Παρασκευή 31 Ιουλίου 2009

Μετεγκατάσταση της ΔΕΘ εκτός του κέντρου


ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Την αρχή του... τέλους εποχής για τη λειτουργία της Διεθνούς Εκθεσης στην καρδιά της Θεσσαλονίκης (από το 1926) σηματοδοτεί η χθεσινή απόφαση της Γνωμοδοτικής Επιτροπής του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης, που κατέληξε σε δύο προτεινόμενες περιοχές για τη μεταφορά της: το ΤΕΙ Σίνδου, δυτικά, και την περιοχή στα όρια των δήμων Λαγκαδά και Μυγδονίας, βόρεια.

Εξαγγελία

Η περυσινή εξαγγελία του πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή για μεταφορά του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου γίνεται πλέον πράξη και ο κ. Καραμανλής κατά την καθιερωμένη επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη (5 Σεπτεμβρίου), εν όψει των εγκαινίων της 74ης διοργάνωσης, αναμένεται να ανακοινώσει την τελική επιλογή της κυβέρνησης για την περιοχή στην οποία θα δημιουργηθεί τα επόμενα χρόνια το νέο διεθνές εκθεσιακό και συνεδριακό κέντρο.

Οι 11 εκπρόσωποι φορέων της Θεσσαλονίκης, με πρόεδρο τον υπουργό Μακεδονίας - Θράκης κ. Σταύρο Καλαφάτη, μετά διεργασίες που διήρκεσαν πολλές εβδομάδες κατέληξαν στους δύο αυτούς χώρους, με γνώμονα ότι πρόκειται για δημόσια γη και δεν έχουν τεθεί ζητήματα ανταλλαγμάτων.

Για τη μετεγκατάσταση της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης είχαν προταθεί πέντε περιοχές. Εκτός από το ΤΕΙ στη Σίνδο και την περιοχή μεταξύ Λαγκαδά και Μυγδονίας είχαν προταθεί το αγρόκτημα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στην περιοχή του αεροδρομίου «Μακεδονία» (πρόταση του Πανεπιστημίου), η έκταση 630 στρεμμάτων στην περιοχή της Μίκρας, επίσης κοντά στο αεροδρόμιο (πρόταση του Δήμου Μίκρας) και η ισχνή, από πλευράς υποστήριξης, έκταση του αεροδρομίου ΣΕΔΕΣ, που ανήκει στο ΥΕΘΑ.

Υποδομές

Η έκταση του αγροκτήματος του ΤΕΙ στη Σίνδο (συνολικά 1200 στρέμματα) είχε επιλεγεί για να φιλοξενήσει σε 500 στρέμματα τη διοργάνωση της EXPO το 2008, σε περίπτωση που την κέρδιζε η Θεσσαλονίκη και γι’ αυτό υπάρχουν προμελέτες για τις υποδομές.

Η περιοχή μεταξύ Λαγκαδά και Μυγδονίας υποστηρίζεται από τους δύο δήμους, βρίσκεται δίπλα στον κόμβο της Εγνατίας, είναι αμιγώς δημοτική και παραχωρείται χωρίς ανταλλάγματα.

Πηγή: Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: