Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2009

Πέθανε ο τελευταίος Οθωμανός «Αυτοκράτορας»

Ο Ερτουγρούλ Οσμάν, εγγονός του Αμπντούλ Χαμίτ του Β', πέθανε σε ηλικία 97 ετών από νεφρική ανεπάρκεια στην Κωνσταντινούπολη. Ο άγνωστος στο ευρύ κοινό Οσμάν γεννήθηκε το 1912 στο παλάτι Γιλντίζ στην Κωνσταντινούπολη και επρόκειτο να χρισθεί σουλτάνος. Κάτι που δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ, καθώς ο Κεμάλ Ατατούρκ με την κυριαρχία των Νεότουρκων ίδρυσε το 1923 το τουρκικό κράτος και τα μέλη της οθωμανικής δυναστείας εξορίστηκαν. Πατέρας του ήταν ο Μεχμέτ Μπουρχανεντίν Εφέντη, γιος του Αμπντούλ Χαμίντ του Β' (σουλτάνος από το 1876 ως το 1909).


O Τελευταίος Σουλτάνος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας Αμπντούλ Χαμίντ o Β' παππούς του Ερτουγρούλ Οσμάν σε δύο καταπληκτικές φωτογραφίες του περιοδικού LIFE

Σε ηλικία 10 ετών έφυγε για σπουδές στη Βιέννη και σε ηλικία 12 ετών έμαθε ότι η παλαιά κραταιά Οθωμανική αυτοκρατορία που διήρκησε από το το 1229 μέχρι το 1923 ήταν μια για πάντα παρελθόν. Είχε ήδη ξεκινήσει η εποχή του Κεμάλ Ατατούρκ και της εκκοσμίκευσης του κράτους. Ο Ερτουγρούλ Οσμάν έζησε για περισσότερο από 60 χρόνια στη Νέα Υόρκη και το 1933 παντρεύτηκε τη Ζεινέμπ Ταρτζί, μέλος της βασιλικής αφγανικής οικογένειας.


Όσοι τον γνώρισαν μιλούσαν για ένα ευγενή, μορφωμένο και ιδιαίτερα χαμηλών τόνων άνθρωπο. Ζούσε απλά, σε ένα διαμέρισμα και πάντα υποστήριζε ότι δεν είχε πολιτικές φιλοδοξίες. Κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Κωνσταντινούπολη, μετά από κυβερνητική πρόσκληση, επισκέφθηκε το «Ντολμάμπαχτσε» μαζί με ένα γκρουπ τουριστών για να δει το παλάτι όπου πέρασε τα παιδικά του χρόνια . Επέστρεψε στην Τουρκία το 1992 και το 2004 του δόθηκε η τουρκική υπηκοότητα.

Πηγή: Foreign Press

Δεν υπάρχουν σχόλια: