτου πολιτείας μας και κατέλθουν εις το στάδιον της αναδημιουργίας της Νήσου μας ηνωμένοι, αθληταί του αληθούς, του ωραίου, και του ευγενούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: