Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2009

Οι ευεγερτικές ιδιότητες των «υπερτροφών»


Το ιπποφαές, η σπιρουλίνα και η αλόη είναι οι πιο γνωστές από τις δεκάδες υπερτροφές που ανακάλυψαν οι επιστήμονες. Τα πολύτιμα συστατικά τους υπόσχονται θαύματα!

Στην εποχή που το 24ωρο δεν αρκεί, οι υπερτροφές είναι η φυσική λύση για να αντιμετωπίσουμε το άγχος, την υπερκόπωση και τις ασθένειες που προκαλούν. Τα τελευταία χρόνια, οι επιστήμονες ξαναανακάλυψαν αυτό που οι αρχαίοι λαοί γνώριζαν.

Τις τροφές που ακόμα και σε μικρές ποσότητες συγκεντρώνουν εκατοντάδες θρεπτικά συστατικά που λειτουργούν αποτοξινωτικά και ιαματικά στον ανθρώπινο οργανισμό. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η σωστή κατανάλωσή τους μπορεί να αυξήσει την ενέργεια, να αναζωογονήσει το σώμα και να το οπλίσει απέναντι στις πιο συχνές ασθένειες.

Το ιπποφαές, η σπιρουλίνα και η αλόη είναι οι πιο «διάσημες» υπερτροφές.

Ιπποφαές: Το ελληνικό όνομά του μαρτυρά τη χρήση του από τους αρχαίους Ελληνες. Είχαν παρατηρήσει ότι τα άρρωστα και τραυματισμένα άλογα που έτρωγαν τους πορτοκαλί καρπούς ανάρρωναν εξαιρετικά γρήγορα. Οι σύγχρονοι Ελληνες το ανακαλύψαμε μόλις την τελευταία διετία. Οι 190 πολύτιμες ουσίες που περιέχει έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Βοηθά στην προστασία των κυτταρικών μεμβρανών από τις ελεύθερες ρίζες, αναζωογονεί το δέρμα και βελτιώνει τις πνευματικές λειτουργίες.

Σπιρουλίνα: Το κυανοπράσινο φύκι που πρωτοεμφανίστηκες 40.000 χρόνια πριν περιέχει περισσότερες από 100 πολύτιμα συστατικά. Είναι ένας πλήρες τρόφιμο που μπορεί να εξοπλίσει τον ανθρώπινο οργανισμό με δύναμη κι ενέργεια. Ακόμα βοηθά στην πέψη, βελτιώνει τη λειτουργία του εντέρου και ισχυροποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα.

Αλόη: Οι επιστημονικά τεκμηριωμένες θεραπευτικές της ιδιότητες έχουν αντιμυκητιακή, αντιβακτηριακή και τονωτική δράση, ενώ βοηθούν στον έλεγχο του σακχάρου.

Οι υπερτροφές αναδεικνύονται ωφέλιμες σε αθλητές, όσους κάνουν δίαιτα ή έχουν απαιτητική καθημερινότητα. Αντίθετα, έγκυοι, αλλεργικοί και άτομα που ακολουθούν συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή πρέπει να συμβουλεύονται τον προσωπικό τους γιατρό.

Πηγή: Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια: