Τετάρτη 26 Αυγούστου 2009

Απεβίωσε ο Εντουαρντ Κένεντι


Πέθανε αργά χθες το βράδυ, σε ηλικία 77 ετών, ο γερουσιαστής Εντουαρντ Κένεντι. Γνωστός ως «Τέντι», ήταν ένας από τους μακροβιότερους, αλλά και πλέον σημαντικούς γερουσιαστές των Δημοκρατικών. Το περιοδικό Time τον είχε κατατάξει στους «δέκα καλύτερους γερουσιαστές», ο οποίος είχε συμβάλει στο να περάσει νομοθεσία «που είχε επηρεάσει τις ζωές κάθε άνδρα, γυναίκας και παιδιού στη χώρα».

«Ο Εντουαρντ Μ.Κέννεντι, αγαπημένος σύζυγος, πατέρας, παππούς, αδελφός και θείος, πέθανε αργά χθες το βράδυ στο σπίτι του στη Μασαχουσέτη», αναφέρεται σε ανακοίνωση της οικογένειας.

«Για πέντε δεκαετίες, σχεδόν κάθε σημαντικό νομοσχέδιο για την προώθηση των πολιτικών δικαιωμάτων, της υγείας και της ευημερίας του αμερικανικού λαού έφερε το όνομά του και ήταν αποτέλεσμα των προσπαθειών του», είπε ο Μπαράκ Ομπάμα, δηλώνοντας συντετριμμένος για το θάνατο του Δημοκρατικού γερουσιαστή.

Ο Κένεντι είχε διαγνωστεί τον Μάιο του 2008 ότι πάσχει από καρκίνο του εγκεφάλου.

Ηταν ο τελευταίος των αδελφών Κένεντι, μετά τον Τζο, πιλότο που σκοτώθηκε στο B' Παγκόσμιο Πόλεμο, τον πρόεδρο Τζον Κένεντι και τον γερουσιαστή Ρόμπερτ που δολοφονήθηκαν και ο μοναδικός από τους τέσσερις αδελφούς που πέθανε από φυσικά αίτια.

Μετά το θάνατο των αδελφών του, σήκωσε όλο το βάρος των πολιτικών προσδοκιών της οικογένειάς του, που κάποιες φορές αποδείχθηκε δυσβάσταχτο. Ωστόσο, παρόλο που τα όνειρα για την κατάκτηση της προεδρίας δεν πραγματοποιήθηκαν, ο Έντουαρντ έγινε πολύ επιτυχημένος γερουσιαστής.

Στις 11 Αυγούστου ένα άλλο μέλος της οικογένειας Κέννεντι, η Γιούνις Κέννεντι Σράιβερ πέθανε σε ηλικία 88 ετών.

Η ζωή και το έργο του

Ο Εντουαρντ Κέννεντι γεννήθηκε στις 22 Φεβρουαρίου του 1932 στη Βοστώνη, ο μικρότερος από τα εννιά παιδιά του Τζόζεφ και της Ρόουζ Κένεντι. Οι ιρλανδικής καταγωγής γονείς του προέρχονταν από εύπορες οικογένειες πολιτικών και ο πατέρας του είχε υπηρετήσει ως πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Βρετανία πριν το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Εξελέγη για πρώτη φορά γερουσιαστής το 1962 στη θέση του αδελφού του Τζον που κατέκτησε το αξίωμα του προέδρου των ΗΠΑ. Από τότε εκπροσώπησε χωρίς διακοπή μέχρι το θάνατό του τη Μασαχουσέτη στη Γερουσία.

Δικηγόρος, με σπουδές στο Χάρβαρντ και στο πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια, ο Τεντ Κένεντι παρέμεινε στη σκιά των δύο μεγαλύτερων αδελφών του μέχρι τη δολοφονία του Ρόμπερτ το 1968, στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας.

Μετά το γεγονός αυτό, ο Τεντ ανέλαβε να εκπροσωπήσει την οικογένεια Κένεντι στην πολιτική ζωή της χώρας και να φτάσει ίσως ως τον Λευκό Οίκο Ομως το σκάνδαλο που ξέσπασε το 1969 όταν ενεπλάκη σε τροχαίο στο οποίο έχασε τη ζωή της η συνεργάτης του Μέρι Τζο Κόπεσν έβαλε τέλος στις προεδρικές του φιλοδοξίες.

Ο μόνος επιζών από τους αδελφούς της οικογένειας δεν έλαβε ποτέ το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος για τις προεδρικές εκλογές.

O Έντουαρντ ωστόσο ξαναέχτισε την πολιτική του καριέρα ως υπέρμαχος των ελευθεριών των Αμερικανών πολιτών.

Σιγά-σιγά, οι γνώσεις του για τις πολιτικές διαδικασίες και η όλο και πιο ισχυρή θέση του στις τάξεις των Δημοκρατικών συνέβαλαν ώστε να θεωρείται από τις πιο σημαντικές φωνές στις συζητήσεις της Γερουσίας, ενώ σύμμαχοι και αντίπαλοι αναζητούσαν τη στήριξή του.

Παρά τις καθολικές του ρίζες, εγκατέλειψε την αρχική του αντίθεση στις εκτρώσεις και αγωνίστηκε για το δικαίωμα των γυναικών να επιλέγουν. Ήταν ακόμα ένας από τους ελάχιστους γερουσιαστές που υποστήριζαν την ιδέα του γάμου μεταξύ ομοφυλόφιλων. Ήταν επίσης υπέρμαχος των δικαιωμάτων των μεταναστών και των αυστηρότερων ελέγχων στην οπλοκατοχή.

Μετά την αμερικανική εισβολή το 2003 στο Ιράκ, ο Τεντ Κένεντι κατηγόρησε ανοικτά τον Τζορτζ Μπους ότι υπερέβαλε την ιρακινή απειλή για να δικαιολογήσει τον πόλεμο. Συνέκρινε τον Μπους με τον Νίξον και το Ιράκ με το Βιετνάμ, μιλώντας για την «χειρότερη γκάφα στην ιστορία της αμερικανικής διπλωματίας», ενώ στήριξε ανοιχτά τον Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Κένεντι παντρεύτηκε δύο φορές και απέκτησε πέντε παιδιά.

Οι τραγωδίες των Κένεντι

Οι ζωές των μελών της οικογένειας Κένεντι σημαδεύτηκαν και από άλλες τραγωδίες εκτός από τις δολοφονίες του Τζον και του Ρόμπερτ Κένεντι.

Το 1941 η Ρόζμαρι Κένεντι μεγαλύτερη κόρη της οικογένειας, η οποία είχε διανοητικά προβλήματα, υποβλήθηκε σε λοβοτομή και πέρασε την υπόλοιπη ζωή της σε ίδρυμα. Πέθανε το 2005.

Το 1944 ο Τζοζεφ Κένεντι Τζούνιορ, ο μεγαλύτερος από τα αδέλφια σκοτώνεται σε ηλικία 29 ετών, ενώ πετούσε πάνω από τη Μάγχη στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Το 1948 η Καθλίν Κένεντι Κάβεντις, τέταρτο παιδί της οικογένειας, σκοτώνεται σε αεροπορικό δυστύχημα στη Γαλλία, σε ηλικία 28 ετών.

Το 1963 ο πρόεδρος Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι δολοφονείται σε ηλικία 46 ετών στο Ντάλας στις 22 Νοεμβρίου.

Το 1964 ο γερουσιαστής Εντουαρντ Κένεντι, ο νεαρότερος της οικογένειας, γλυτώνει από θαύμα όταν το αεροσκάφος στο οποίο επιβαίνει συντρίβεται.

Το 1968, στις 5 Ιουνίου, δολοφονείται ο γερουσιατής Ρόμπερτ Κένεντι στο Λος Αντζελες σε ηλικία 42 ετών.

Το 1969 το αυτοκίνητο που οδηγεί ο Εντουαρντ Κέννεντι πέφτει από γέφυρα στο νησί Τσαπακουιντίκ της Μασαχουσέτης με αποτέλεσμα να σκοτωθεί η γραμματέας του Μέρι Τζο Κόπεσν.

Το 1984 πεθαίνει από υπερβολική δόση ναρκωτικών ο 28χρονος Ντέιβιντ Κένεντι, γιός του Ρόμπερτ.

Το 1997 ο άλλος γιος του Ρόμπερτ, ο Μάικλ σκοτώνεται σε δυστύχημα στο σκι στο Ασπεν του Κολοράντο.

Το 1999 ο Τζον Κένεντι Τζούνιορ πετάει με δικό του αεροσκάφος προς το Μάρθας Βίνεγιαρντ της Μασαχουσέτης. Το αεροπλάνο πέφτει στη θάλασσα και ο ίδιος, η σύζυγος του Καρολίν και η αδελφής της σκοτώνονται.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια: