Τετάρτη 8 Απριλίου 2015

Μαξίμου: Τι συμφώνησαν Τσίπρας - Πούτιν για αγωγό, επενδύσεις και εξαγωγές

Σαφώς ικανοποιημένη εμφανίζεται η ελληνική αποστολή στη Μόσχα, για τα αποτελέσματα των επαφών του Αλέξη Τσίπρα με τον ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Κυβερνητικές πηγές έκαναν λόγο για μια ιστορικής σημασίας συνάντηση των δύο ηγετών, η οποία σηματοδοτεί την επαναθεμελίωση και την επανεκκίνηση των ελληνορωσικών σχέσεων. Όπως αναφέρουν, οι επαφές έγιναν σε εξαιρετικό και εποικοδομητικό κλίμα σε όλα τα επίπεδα, κάτι που αποτυπώθηκε στις συμφωνίες  που υπεγράφησαν, αλλά και στις κοινές δηλώσεις Τσίπρα-Πούτιν από το Κρεμλίνο.

Σύμφωνα με κύκλους της κυβέρνησης η ρωσική πλευρά εκδήλωσε εκτεταμένο ενδιαφέρον για επενδύσεις, σε διάφορους τομείς της οικονομίας.
Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, «άνοιξε ο δρόμος για την κατασκευή ελληνικού αγωγού φυσικού αερίου», που θα ξεκινά από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, θα διασχίζει την ελληνική επικράτεια και θα κατευθύνεται προς την Ευρώπη.

Η χρηματοδότηση του ελληνικού αγωγού θα γίνει στη βάση ιδιωτικών κεφαλαίων και ο τρόπος θα είναι συμβατός με το ευρωπαϊκό δίκαιο και τους κανονισμούς της Ε.Ε. Κύκλοι του Μαξίμου τονίζουν ότι από τη δημιουργία του αγωγού, Θα υπάρξουν μεγάλα οφέλη που θα αφορούν σε χαμηλότερες τιμές φυσικού αερίου, αλλά και στην εμπορική εκμετάλλευση του που υπολογίζεται σε αρκετές εκατοντάδες ευρώ ετησίως.

Τονίζουν, επίσης, ότι σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, διερευνάται η δυνατότητα άμεσης προκαταβολής των μελλοντικών κερδών, για αρκετά χρόνια, και αποπληρωμή από την έναρξη λειτουργίας του αγωγού και έπειτα. Τέλος,  κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι βρίσκεται υπό επεξεργασία μια φόρμουλα για τη δυνατότητα εξαγωγών ελληνικών αγροτικών προϊόντων στη ρωσική αγορά, μέσω της ίδρυσης κοινών Ελληνορωσικών εταιριών.

Πηγή: NewPost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: