Πέμπτη 18 Ιουνίου 2009

20 παράνομες χωματερές στον υγροβιότοπο της Κορώνειας



Δεκάδες μικρές χωματερές με «λόφους» από μπάζα και οικιακά απορρίμματα έχουν κάνει το τελευταίο διάστημα την εμφάνισή τους σε διάσπαρτα σημεία εντός της προστατευόμενης περιοχής των λιμνών Κορώνειας - Βόλβης.

Μάλιστα, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι και ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Λιμνών Κορώνειας - Βόλβης, Σάββας Αναστασιάδης, την τελευταία εβδομάδα, δηλαδή αμέσως μετά την έναρξη του αποκλεισμού του ΧΥΤΑ Μαυροράχης από τους κατοίκους του δήμου Ασσήρου, έχει αυξηθεί κατακόρυφα η παράνομη εναπόθεση απορριμμάτων σε διάφορα ρέματα και ρυάκια της περιοχής.

«Το τελευταίο διάστημα παρατηρούμε την ανεξέλεγκτη διάθεση απορριμμάτων σε περίπου 20 μικρές χωματερές, οι οποίες βρίσκονται διάσπαρτες σε διάφορα σημεία στα όρια ευθύνης μας και το γεγονός αυτό μας έχει αναστατώσει ιδιαίτερα», δήλωσε στον «Α» ο κ. Αναστασιάδης, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τυχόν εστίες πυρκαγιάς αλλά και μόλυνσης του περιβάλλοντος. Σύμφωνα με τον ίδιο, η παράνομη εναπόθεση των απορριμμάτων πραγματοποιείται κυρίως τις νυχτερινές ώρες σε διάφορα σημεία της προστατευόμενης περιοχής, αφού, λόγω της τεράστιας έκτασής της, είναι πρακτικά αδύνατη η συνολική εποπτεία της από τους φύλακες.

Μήνυση κατά παντός υπευθύνου

Εξάλλου, όπως επισήμανε ο κ. Αναστασιάδης, επειδή το φαινόμενο έλαβε επικίνδυνες διαστάσεις, την περασμένη Δευτέρα κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου στο Αστυνομικό Τμήμα Λαγκαδά, η οποία θα διαβιβαστεί αρμοδίως στον εισαγγελέα Υπηρεσίας. «Είναι υποχρέωσή μας να κινηθούμε νομικά απέναντι σε αυτό το έγκλημα που συντελείται εις βάρος της φύσης. Δεν είναι δυνατόν να πετάει ο καθένας όπου θέλει τα απορρίμματά του και να μένει ατιμώρητος. Αυτό που θέλουμε πάνω απ΄όλα είναι να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο και να τον ενημερώσουμε για τις συνέπειες αυτών των κινήσεων τόσο στο περιβάλλον όσο και στον ίδιο τον εαυτό του», κατέληξε ο πρόεδρος του Φορέα.

Πηγή: Αγγελιοφόρος

Δεν υπάρχουν σχόλια: