Τρίτη 4 Αυγούστου 2009

Γ. Μαγκριώτης, σχετικά με την απάντηση που έλαβε από το ΥΠΕΧΩΔΕ

Ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Α΄ Θεσσαλονίκης Γιάννης Μαγκριώτης, σχετικά με την απάντηση που έλαβε από το Υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ για την ερώτηση που κατέθεσε με θέμα: «Αδικαιολόγητη η στάση της Κοινοπραξίας που κατασκευάζει το ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης, προς του εργάτες αρχαιολογίας», έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Το αρμόδιο Υπουργείο μόνο απάντηση δεν έδωσε. Απλά κοινοποίησε μία επιστολή της Αττικό Μετρό. Αν και η ερώτηση μου δεν εμπλέκει το όνομα της Αττικό Μετρό, για κάποιο λόγο, αυτοί απάντησαν, περιπλέκοντας ακόμα πιο πολύ τα πράγματα. Αξίζει να αναφέρω πως την επιστολή δεν την υπογράφει ο Διευθυντής στην Θεσσαλονίκη Κος Γαλούσης, αλλά ο γενικός διευθυντής Κος Γιαννής, από την Αθήνα. (Τώρα κατά πόσο είναι ενημερωμένος ο Κος Γιαννής για το τι γίνεται στην Θεσσαλονίκη είναι μάλλον ανησυχητικό, μιας και συνεχίζει να υποστηρίζει ότι το έργο θα τελειώσει στο τέλος του 2012, κάτι που μόνο ως κρύο ανέκδοτο ακούγεται στους Θεσσαλονικείς).

Η μη καταβολή των ημερομισθίων στους εργάτες είναι παράνομη, γιατί δεν τηρήθηκε η εργατική νομοθεσία.

Μετά από την μη καταβολή των ημερομισθίων, οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν το συμβάν στην Επιθεώρηση Εργασίας. Στην τριμερή συνάντηση, μεταξύ κοινοπραξίας και εργατών με την παρουσία της Επιθεώρησης στις 28/07/2009 έγινε σαφές από πλευράς επιθεώρησης ότι επρόκειτο για παράβαση της εργατικής νομοθεσίας. Η κοινοπραξία υποστήριξε από την αρχή μέχρι το τέλος της συνάντησης, ότι υπεύθυνη είναι η Αττικό Μετρό. Η εντολή για το κλείσιμο των εργοταξίων στους εργάτες της αρχαιολογίας δόθηκε από την Αττικό Μετρό, όπως ισχυρίζεται η κοινοπραξία, όπως και η άρνηση της πληρωμής των εργατών.

Δεν απαντάει όμως και στην δεύτερη ερώτηση, για την διασφάλιση της καταβολής των μεροκάματων. Εφόσον επιβλέπει και τηρεί την υφιστάμενη νομοθεσία, η Κυβέρνηση με τους αρμόδιους φορείς, θα πρέπει να αναγνωρίσει το παράνομο της εντολής και να απαιτήσει την πληρωμή των εργατών. Δεν το έκανε όμως και ούτε αναλαμβάνει τις ευθύνες του.»

Πηγή: metro thessalonikis

Δεν υπάρχουν σχόλια: