Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2015

Αυτά είναι τα βασικά σημεία του προγράμματος-γέφυρα της κυβέρνησης

Στο Eurogroup της 11ης Φεβρουαρίου αναμένεται η ελληνική κυβέρνηση να παρουσιάσει τις θέσεις της για μια “αμοιβαία επωφελής συμφωνία” και με βάση την νωπή λαϊκή εντολή, όπως ανέφεραν πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου, παρουσιάζοντας τις πέντε βασικά στοιχεία με τα οποία η Ελλάδα θα καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Από την κυβέρνηση υπογραμμίζουν πως “είναι προφανές ότι θα παραμείνουν πιστοί στη σαφή λαϊκή εντολή και δεν πρόκειται να δεχτούν την επέκταση του καταστροφικού και αδιέξοδου Μνημονίου”.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες από την κυβέρνηση, το πρόγραμμα-γέφυρα έχει τα εξής βασικά σημεία:

- Αρχικός στόχος της κυβέρνησης είναι η συμφωνία σε ένα πρόγραμμα-γέφυρας που θα διασφαλίσει  τις χρηματοδοτικές ανάγκες του δημοσίου μέχρι τη σύναψη οριστικής συμφωνίας με τους ευρωπαίους εταίρους.
Η κυβέρνηση θεωρεί ότι για να φτάσουμε σε επιτυχές αποτέλεσμα και για τις δύο πλευρές, θα πρέπει να δοθεί χρόνος στη διαπραγμάτευση.  Το πρόγραμμα – γέφυρα δεν είναι ένα νέο Μνημόνιο, με όρους, αξιολογήσεις κτλ, αλλά μια επίσημη αποτύπωση της βούλησης όλων των πλευρών για διαπραγμάτευση χωρίς πιέσεις και εκβιασμούς.

- Ο βασικός όρος που θα περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα – γέφυρα είναι ότι καμία πλευρά δεν θα προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες. Επιπλέον, η πρόθεση της κυβέρνησης είναι η χώρα μας να μην ζητήσει τις εναπομείνασες δόσεις του υφιστάμενου προγράμματος – πέραν των 1,9 δισ. από ΕΚΤ και κεντρικές τράπεζες των κρατών-μελων από τα κέρδη που είχαν από τη διακράτηση ελληνικών ομολόγων (προγράμματα SMP και ANFA) – και έτσι το οικονομικό επιτελείο θεωρεί απαραίτητο να δοθεί η δυνατότητα έκδοσης εντόκων γραμματίων πέρα από το όριο των 15 δισ., ώστε να καλύψει τυχόν έκτακτες ανάγκες.

- Σύμφωνα με την κυβέρνηση, δεν δημιουργεί κόστος στους εταίρους (δεν επιβαρύνει δηλαδή τους ευρωπαίους φορολογούμενους)

-  Μετά τη συμφωνία για το πρόγραμμα-γέφυρα θα κατατεθούν οι οριστικές ελληνικές προτάσεις που θα περιλαμβάνουν ένα νέο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής, που θα αποτυπώνει τους στόχους της κυβέρνησης για τα δημόσια οικονομικά τα επόμενα 3-4 χρόνια (ύψος πλεονάσματος, διάρθρωση εσόδων – δαπανών κτλ) και πάνω στο οποίο θα στηριχτούν οι προϋπολογισμοί της επόμενης τετραετίας. Επίσης, η κυβέρνηση θα υποβάλει ένα νέο εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων, το οποίο, όπως υποστηρίζεται από το Μαξίμου,  «θα περιλαμβάνει και μέτρα που δεν τόλμησαν – και δεν ήθελαν – να εφαρμόσουν οι προηγούμενες, μνημονιακές κυβερνήσεις. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στη φοροδιαφυγή, τη διαφθορά και τις μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση, που θα εμπεδώνουν μια νέα σχέση κράτους – οικονομίας, κράτους – κοινωνίας».

Πηγή: TheInsider.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: