Σάββατο 20 Ιουνίου 2009

Εγκαινιάστηκε το νέο Μουσείο της Ακρόπολης



Κυρίαρχησε το μήνυμα για τον επαναπατρισμό των μαρμάρων από το Βρετανικό Μουσείο

Με μία λαμπρή τελετή και με το αίτημα της επιστροφής των Μαρμάρων να κυριαρχεί σφραγίστηκε η έναρξη του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης. Ένα όραμα δεκαετιών, ένα έργο ζωής για προσωπικότητες παγκοσμίου κύρους, που αγκάλιασαν όλοι οι Έλληνες, απέκτησε σάρκα και οστά. Το μόνο που απέμεινε είναι ο επαναπατρισμός των Μαρμάρων του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο.

"H Eλλάδα σήμερα δεν παρουσιάζει στον υπόλοιπο κόσμο απλώς ένα σύγχρονο μουσείο και ένα οικουμενικό μνημείο. Αποδεικνύει το σεβασμό της προς την ιστορία. Και προσπαθεί να αποδώσει, με ένα σπουδαίο έργο, το δέος και τη συγκίνηση που γεννιούνται στη ψυχή κάθε ανθρώπου, όταν υψώνει το βλέμμα και αντικρίζει τον Παρθενώνα.", δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας.

Φανερά συγκινημένος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, έστειλε το μήνυμα της επιστροφής των Μαρμαρων από το Βρετανικό Μουσείο, τονίζοντας: "Σήμερα ο κόσμος όλος μπορεί να δει συγκεντρωμένα τα σημαντικότερα γλυπτά του Παρθενώνα. Κάποια λείπουν. Είναι ώρα να επουλωθούν οι πληγές του μνημείου με την επιστροφή των μαρμάρων που του ανήκουν".



"Έργο όλων των Ελλήνων, για ολόκληρο τον Κόσμο", χαρακτήρισε το Μουσείο της Ακρόπολης, στον χαιρετισμό του, ο Κ. Καραμανλής. Ο πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στον Κωνσταντίνο Καραμανλή που "εμπνεύστηκε και δρομολόγησε από το 1976 τις αρχικές διαδικασίες" και στην Μελίνα Μερκούρη, που "έδωσε από τη δεκαετία του '80, μεγάλη ώθηση στην κοινή προσπάθεια". Για την προώθηση και την ολοκλήρωση του έργου αυτού, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι εργάστηκαν "όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις, όλοι οι υπουργοί Πολιτισμού της Μεταπολιτευτικής Περιόδου".

"Στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης όλος ο κόσμος βλέπει τη μορφή που παίρνουν πανανθρώπινα και αιώνια ιδανικά. Στο Μουσείο της Ακρόπολης, όλος ο κόσμος μπορεί τώρα να διαπιστώνει ότι αυτές οι μορφές, αυτά τα ιδανικά, μπορούν να επανενωθούν και να ανακτήσουν την ακτινοβολία τους", πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Πολιτισμού χαρακτήρισε το Μουσείο ως "ηθική δύναμη" που προσκαλεί τα Μάρμαρα να επανενωθούν". "Τα μάρμαρα καλούν τα μάρμαρα", σημείωσε ο Αντώνης Σαμαράς, τονίζοντας πως δεν υπάρχουν περιθώρια για μικροπολιτική."Αυτά που δεν βρίσκονται εδώ, αυτά που αποσπάστηκαν και απομακρύνθηκαν πριν από 207 χρόνια, θα επανέλθουν. Αναπόφευκτα θα επανέλθουν.", τόνισε, υπογραμμίζοντας πως ο Παρθενώνας έπεσε θύμα λεηλασίας και πως το έγκλημα αυτό, σήμερα, μπορεί να επανορθωθεί".

Τη στήριξη της UNESCO στις προσπάθειες για την επανένωση των μαρμάρων επισήμανε ο γενικός διευθυντής του οργανισμού, Κοϊσίρο Ματσούρα, που χαρακτήρισε το Μουσείο ως "τόπο μεγάλης σημασία για την ανθρωπότητα". "Η επιτροπή ενέκρινε τη σύσταση που από κοινού υπέβαλαν η Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο, που καλούσαν την UNESCO να βοηθήσει και να συγκαλέσει τις απαραίτητες συναντήσεις ανάμεσα στις δύο χώρες, με σκοπό να επιτευχθεί μια αμοιβαίως ικανοποιητική λύση στο θέμα των μαρμάρων του Παρθενώνα", ανέφερε ο κ. Ματσούρα.

Οι Έλληνες και ξένοι επίσημοι ξεναγήθηκαν από τον καθηγητή, Δημήτρη Παντερμαλή στη:

• ►Ράμπα (Ιερά των Κλιτύων),

• ►Τάμα (Ιερό του Ασκληπιού)

• ►Ανάγλυφο του Τηλεμάχου

• ►Ευρήματα από το Ασκληπιείο

• ►Πώρινο αέτωμα του Εκατομπέδου

• ►Αρχαϊκά (Μοσχοφόρο - Πεπλοφόρο, κόρη Αντίνωρα, παις του Κριτία)

• ►Καρυάτιδες

• ►Θωράκιο από την Αθηνά Νίκη και τέλος

• ►Την αίθουσα του Παρθενώνα

Πηγή: Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια: