Άγιος Δημήτριος Πιερίας, οι κάτοικοι του όπως και οι κάτοικοι του χωριού Ταξιάρχης Χαλκιδικής, κατάγονται από το χωριό Πέτρα (Λόκοβη), που βρίσκεται 18km μακριά από το χωριό Άγιος Δημήτριος.
Η μετονομασία του χωριού, από Λόκοβη σε Πέτρα, έγινε το 1973. Είναι άγνωστο ιστορικά πότε έγινε αυτή η μετακίνηση του μισού πληθυσμού του χωριού αυτού προς την Χαλκιδική.
Εμείς τοποθετούμε αυτή την εσωτερική μετανάστευση γύρω στα 1500 - 1650. Δεν υπάρχουν επαρκή ιστορικά στοιχεία για την εποχή που έγιναν αυτά τα γεγονότα. Η αρχαιολόγος κ. Πουλάκη - Παντερμαλή αναφέρει ότι η εικονογράφηση της εκκλησίας του Αγίου Παντελεήμονα, είναι 300 ή 500 χρόνια παλαιότερη από σήμερα. Από έρευνα που έχουμε κάνει, γνωρίζοντας ότι έπεσε μια επιδημία (χολέρα) και πέθαιναν οι άνθρωποι στα χωριά της Πιερίας, εγκατέλειψαν τα αρχικά χωριά τους και χτίσανε νέα.
Τότε εγκαταλείφθηκε και ο Πλαταμώνας, όπου οι κάτοικοι που δεν είχαν νοσήσει τον εγκατέλειψαν και έχτισαν τον Άγιο Παντελεήμονα Πιερίας. Ο Άγιος Παντελεήμονας Πιερίας χτίστηκε δηλαδή περίπου το 1450 - 1650, άρα κάπου εκεί μπορούμε να τοποθετήσουμε χρονικά την μετακίνηση του πληθυσμού της Λόκοβης προς τον Χολομώντα.
Εκεί εγκαταστάθηκαν σε ένα μετόχι της Μονής Δοχειαρίου και έχτισαν το χωριό Λόκοβη που το 1928 μετονομάστηκε σε Ταξιάρχης, λόγω της εκκλησίας των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ.
Πάντως η αρχιτεκτονική και οι λιθόστρωτοι δρόμοι, μας θύμισαν πολύ τον Ταξιάρχη μας.
*Λόκοβη σημαίνει σε μια βαρβαρική γλώσσα "Κρεμμυδότοπος", δεν θυμόμαστε ακριβώς σε ποιά.
Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch έβαλε στον… πάγο την αναβάθμιση της
ελληνικής οικονομίας
Πριν από 9 δευτερόλεπτα
8 σχόλια:
Ευχαριστούμε για την φωτοτογραφία, σχετικά με το (άλλο) θέμα του e-mail που μας στείλατε.
Δεν θέλουμε ευχαριστίες για τα αυτονόητα φίλτατε Χολομώντα.
Μήπως όμως θα μπορούσες να μας πεις τη γνώμη σου σχετικά με τη Λόκοβη Ολύμπου και τη Λόκοβη της Χαλκιδικής;
Μας ενδιαφέρει πολύ η άποψη σου.
Θα το κάνουμε σχετικά σύντομα
Λοκοβη η Λουκοβο ειναι σλαβικες λεξεις.Σημαινουν "πυκνο δασος",η "πρασινο βουνο".Ξενος περιηγητης ,του 16ου αιωνα, αναφερει οτι στα χωρια της β.Χαλκιδικης ομιλουνταν η Ελληνικη οσο και η σλαβικη γλωσσα.Αυτο συνεβαινε ητε γιατι ειχαν επικοιστει τα χωρια αυτα απο σλαβους ητε γιατι ειχαν ερθει ως μεταναστες (οπως και αλβανοι,γερμανοι κ.α.)για εργασια στα μεταλλεια.Ας μην ξεχναμε οτι και αλλες περιοχες ειχαν σλαβικες ονομασιες π.χ. "λιαριγκοβη".
Ποιός κατασκεύασε άραγε αυτήν την ιστορία περί κοινής καταγωγής των Λοκοβιτών του Ολύμπου με αυτούς της Χαλκιδικής; Επειδή εκεί πέρα βρέθηκαν δύο όμοια τοπωνύμια; Εγώ μπορώ να σου βρώ το τοπωνύμιο Λόκοβη, ή Λοκοβο και Λούκοβο σε άλλες 350 περιπτώσεις στα Βαλκάνια...Ας αφήσουμε τις βλακείες και τις ασυναρτησίες...
μαλλον εχετε μπερδευτει λιγο με τη λοκοβη και την πετρα.. πρωτον η Λοκοβη ειναι χωριο που βρισκεται στις παρηφες του Ολυμπου (βορια) . Η πετρα υπηρχε παλαιοτερα εκει που σημερα ειναι το καρακολι ή η πετρα της βασιλισας, στο δρομο προς αγιο δημητριο στον Τιταρο. Εκει ηταν η πετρα, στα στενα και τον πολεμο του Ξερξη . Απο κει καταγονται καποιες οικογενειες της Λοκοβης ( ετσι προκυπτει και το
σημερινο ονομα πετρα )και απο τον Κοκκινολπο , οπως και αρκετες οικογενειες του Αγιου Δημητριου. Κατοικοι του Αηδημητρη ηρθαν και απο την Ηπειρο και αλλες γειτονικες παλιες συνοικιες . Ο αγιος Δημητριος ηταν παλιο μοναστηρι οποτε εμειναν διπλα οι τοτε χωρικοι και σχηματιστικε το χωριο.Υπαρχουν τουρκικα κιταπια για χωραφια στον αγιο Δημητριο απο το 1240 μΧ.(αναφερονται σαν Αγιο Δημητριο Τρικαλων, εκει ανηκε διοικιτικα και αργοτερα στη Λαρισα) Τοτε περιπου ιδρυθηκε ο σημερινος οικισμος. Ευχομαι να σας ενημερωσα λιγο περισσοτερο Αηδημιτρινος Γιωργος
Αγαπητέ φίλε,
Δεν έχουμε μπερδευτεί καθόλου.
Αυτά γράφει η Βικιπαίδεια και η ιστοσελίδα του Ι.Ν. Αγίου Αρχαγγέλου, του Ταξιάρχη.
Από την Βικιπαίδεια:
http://goo.gl/NWFML
Ιστορικά στοιχεία
Δεν είναι γνωστό πότε ιδρύθηκε το χωριό. Η παλαιότερη ονομασία του ήταν Λούκοβη και η μετονομασία συντελέστηκε γύρω στο 1928, προς τιμήν του Αρχαγγέλου Μιχαήλ. Η περιοχή που είναι το χωριό ήταν μετόχι της Ιεράς Μονής Δοχειαρίου και οι κάτοικοι ήταν εργάτες της. Επίσης, μαρτυρείται ότι οι κάτοικοι του Ταξιάρχη προέρχονταν από την Πιερία, από την περιοχή του Ολύμπου, όπου υπήρχε χωριό με το όνομα "Λούκοβη" ή Λόκοβη. Το χωριό αυτό υπάρχει και σήμερα με την ονομασία Πέτρα και εξαιτίας κάποιας επιδημίας εγκαταλείφθηκε τότε. Οι κάτοικοί του κατέφυγαν στο Χολομώντα και έχτισαν τον Ταξιάρχη.
Από την ιστοσελίδα του Ι.Ν. Αγίου Αρχαγγέλου, του Ταξιάρχη:
http://www.taksiarxis.gr/xorio.php
Ακόμη μαρτυρείται ότι οι κάτοικοι της περιοχής προέρχονταν από την Πιερία, από την περιοχή του Ολύμπου, όπου υπήρχε χωριό με το όνομα "Λούκοβη" (και υπάρχει ακόμη και σήμερα, αλλά με διαφορετική ονομασία ΄΄ Πέτρα΄΄). Εξαιτίας όμως κάποιας επιδημίας που έπληξε την περιοχή, οι κάτοικοι εγκατέλειψαν το χωριό τους και κατέφυγαν στην περιοχή του Χολομώντα.
Σε ευχαριστούμε για τις πολύ σημαντικές πληροφορίες που παρέθεσες.
Κάθε στοιχείο συμβάλλει στο να γίνει γνωστή η ιστορία του τόπου μας.
Να είσαι καλά. Οι απόψεις σου θα είναι πάντα ευπρόσδεκτες στο ιστολόγιο μας.
Με εκτίμηση
Τα Ανήλια
Δημοσίευση σχολίου