Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2009

Φρένο αρχαιολόγων στα έργα του μετρό


Ο αρχαίος κλίβανος μένει “πακεταρισμένος” και έτοιμος να μεταφερθεί εδώ και περίπου δύο μήνες, αλλά οι αρχαιολογικές υπηρεσίες αναβάλλουν συνεχώς τη μεταφορά.

Του Κώστα Καντούρη
kantouris@hotmail.com

Αποφάσεις αρχαιολόγων “παγώνουν” την εξέλιξη των έργων για την κατασκευή του μετρό Θεσσαλονίκης, με αποτέλεσμα να προκαλούνται αντιδράσεις από την πλευρά της εταιρείας με δηκτικά σχόλια σε βάρος των υπευθύνων των ανασκαφών. “Το πρόβλημα δεν είναι οι αρχαιολογικές εργασίες που ούτως ή άλλως αποτελούν μία λεπτή διαδικασία και γνωρίζουμε πως καθυστερούν, αλλά οι αποφάσεις που για να ληφθούν χρειάζονται μέχρι και… πέντε μήνες”, επισημαίνουν στελέχη του μετρό.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της μεταφοράς ενός κεραμικού κλιβάνου, από τους τρεις που ανακαλύφτηκαν στον χώρο του επίσταθμου, στον σιδηροδρομικό σταθμό και αποτέλεσαν αντικείμενο διαμαρτυριών από την πλευρά του μετρό Θεσσαλονίκης. Ο αρχαίος κλίβανος μένει “πακεταρισμένος” και έτοιμος να μεταφερθεί εδώ και περίπου δύο μήνες, αλλά οι εκπρόσωποι των αρχαιολογικών υπηρεσιών αναβάλλουν συνεχώς τη μεταφορά.

Από τις ανασκαφές στον επίσταθμο αποκαλύφτηκε ένας ύστερος κεραμίσιος κάμπος, όπως τον χαρακτήρισαν οι αρχαιολόγοι της 16ης Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων. Συγκεκριμένα, βρέθηκαν τρεις παρόμοιες εγκαταστάσεις κεραμικών κλιβάνων, οι δύο εκ των οποίων καταστράφηκαν ύστερα από σχετική απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. Για τον τρίτο αποφασίστηκε η μεταφορά του σε άλλο σημείο, προκειμένου να αποτελέσει αντικείμενο έρευνας για τους αρχαιολόγους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα αιτήματα των εκπροσώπων της 16ης Εφορείας έγιναν δεκτά και ο κλίβανος είναι έτοιμος εδώ και καιρό να μεταφερθεί. Διαπιστώθηκε μεγάλη καθυστέρηση στην επιλογή του χώρου, καθώς οι αρχαιολόγοι εξέφρασαν διαφωνίες στις υποδείξεις της εταιρείας. Ωστόσο, εδώ και τρεις εβδομάδες η μετακίνησή του αναβάλλεται από εβδομάδα σε εβδομάδα, χωρίς να δίδονται εξηγήσεις για ποιον λόγο. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως αρχικά είχε προγραμματιστεί να γίνει η μεταφορά το Σαββατοκύριακο των εκλογών, στη συνέχεια μεταφέρθηκε η ημερομηνία για το προσεχές Σαββατοκύριακο, αλλά πάλι αναβλήθηκε για το επόμενο δεκαπενθήμερο.

“Έχει σταματήσει κάθε εργασία στον επίσταθμο, λόγω της καθυστέρησης αυτής, τέτοιες καταστάσεις επαναλαμβάνονται σε πολλά σημεία του μετρό και δεν αφορούν το έργο των ανασκαφών, αλλά τις αποφάσεις που λαμβάνονται”, επισήμαναν στελέχη του μετρό, εμφανώς αγανακτισμένα για τα αδικαιολόγητα, όπως τα χαρακτήρισαν, εμπόδια που παρατηρούνται.

Παράλληλα, από την πλευρά των εργαζομένων αμφισβητείται και η λειτουργικότητα του μοντέλου αξιοποίησης των αρχαιολογικών ευρημάτων. Όπως μετέφεραν, το συντονιστικό αρχαιολογικό τμήμα που οργανώθηκε από την κοινοπραξία κατασκευής του έργου και αποτελεί τον συνδετικό κρίκο μεταξύ της και των κρατικών αρχαιολογικών υπηρεσιών, δεν έχει αποτελεσματικό ρόλο στις ανασκαφές και στην εξέλιξη του έργου. “Αυτό το μοντέλο εφαρμόστηκε μόνο στη Θεσσαλονίκη, για να υπερβούμε τις καθυστερήσεις, χωρίς όμως αποτέλεσμα”, επισήμαναν.


"Δεν θα τελειώσουμε ποτέ"

Η περίπτωση μεταφοράς του κεραμοποιείου στην αφετηρία του μετρό, στον σιδηροδρομικό σταθμό, δεν αποτελεί το μόνο παράδειγμα καθυστέρησης των έργων. “Υπήρχε περίπτωση που περιμέναμε πέντε μήνες το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο να αποφασίσει τι θα γίνει με έναν τοίχο που βρήκαμε στις ανασκαφές”, επιβεβαίωσαν εργαζόμενοι στις αρχαιολογικές ανασκαφές του μετρό Θεσσαλονίκης.

Ακόμη και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων χαρακτηρίζουν επιτακτική την ανάγκη να επιταχύνονται οι διαδικασίες που αφορούν τις αποφάσεις για τα αρχαιολογικά ευρήματα. Χαρακτηριστικό είναι αυτό που προτείνει ο πρόεδρος των εργαζομένων στο μετρό Χρήστος Καλαϊτζίδης, τονίζοντας πως “πρέπει να δημιουργηθεί ένα συμβούλιο που θα αποφασίζει άμεσα για τέτοιες υποθέσεις, προκειμένου να μην καθυστερούν οι εργασίες”, όπως είπε στη “Μ”. Μάλιστα, προέβλεψε πως τέτοια προβλήματα ενδεχομένως να ενταθούν, με την επέκταση των σκαμμάτων για τους σταθμούς του μετρό.

Σήμερα σε εξέλιξη βρίσκονται αρχαιολογικές εργασίες στους περισσότερους σταθμούς του μετρό. Οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν πως οι καθυστερήσεις στο έργο θα παρατηρηθούν και λόγω του μειωμένου προσωπικού. “Δεν πρόκειται να τελειώσουμε ποτέ με τον αριθμό των εργατών που έχουμε σήμερα στις ανασκαφές”, υποστήριξε ο κ. Καλαϊτζίδης. “Στο Σιντριβάνι, σε μία έκταση ενός στρέμματος σκάβουν μόνον 25 άνθρωποι, που πρέπει να φτάσουν σε βάθος 13 μέτρων”, συμπλήρωσε.

Πηγή: Metro-Thessalonikis

Δεν υπάρχουν σχόλια: