Τρίτη 4 Αυγούστου 2009

Σποράδες και Χαλκιδική μέσω…Αγιοκάμπου


Του Αποστόλη Ζώη

Μια σημαντική προοπτική ανοίγεται τόσο για το νομό Λάρισας όσο και για την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, με τη λειτουργία του λιμανιού του Αγιοκάμπου, το οποίο εγκαινιάζει σήμερα ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Αναστάσης Παπαληγούρας. Σύμφωνα με την νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Λάρισας, αυτή τη στιγμή ο Αγιόκαμπος καλύπτει τις προδιαγραφές που θέτει το ΥΠΕΧΩΔΕ ώστε να δέχεται επιβατική κίνηση. Ωστόσο απαιτείται ...μια σειρά αποφάσεων και εγκρίσεων (7 συνολικά υπουργείων), για την αρμοδιότητα θαλάσσιας και χερσαίας ζώνης λιμένα.

Πάντως οι ίδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Λάρισας εκτιμούν ότι από του χρόνου θα μπορούμε πλέον να μιλάμε για την προοπτική σύνδεσης του Αγιοκάμπου με τις Σποράδες και τη Χαλκιδική. Ήδη πάντως έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον τόσο από τη Σκιάθο, όσο και από την ακτοπλοϊική γραμμή Σποράδων-Θεσσαλονίκης, με ενδιάμεσο σταθμό τον Αγιόκαμπο. Η επόμενη μέρα συνεπώς, που αφορά στην ακτοπλοϊκή σύνδεση, θα ανήκει στους ιδιώτες οι οποίοι θα εκδηλώσουν το ανάλογο ενδιαφέρον.

Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο πως από το λιμάνι του Αγιοκάμπου, μπορεί να ελλιμενιστεί επιβατικό σκάφος τύπου «παντόφλα» (τα γνωστά ανοικτά «φέρι»), ή και ιπτάμενο δελφίνι, όχι όμως μεγαλύτερα σκάφη, καθώς το βάθος δεν ξεπερνά τα 3 μέτρα. Στην περιοχή ελλοχεύει ο κίνδυνος ενός βράχου. Αν όμως υπάρξει απόφαση τότε μπορούν να γίνουν έργα εκβραχισμού για την εμβάθυνση του λιμανιού.

Επιπλέον η αναβάθμιση των δύο Λιμενικών Σταθμών του Αγιοκάμπου και του Στομίου του Νομού Λάρισας σε Υπολιμεναρχείο αποτελεί κοινό στόχο της Νομαρχίας Λάρισας και της διοίκησης του Λιμενικού σώματος στη Θεσσαλία. Η κατασκευή του Λιμενικών Σταθμών του Αγιοκάμπου και του Στομίου με την παράλληλη λειτουργία και του Λιμενικού Ταμείου σε λίγο καιρό δίνουν τις βάσεις για τη δυνατότητα σύνδεσης του Αγιοκάμπου με τη Χαλκιδική και τις Σποράδες.

Υπό το πρίσμα αυτό προσλαμβάνουν ακόμη μεγαλύτερη σπουδαιότητα τα έργα που βελτιώνουν την πρόσβαση στα παράλια του νομού και ιδιαίτερα στον Αγιόκαμπο.

Πηγή: Η Έρευνα

Δεν υπάρχουν σχόλια: