Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2009

Θ. Πάγκαλος Ενας «παλιός» στη θέση του αντιπροέδρου


Το ερώτημα που πολλοί έθεταν στο ΠαΣοΚ αμέσως μετά τις εκλογές και τη σαρωτική νίκη τουεπί της ΝΔ ήταν «σε ποια θέση στην κυβέρνηση θα αξιοποιήσει τον κ. Πάγκαλο ο κ. Παπανδρέου;». Στη σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα το όνομα του κ. Πάγκαλου «φιγουράρει» στη δεύτερη θέση ύστερα από εκείνο του πρωθυπουργού κ. Γ.Παπανδρέου: «Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης με αρμοδιότητα συντονισμού των συλλογικών οργάνων ΚΥΣΕΑ και Επιτροπής Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής» είναι ο επίσημος τίτλος του κ. Πάγκαλου στη νέα κυβέρνηση, θέση που είχε θεσμοθετηθεί επί κυβερνήσεων ΑνδρέαΠαπανδρέου , όταν είχαν τοποθετηθεί ο κ. Ι. Χαραλαμπόπουλος αντιπρόεδρος και υπουργός Αμυνας και ο Μένιος Κουτσόγιωργας αντιπρόεδρος και υπουργός Προεδρίας.

Ο κ. Πάγκαλος, 71 ετών, είναι ο πρεσβύτερος της νέας κυβέρνησης και ο πλέον έμπειρος, αφού από το 1982 ως και το 2000 με εξαίρεση μικρά διαστήματα διετέλεσε υπουργός, αναπληρωτής υπουργός ή υφυπουργός σε πολλά υπουργεία, με μακρά θητεία στο υπουργείο Εξωτερικών, όπου επί των ημερών του επετεύχθη και η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η θέση που καταλαμβάνει θεωρείται «θέση-κλειδί», αφού πέραν του συντονισμού των κυβερνητικών οργάνων αναλαμβάνει την επανασύσταση του ΚΥΣΕΑ το οποίο, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, θα χρησιμοποιείται πλέον ως κυβερνητικό εργαλείο για τη χάραξη εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής σύμφωνα με τα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί στην Τουρκία, στα Βαλκάνια και στις διεθνείς σχέσεις της χώρας. Επιπλέον προχωρεί στην ανασύσταση του πάλαι ποτέ Κυβερνητικού Συμβουλίου (ΚΥΣΥΜ) που είχε θεσπισθεί επί κυβερνήσεως κ. Κ.Σημίτη και που συνεδρίαζε κάθε 15 ημέρες. Στο όργανο αυτό, που από Συμβούλιο μετονομάζεται Επιτροπή, εντάσσεται πέραν της οικονομικής και η κοινωνική πολιτική. Και τα δύο όργανα θεωρούνται σημαντικά, αφού θα έχουν αρμοδιότητες για δύο σημαντικούς τομείς της κυβέρνησης, την εξωτερική πολιτική και άμυνα και την οικονομία.

Ο εκρηκτικός χαρακτήρας του κ. Πάγκαλου τον έφερε πολλές φορές στο στόχαστρο του ΚΚΕ, αλλά και της ΝΔ. Στη διάρκεια της εσωκομματικής κρίσεως στο ΠαΣοΚ στήριξε σταθερά τον κ. Παπανδρέου για την επανεκλογή του στην ηγεσία του ΠαΣοΚ, επιτιθέμενος- κάποιες φορές με οξύτητα- στους εσωκομματικούς αντιπάλους του. Ε γγονός του ομώνυμού του στρατηγού και πρώην δικτάτορα, ο κ. Πάγκαλος σπούδασε Νομική και Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Με υποτροφία της γαλλικής κυβέρνησης ανακηρύχθηκε το 1973 διδάκτωρ των Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου στο Παρίσι, συμμετείχε στον αντιδικτατορικό αγώνα και το 1968 οι δικτάτορες του αφαίρεσαν την ελληνική ιθαγένεια.

Είναι πολύτεκνος (έχει πέντε παιδιά) και η μακροχρόνια παρουσία του στην πολιτική σκηνή χαρακτηρίζεται από το πληθωρικό ύφος του και τον χαρακτηριστικό- πολλές φορές- άκομψο τρόπο έκφρασής του, όπως λένε γι΄ αυτόν οι πολιτικοί του αντίπαλοι.

Θεωρείται ο άνθρωπος που παίρνει γρήγορα αποφάσεις, μισεί θανασίμως τη γραφειοκρατία, σέβεται το πρωτόκολλα, αλλά οι δηλώσεις του έχουν γίνει πολλές φορές αφορμή μεγάλων πολιτικών συζητήσεων, όπως για παράδειγμα η δήλωση «στους διαδρόμους του υπουργείου μιλάνε αγγλικά» ή «μετά το 2000 η χώρα καταστράφηκε», ή ακόμη «η Γερμανία είναι οικονομικός γίγανταςαλλά πολιτικός νάνος». Η θητεία του στο υπουργείο Εξωτερικών είχε λήξει τον Φεβρουάριο του 1999 με την υπόθεση Οτσαλάν. Τότε τη θέση του στο υπουργείο Εξωτερικών κατέλαβε ο κ. Γ. Παπανδρέου.

Πηγή: Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια: