Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2009

Διώξεις για τη λίμνη Κορώνεια


Στο σκαμνί θα καθίσουν οι υπεύθυνοι είκοσι βιομηχανικών μονάδων, κατηγορούμενοι για τη συστηματική ρύπανση της λίμνης Κορώνειας και την τεράστια οικολογική καταστροφή στον υδροβιότοπο. Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης άσκησε ποινική δίωξη εναντίον τους, για το πλημμέλημα της υποβάθμισης περιβάλλοντος.

Βαφεία, βουστάσια ακόμη και γαλακτοβιομηχανία ενώπιον της δικαιοσύνης για την Κορώνεια. Είναι μόνο μερικές από τις 20 βιομηχανικές μονάδες εις βάρος των οποίων ο εισαγγελέας Πρωτοδικών, μετά από πολύμηνη έρευνα της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος ,άσκησε ποινική δίωξη για την τεράστια οικολογική καταστροφή που προκάλεσαν όλα αυτά τα χρόνια στον υδροβιότοπο.

Σύμφωνα με τη δίωξη, οι βιομηχανίες κατηγορούνται ότι έριχναν τα λύματά τους στη λίμνη χωρίς τον προαπαιτούμενο βιολογικό καθαρισμό.

Η λίμνη Κορώνεια, σύμφωνα με περιβαλλοντικές οργανώσεις θεωρείται πλέον βιολογικά νεκρή. Από το 2004 επίσημα δεν έχει ψάρια, ενώ έχουν σημειωθεί τρία μεγάλα επεισόδια θανάτων χιλιάδων ψαριών και πουλιών το 1995,το 2004 και το 2007.Αν και περιοχή Natura 2000 που προστατεύεται από τη συνθήκη Ραμσάρ, η Κορώνεια υποβαθμίστηκε και αλλοιώθηκε.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται το πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης για να διαπιστωθεί αν προκύπτουν και ευθύνες σε βάρος στελεχών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και της Περιφέρειας.

Πηγή: ΕΡΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια: