Δευτέρα 6 Απριλίου 2015

Στα χέρια των ελληνικών Αρχών ο τραπεζίτης Όσβαλντ για Siemens και εξοπλιστικά

Στους ανακριτές Διαφθοράς, Νικόλαο Τσιρώνη και Βασιλική Μπράτη, οδηγήθηκε ο Ζαν Κλοντ Όσβαλντ, πρόσωπο-κλειδί τόσο στο σκάνδαλο των εξοπλισμών όσο και της Siemens. Ο ελβετός τραπεζίτης συνελήφθη στο Αμπου Ντάμπι, σε εκτέλεση ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης που εκκρεμούσε σε βάρος του, για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Ο Ζαν Κλοντ Όσβαλντ, ο οποίος είναι αντιμέτωπος με κατηγορίες που αφορούν πράξεις νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, ζήτησε και έλαβε προθεσμία προκειμένου να ενημερωθεί για τα στοιχεία που υπάρχουν σε βάρος του και να ετοιμάσει την απολογία του. Έως τότε ο κατηγορούμενος θα παραμένει κρατούμενος. Ο Ελβετός είναι κατηγορούμενος στην υπόθεση προμήθειας αυτοκινούμενων πυροβόλων από τη γερμανική εταιρία WEGMANN, που χειρίζεται ο κ. Τσιρώνης, και την προμήθεια ιπτάμενων ραντάρ από τη σουηδική εταιρία Ericssson και τη βραζιλιάνικη Embraer, που έχει ανατεθεί στην κ. Μπράτη.

Παράλληλα, καλείται ως μάρτυρας και από τον ανακριτή διαφθοράς Γαβριήλ Μαλλή, ο οποίος ερευνά δωροδοκίες για την προμήθεια των αντιαεροπορικών τύπου ASRAD από τη γερμανική εταιρία STN ATLAS.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των ερευνών για τις υποθέσεις διαφθοράς κρατικών αξιωματούχων, ο Ζαν Κλοντ Όσβαλντ, στέλεχος στη Dresden Bank και στη συνέχεια στη BNP PARISBAS, όπως και ο υφιστάμενός του, κατηγορούμενος για εξοπλιστικά, Φάνης Λυγινός, φέρεται να έχει κεντρικό ρόλο στο «ξέπλυμα» μεγάλων χρηματικών ποσών που δόθηκαν για συμβάσεις του Δημοσίου.

Την έκδοσή του είχε ζητήσει και ο ανακριτής Νίκος Τσιρώνης, ενώ έχει παραπεμφθεί και για το σκάνδαλο της Siemens με βάση το τελευταίο βούλευμα που εκδόθηκε και από το Τριμελές Συμβούλιο Εφετών.

Οι Ελβετοί αρνούνταν την έκδοσή του στις ελληνικές αρχές, καθώς ο κατηγορούμενος έχει γαλλική υπηκοότητα, ωστόσο ο εισαγγελέας εκδόσεων Γιάννης Αγγελής σε συνεργασία και με άλλους δικαστές κατάφερε να τον συλλάβει σε περιοχή τράνζιτ στο Αμπού Ντάμπι.

Τη Μ.Δευτέρα, υπό άκρα μυστικότητα οδηγήθηκε στην εισαγγελία εφετών Αθηνών, για να εκτελεστεί το ένταλμα και στο επόμενο τριήμερο θα οδηγηθεί στον κ. Τσιρώνη προκειμένου να απολογηθεί για την υπόθεση των εξοπλιστικών.

Πηγή: NewPost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: