Πέμπτη 18 Ιουνίου 2009

Για την εκκλησία στη μέση της Εθνικής Οδού στην Περαία



Μου αρέσει που αναζητούμε (με τη δαχτυλήθρα) το νόημα των εκλογών που παρήλθαν, τι λέει ο Παπαδημούλης και σε ποιο κλαρί να αναρτηθεί ο Μανώλης, βουλευτής, και δε μας νοιάζει ντιπ καταντίπ που η μεγάλη, μπετονένια, χρώματος ώχρας, εκκλησία που ξεφυτρώνει στο δρόμο Θεσσαλονίκης - Περαίας, μετά τη στροφή προς Πλαγιάρι, παραμένει τουλάχιστον δύο δεκαετίες απείραχτη, προκλητικά μέρος της ασφάλτου, εν θριάμβω.

Δίπλα, υπάρχει ένα κτήμα του οποίου ο ναός αποτελεί προφανώς εξάρτημα. Αλλά δε φεύγει από το δρόμο. Διότι, φαντάζομαι, κάποιοι θα είπαν ότι πρόκειται για βεβήλωση και κάποιοι άλλοι το έχαψαν. Βυζαντινοί ναοί απέκτησαν ράγες και μετακινήθηκαν, ακόμη και ο Παλιός Σιδηροδρομικός Σταθμός της Σαλονίκης, αλλά ο ναός της ασφάλτου, εκεί. Πρόοδος. Η απόλυτη πρόοδος. Και η μιζέρια μας.

Παραδίπλα, στην Περαία, χτίζεται ένας ναός τεράστιος, είναι στα μπετά, μεγέθους μεσαιωνικού πανεπιστημίου. Δεν έχω να προσάψω κάτι στους ευσεβείς, πάρεξ έναν πόθο για προβολή του πιστεύω τους, αλλά κι αυτό δικαιολογημένο είναι. Αλλά ο ναός της ασφάλτου βαθμολογεί τους πάντες. Τη δημόσια διοίκηση. Τους υπαλλήλους που παρέλαβαν το τμήμα αυτό του δρόμου. Τους ταξιδευτές που κόλλησαν στα φρένα βλέποντας το χτισμένο όγκο πάνω στη λωρίδα τους. Τους πολιτικούς που ευφυώς την έκαναν με τρόπο. Τους αυτοδιοικητικούς που έψαξαν μήπως και έχουν κάποια αρμοδιότητα και ανακουφίστηκαν όταν είδαν πως δεν έχουν.

Κατά τα άλλα, μας καίει ο ΛΑΟΣ και τα ελικόπτερα που δεν ήρθαν ακόμη. Είκοσι χρόνια, γιατί δεν κουνιέται κανένας αρμόδιος; Πέσαμε σε μαύρη τρύπα της διοίκησης, ή σε καμιά αδελφότητα που έχει συμπάθειες στους κύκλους των θεοτικών;

Η Σαλονίκη χρόνια στοίχειωνε την ολοκλήρωση της Δελφών, της Μακεδονίας και άλλων δρόμων, επειδή κάποια αποζημίωση αργούσε να πάει στα ακίνητα που έπαιρνε ο δρόμος. Δε χάνει εύκολα τα σύμβολά της, ακόμη και τα παροδικά. Ο οβελίσκος της ΔΕΘ υπήρχε ώς πριν δέκα χρόνια σε ένα μαγαζί στη Λάρισα. Ενας πύραυλος από φάιμπερ γκλας, που έβγαινε περήφανος στην αρχή του Φοίνικα, είναι σήμερα ξαπλωμένος πριν από την «Εμπατή», με τα κίτρινα και τα μπλέ του.

Μάλλον δεν τολμάτε, επειδή οι ψήφοι των ευσεβών σας τρομάζουν, έτσι; Οπως νομίζετε. Η πρόοδος έχει και τις αναποδιές της. Ετσι, με θάρρος να αντιμετωπίζετε όλες τις δυσκολίες του γκουβέρνου...

Από την στήλη Καναβάτσο του Αγγελιοφόρου

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αυτή η εκκλησία ανήκει στην μητρόπολη Κασσανδρείας. Ο μητροπολίτης προτιμάει να σκοτώνονται άνθρωποι εκεί, για να μην χάσει τις εισπράξεις του παγγαριού.
Να κατεδαφιστεί ή να μεταφερθεί.

Ελένη είπε...

Συγνωμη αλλα τοσα χρονια (10+) που ζω πλαγιάρι-ρυσιο-περαια δεν ακουσα ποτε να γινεται τροχαιο στο σημειο εκεινο. Πολλά εχουν γινει στην διασταυρωση του λιντλ αλλα εκει ποτε αποσο ξέρω. Και νομίζω οτι ναι δεν ειναι μονο θεμα μερικων ευρω που μαζευονται απο τον σπανίως επισκεπτόμενο ναο , ουτε των 20 επιπλεον τετραγωνικων που πιανει η εκκλησια απο το οικοπεδο αλλα μάλλον ευσεβειας και πολυ πιθανο καποτε να προσπαθησαν να τοκατεδαφισουν αλλα ισως...http://proskynitis.blogspot.gr/2013/08/blog-post_3485.html